В Україні націоналізують "Мотор Січ", "Укрнафту", "АвтоКрАЗ" – ЗМІ

В Україні націоналізують "Мотор Січ", "Укрнафту", "АвтоКрАЗ" – ЗМІ
В Україні націоналізують "Мотор Січ", "Укрнафту", "АвтоКрАЗ" – ЗМІ

Низка стратегічних підприємств України переходить у власність держави. Мова про підприємства, пов’язані з Костянтином Жеваго, Ігорем Коломойським, В’ячеславом Богуслаєвим та Костянтином Григоришиним. Зокрема, "Укрнафта", "Мотор Січі", "АвтоКрАЗ".

Про це повідомляє УП . Зазначається: за словами джерел видання у Нацкомісії з цінних паперів та фондового ринку (НКЦПФР), а також міноритарних акціонерів "Укрнафти", 6 листопада НКЦПФР "ухвалила рішення про забезпечення примусового відчуження у власність держави" акцій:

"Таким чином регулятор дозволив списання акцій зазначених підприємств із рахунків приватних осіб у власність держави", – йдеться у повідомленні. При цьому наголошується: чи отримають колишні власники та міноритарні акціонери цих компаній компенсацію, "поки невідомо".

У кого "відібрали" компанії

Аналітики зазначають: компаніям Коломойського найбільшій нафтовидобувній компанії України "Укрнафта" належить близько 42% акцій. Ще 50% плюс 1 акція володіє державою (в особі "Нафтогазу"). Інші належать міноритарним акціонерам компанії.

"В "Укртатнафті" олігарх спільно з партнером Геннадієм Боголюбовим володіють близько 60%. Інші - у "Нафтогазу". Ключовим активом "Укртатнафти" є Кременчуцький нафтопереробний завод, який у травні вивели з ладу російські ракетні обстріли", - йдеться у матеріалі.

"Мотор Січ" донедавна перебувала у володінні В’ячеслава Богуслаєва. 2017 року він продав 56% акцій компанії китайському холдингу Beijing Skyrizon Aviation Industry Investment Co Ltd. У жовтні Богуслаєва заарештували, звинувативши у державній зраді.

Компанія "АвтоКрАЗ" входить до групи "Фінанси та кредит" олігарха-втікача Костянтина Жеваго. Підприємство займається виготовленням великовантажних автомобілів. Власником компанії-банкрута "Запоріжтрансформатор" (виробництво трансформаторного та реакторного обладнання) є російський олігарх Костянтин Григоришин.

Теги: Финансы и кредит, Beijing Skyrizon Aviation, Кременчугский НПЗ, НАК Нафтогаз, Боголюбов Геннадий, Боголюбов, Запорожтрансформатор, Укртатнафта, НКЦБФР, Автокраз, Мотор Січ, Мотор Сич, Укрнафта, Григоришин, Богуслаев, Вячеслав Богуслаев, Коломойський, Коломойский, Жеваго Константин, Жеваго, Национализация, націоналізація

Читайте по темі:

Коломойського звинувачують у легалізації 4 млрд гривень через банк підсанкційного олігарха
ПриватБанк виграв апеляцію у справі проти заводу Ігоря Коломойського
Коломойський вже рік у СІЗО: у чому підозрюють олігарха
Олігарху Коломойському скасували арешт по одній зі справ, але він залишиться в СІЗО
Як народний депутат Артем Дмитрук утік за кордон?
Олександр Кацуба і Павло Фукс: Невдале бізнес-партнерство з корупційним відтінком
Олександр Кацуба та його зв’язки з Росією: чи повернеться корупція часів Януковича до України?
ТРЦ Blockbuster Mall та інші об’єкти: Забудовник Вагіф Алієв з російським паспортом продовжує бізнес в Україні, - ЗМІ
Літня розкіш олігархів: як найбагатші українці живуть на третьому році війни
Рашисти "націоналізують" квартири та будинки на окупованій Луганщині, через невчасну сплату рахунків