СБУ затримала співорганізатора псевдожурналістських курсів

СБУ затримала співорганізатора псевдожурналістських курсів
СБУ затримала співорганізатора псевдожурналістських курсів

У вівторок, 23 липня, працівники Служби безпеки України провели обшук у помешканні 44-річного пропагандиста Жана Новосельцева, який є соратником львівського провокатора Остапа Стахіва. Справу Новосельцева кваліфікують за статтею про перешкоджання законній діяльності ЗСУ.

Ухвалу на обшук видав Солом’янський райсуд міста Києва. Інформацію про це Zaxid.net підтвердили у пресслужбі СБУ.

Жан Новосельцев називає себе журналістом і правозахисником. Він є давнім соратником львівського антивакцинатора та провокатора Остапа Стахіва, з яким провів десятки інтерв’ю. YouTube видалив канал Новосельцева, де було понад 100 тис. підписників, й той почав викладати відео на відеохостингу Rumble, який не блокує сторінки російських пропагандистських ЗМІ. З квітня 2024 року Жан Новосельцев разом з Остапом Стахівим почав проводити псевдокурси й видавати журналістські посвідчення. Вартість такого навчання коштувала від 5,5 до 9 тис. грн. Раніше Стахів організовував ці курси з провокатором з Київщини Олегом Геричем.

Зазначимо, що Жан Новосельцев веде канал у Telegram, де дискредитує роботу ТЦК та розповідає про «їхнє свавілля». Канал Новосельцева налічує майже 31 тис. підписників. Остап Стахів опублікував відео після обшуку в Новосельцева, де той говорить, що відкрита кримінальна справа проти нього нібито була очікуваною, бо він «бореться з корупцією».

Додамо, що Жан Новосельцев родом з Харкова. З 2006 року працював на каналі 1+1 як кореспондент, а з вересня 2012 до травня 2014 року був ведучим програми «Гроші». 1+1 припинив співпрацю з Новосельцевим, оскільки той почав працювати у проєкті «Гром ТВ», який був пов’язаний із міністром внутрішніх справ України в уряді Миколи Азарова Віталієм Захарченком. У 2015 році Новосельцев разом зі своїм колегою Олексієм Кутєповим, який співпрацював з Анатолієм Шарієм і зараз перебуває за кордоном, взяв участь в ефірі «Россия 24», де розповідали про те, як в Україні переслідують журналістів. Вони розповідали про свій проєкт «17 канал», який звинувачули у співпраці з бойовиками псевдореспубліки. На цьому каналі також працював підозрюваний у держзраді пропагандист Руслан Коцаба.

Читайте по темі: В Одесі СБУ затримала російського агента, який шпигував за ППО

У своїх відео Жан Новосельцев коментує війну та мобілізацію, проблеми з електроенергією та поширює конспірологічні теорії. Зокрема, що війну та пандемію коронавірусу створили глобальні еліти.

Теги: Коцаба Руслан, Пропаганда, Стахів Остап, обшуки, СБУ, Новосельцев Жан

Читайте по темі:

Будує московське метро та судноремонтний завод для РФ: СБУ повідомила про підозру українського бізнесмена
Будують судноремонтний завод в Росії: СБУ оголосила підозру посадовцям українського холдингу
В Одеській області затримали трьох неповнолітніх, які палили авто українських захисників
СБУ затримала агента ФСБ, який підпалював об’єкти Укрзалізниці та наводив російські ракети на Чернігів
Правоохоронці затримали пʼятьох молодиків за підпали військових автівок у столиці
ДБР направило справу ексгенерала СБУ Андрія Наумова до суду
Портова трагікомедія
СБУ викрила колаборанта, що поширював російську пропаганду на сході країни
Розробив "бліцкриг" для захоплення Харкова: СБУ оголосила підозру генералу РФ Степаніщеву
Слідчі СБУ встановили маршрут ракети, якою Росія вдарила по «Охматдиту»