Путін створив для Південно-Африканської Республіки "дипломатичний жах" і проблеми в економіці, – ВВС

Путін створив для Південно-Африканської Республіки "дипломатичний жах" і проблеми в економіці, – ВВС
Путін створив для Південно-Африканської Республіки "дипломатичний жах" і проблеми в економіці, – ВВС

Спроби зберігати нейтралітет обернулися для країни масою проблем.

Своїм вторгненням в Україну Кремль створив для Південно-Африканської Республіки масу проблем як в дипломатичній сфері, так і в економіці. Про це журналістам BBC розповіли джерела в уряді країни.

Видання зазначає, що в російсько-українському конфлікті ПАР хотіла виглядати мудрим і стійким послом миру, а також прихильником ідей нейтралітету неприєднання. Однак на практиці країну втягнули в низку гучних міжнародних скандалів, які виставили владу в Преторії як таку, що заплуталася в міжнародній політиці та є нерішучою. На додачу до цього дипломатичні скандали обвалили національну валюту пар, що переживає не найкращі часи.

Через те, що в останні роки відносини Південної Африки з Росією були досить теплими, на Заході почала зміцнюватися думка, що Преторія підіграє Москві в розв’язаній нею війні. Західні дипломати в приватних бесідах не приховують розчарування позицією ПАР щодо Росії і її сумнівними спробами демонструвати "неупередженість" щодо загарбницької війни.

Один з високопоставлених Південноафриканських чиновників у спілкуванні з журналістами охарактеризував цю ситуацію як "кошмар".

"Ніхто серйозно в уряді [Південної Африки] не хоче йти від США, Великобританії та ЄС. Всі знають, що це надзвичайно важливі торгові партнери. Це просто плутанина з точки зору часу і сприйняття, а не з точки зору істоти", – стверджує політолог Філані Мтембу.

Втім, сама ПАР теж внесла свій внесок у створення відповідної думки про себе. Так, у річницю російського вторгнення в Україну Кейптаун приймав у себе на навчаннях групу російських військових кораблів. Країну відвідувала низка високопоставлених кремлівських чиновників, отримуючи незмінно теплий прийом. Сама Преторія відправила командувача своєю армією в Москву для"бойової готовності".

Також південноафриканські чиновники часто повторювали тези Кремля про те, що США ведуть "маріонеткову" війну, і розповідали про загрозу для Росії, що виходить від збройної Заходом України. Але апогеєм всього став скандал з нібито постачанням африканської зброї в Росію, запущений послом США Рубеном Брігеті.

І хоча факт поставки зброї не доведений і за деякими даними більш ніж сумнівний, президент Південної Африки Сиріл Рамафоса все ж почав розслідування за цим звинуваченням.

Новим етапом дипломатичної кризи для пар став міжнародний ордер на арешт Путіна, який, як очікується, може приїхати в Йоганнесбург для участі в саміті БРІКС в серпні.

"Якщо Путін приїде, я думаю, що шок буде серйозним. Це буде абсолютно масова реакція [Заходу]. Валюта [ПАР] вибухне", — попередив ринковий аналітик Пітер Аттард Монтальто.

Теги: БРИКС, Саммит БРИКС, Экономика, Економіка, Нейтральный статус, Путин, Путін, ЮАР

Читайте по темі:

У Китаї вперше з 1978 року підвищать пенсійний вік
Росія заклала в бюджеті 30% знижку на газ для Китаю
МВФ та Україна досягли угоди про надання до 1,1 млрд доларів
Світові ціни на нафту обвалилися до мінімуму за останні три роки
Нафтові прибутки РФ впали до семимісячного мінімуму - Bloomberg
Держстат: Попри зростання зарплат у гривні, у доларах підвищення майже непомітне
Як банки диктують умови податкової політики через шантаж Мінфіну
Агентство Fitch підвищило рейтинг України в національній валюті
Китай припинив фінансувати спільний із Росією вугільний проєкт
Україна завершила реструктуризацію держборгу: Він скоротився на 9 мільярдів доларів