Російська ракета, яка зруйнувала "Охматдит", базується на західних компонентах, - ЗМІ

Російська ракета, яка зруйнувала "Охматдит", базується на західних компонентах, - ЗМІ
Російська ракета, яка зруйнувала "Охматдит", базується на західних компонентах, - ЗМІ

Російська ракета Х-101, яка зруйнувала київську дитячу лікарню "Охматдит", базується на компонентах західного виробництва, стверджують експерти та українські посадовці, що свідчить про успіх Кремля в обході санкцій.

Про це повідомляє газета Financial Times.

Знята на камеру за секунду до того, як вона влучила в онкологічну лікарню в понеділок, Х-101 є однією з найсучасніших крилатих ракет Росії і має вирішальне значення для посилення її кампанії повітряних ударів по Україні.

Росія виробляє майже у вісім разів більше Х-101, ніж до повномасштабного вторгнення у 2022 році - і все ще залежить від запчастин із західних країн, зокрема, США.

"Західні технології дозволяють їм будувати ці розумніші ракети, які дозволяють їхнім терористичним атакам проходити повз нашу слабку протиповітряну оборону", - сказала Олена Білоусова, провідний науковий співробітник з питань санкцій в Інституті KSE в Києві.

Читайте по темі: Україна повернула з окупованих територій двох жінок похилого віку

Хоча санкції відрізали Росію від деяких передових компонентів, оборонний сектор Кремля звернувся до мікропроцесорів та інших передових технологій, не призначених для військового використання. Цей перехід видно з українського аналізу ракети Х-101, випущеної в січні, який виявив 16 одиниць електроніки західного виробництва всередині ракети.

Два компоненти були марковані як вироблені швейцарською компанією STMicroelectronics зі штаб-квартирою в Швейцарії, а решта - американськими виробниками мікросхем, включаючи Texas Instruments, Analog Devices та Intel.

Усі товари призначені, головним чином, для цивільних цілей, причому деякі з них досить старі.

Аналіз російських документів, проведений Financial Times, показує, як російські компанії у 2023 році змогли отримати деталі, ідентичні тим, що були використані в січневому Х-101, просто купивши їх на відкритому ринку та імпортувавши через Китай.

Хоча в російських документах зазначено, що деталі були виготовлені західними виробниками, всі вони вказані як такі, що були виготовлені в Китаї, Малайзії, Філіппінах, Тайвані або Таїланді.

Аналіз одного уламка, швидше за все, недооцінює ступінь залежності Росії від іноземного виробництва. Згідно з аналізом Офісу Президента України, наданим FT, укомплектований Х-101 може містити понад 50 різних деталей іноземного виробництва.

Теги: Білоусова Олена, Санкції проти Росії, Обхід санкцій, російсько-українська війна, Війна, Київ, Охматдит, ракети, Х-101

Читайте по темі:

Розвідка США і Британії : Курська операція ЗСУ викликала питання в еліти РФ
Правильною відповіддю Заходу на удари по Львову була б передача "Томагавків", - Чернєв
У ДПСУ розповіли, чому Білорусь проводить військові навчання біля кордонів ЄС
"Консенсусу поки немає", – Зеленський про зняття обмежень на удари по РФ
Зеленський: Україна та Італія спільно працюють над реалізацією Формули миру
Склад боєприпасів у Воронезькій області підірвали БПЛА СБУ, – ЗМІ
Аналітики ISW визначили, чим РФ могла розрахуватися з Іраном за ракети
ЗСУ зупинили просування росіян на Куп’янському напрямку, — військові
Росіяни вдарили по Харкову
Через пожежу на складі боєприпасів під Воронежом оголосили режим надзвичайної ситуації