У скандалі з розпродажем державного вугілля знайшли цапа відбувайла. А реальні схемщики збережуть посади

У скандалі з розпродажем державного вугілля знайшли цапа відбувайла. А реальні схемщики збережуть посади
У скандалі з розпродажем державного вугілля знайшли цапа відбувайла. А реальні схемщики збережуть посади

Перший заступник міністра енергетики і вугільної промисловості Юрій Власенко може втратити посаду після витоку інформації щодо розпродажу вугілля з державних шах приватним фірмам за цінами у 2-3 рази дешевше ринкових.

Як повідомляють джерела у Міненерговугілля, міністр Герман Галущенко планує зробити Власенка сакральною жертвою і зняти тиск з міністерства. Проте, за даними джерел, Власенко хоч і відповідав де-юре за це питання, але по факту не мав жодного стосунку до скандалу з вугіллям, оскільки був усунутий від прийняття рішень у вугільній темі.

Схема з вугіллям лежала на плечах осіб, які юридично не могли приймати відповідних рішень, а отже довести їхню вину буде складно. Організатор і куратор розпродажу державного вугілля приватникам за зниженими цінами – радник міністра Галущенка Максим Немчинов. Про це відомо СБУ, адже, як пише ZN.UA, саме у Немчинова пройшли обшуки СБУ після відкриття кримінального провадження на початку березня. До 2021 року він був заступником міністра енергетики, але Володимиру Зеленському доповіли, що Немчинов – людина Ахметова, і його звільнили. Однак Галущенко прилаштував його своїм радником, і той продовжив займатися вуглепромом. Залишившись без державного вугілля, ТЕС не мали іншого виходу, окрім як купувати паливо у Ахметова вдвічі дорожче, пише ZN.UA.

На державних шахтах схеми курують «смотрящі». На заході України – Андрій Вєнгрін. Керівник незалежної профспілки гірників України Михайло Волинець заявляє, що Вєнгріна пов’язують з розкраданням Львівсько-Волинського вугільного басейну, а саме – ДП «Львіввугілля». Минулого року він розставляв своїх людей на державних шахтах після того, як держава виділила 2,5 млрд грн на закупівлю вугілля. Про вугільні афери Венгрина є багато інформації. Зокрема, ділки занижують офіційний видобуток державних шахт, щоб направляти приховані об’єми вугілля «наліво» за готівку.

В кінці минулого року значно посилила свої позицій у вуглепромі зв’язка Давіда Арахамії і Максима Єфімова, які завели своїх керівників у «Центренерго» та «Укрвугілля». Провідником їх інтересів називають Олександра Хейло.

Нікому з цих людей не вигідна відставка Галущенка. А вона дуже ймовірна, і саме Юрія Власенка в Офісі президента розглядали як ймовірного кандидата на заміну Галущенку. Тому міністр грає на випередження, намагаючись збити Власенка на злеті. Вугільна мафія хоче зберегти статус-кво.

Автор: Олег Зозуля

Теги: Зеленский, СБУ, Львіввугілля, Арахамия Давид, Офис Президента Украины, Власенко Юрий, Укруголь, Волынец Михаил, Хейло Александр, Ефимов Максим, Центренерго, Львовуголь, Венгрин Андрей, Немчинов Максим, Міненерговугіль, Минэнергоуголь, Україна, Украина, Вугілля, Уголь, Галущенко Герман, Міненерго

Читайте по темі:

МЗС Туреччини: Мирні перемовини мають забезпечити повагу до «законних інтересів українського народу»
Мирний план не має бути нав’язаний Україні ззовні, — Салліван
Італія посилить підтримку у відновленні енергосектору України
У Дніпрі експомічник судді передавала злочинцям закриту інформацію
Один працівник загинув, семеро поранені: росіяни атакували енергооб’єкт на Сумщині
Будує московське метро та судноремонтний завод для РФ: СБУ повідомила про підозру українського бізнесмена
ЦРУ: В Україні найвищий рівень смертності у світі
Будують судноремонтний завод в Росії: СБУ оголосила підозру посадовцям українського холдингу
В Одеській області затримали трьох неповнолітніх, які палили авто українських захисників
СБУ затримала агента ФСБ, який підпалював об’єкти Укрзалізниці та наводив російські ракети на Чернігів