Спірну ділянку камʼяної солі виграла компанія з Києва

Спірну ділянку камʼяної солі виграла компанія з Києва
Спірну ділянку камʼяної солі виграла компанія з Києва

Переможець аукціону вже контролює одне родовище солі, яке до минулого року не розроблялося.

Що сталося?

В пʼятницю, 21.04.2023 Державна служба геології та надр України провела другий повторний аукціон з продажу спецдозволу на Західно-Тереблянську ділянку камʼяної солі у Закарпатській області (геологічне вивчення з дослідно-промисловою розробкою). Повідомляє ІА NADRA.INFO із посиланням на дані електронної системи ДП «Прозорро.Продажі».

Ціна стартувала з 548 250 грн. На торги зареєструвалися лише двоє охочих купити спецдозвіл. Кожен для участі в аукціоні мав сплатити по 15 млн грн гарантійного внеску (раніше ми писали про чергове підвищення гарантійних внесків).

Початкові ставки учасників:

Під час аукціону вартість лоту зросла до 4 910 000 грн.

Переможцем став Учасник №2. Ним виявилося ТОВ «ЗАКАРПАТСЬКА ВИДОБУВНА КОМПАНІЯ». Якщо переможець не викупить лот, спецдозвіл може перейти до Учасника №2 – ТОВ «СТАНДАРТ ВАН 190», яке запропонувало 4 900 000 грн.

ТОВ «ЗАКАРПАТСЬКА ВИДОБУВНА КОМПАНІЯ» засновано в липні 2022 р.. Статутний капітал – 600 000 грн. Реєстрація – м. Київ. Кінцеві бенефіціарні власники: Омельяненко Оксана (Київ) і Кондратьєв Валентин (Київська обл.). Керівник Даллакян Рубен (дані YouControl).

Кондратьєв Валентин також контролює ТОВ «КАТІОН ІНВЕСТ», яке володіє спецдозволом №6192 на видобування камʼяної солі родовища Тереблянське. Спецдозвіл було надано компанії в 2017 році без аукціону (дані Публічного аудиту надрокористування, закриті після нападу РФ) на 20 років. Запаси родовища: кат. С1 – 15,5 млн тонн, кат. С2 – 550,5 млн тонн. Катіон Інвест сплатив за родовище понад 2,8 млн грн. 

В серпні 2022 р. повідомлялося, що компанія розпочала освоєння родовища Тереблянське.

Аукціон 21.04.2023 – третя спроба Держгеонадр продати спецдозвіл на Західно-Тереблянську ділянку камʼяної солі.

Про першу ми писали в матеріалі Компанії Ярославського і Косюка програли торги за камʼяну сіль: в грудні 2022 року ціну на спецдозвіл «розкрутили» до 25 001 000 грн, але переможець (ТОВ «Олімп Фінанс Груп»), попри заявлені наміри, не викупив спецдозвіл (офіційна версія Держгеонадр: компанія не підписала договір купівлі-продажу спецдозволу – в Олімп Фінанс Груп її спростовують, див. нижче). Не став переможцем аукціону і другий номер (ФОП Руснак Іван Васильович). Відтак обидва втратили також по 500 000 грн гарантійних внесків

Вдруге спецдозвіл розігрували 07.02.2023. Ми анонсували аукціон і писали, що охочих купити Західно-Тереблянську ділянку зібралося семеро. Найвищу ціну – 55 млн грн – запропонувало ТОВ «Вест Салт Груп». На друге місце вийшло ТОВ «Спецтехніка 2017» зі ставкою 54,5 млн грн. В березні Держгеонадра позбавили Вест Салт Груп права отримати спецдозвіл, бо компанія не підписала договір купівлі-продажу. Спецтехніка 2017 теж втратила шанси купити ділянку, оскільки не заплатила винагороду оператору електронної системи ДП «Прозорро.Продажі» (відповідний наказ Голова Держгеонадр Роман Опімах підписав 05.04.2023). І Вест Салт Груп, і Спецтехніка 2017 втратили по 500 000 грн гарантійного внеску.

Чому Західно-Тереблянська ділянка є спірною?

Тому що переможець першого аукціону – ТОВ «Олімп Фінанс Груп» – заявив про власні права на отримання в користування Західно-Тереблянської ділянки. І звернувся до суду з позовом проти Держгеонадр, вимагаючи визнати протиправною бездіяльність Служби, яка замість укласти договір купівлі-продажу спецдозволу, позбавила компанію можливості купити ділянку надр. Мовляв, переможець сплатив усі передбачені платежі, необхідні для укладення договору, який з боку Олімп Фінанс Груп насправді підписали і направили на електронну та поштову адресу Держгеонадр. 

Детально суть претензій описана тут. Серед закидів на адресу Держгеонадр – завищений, на думку бізнесу, гарантійний внесок для участі в аукціоні 21.04.2023: «початкову ціну лота цього разу підвищили до 15-ти мільйонів гривень. Це суперечить законодавству: згідно з постановою Кабміну №993 розмір гарантійного внеску у разі повторних торгів збільшується вдвічі, у разі проведення третього аукціону — уп’ятеро. Таким чином, за законом завдаток мав би становити менше — 5 мільйонів».

Отримати оперативний коментар переможця сьогоднішнього аукціону не вдалося.

nadra.info

Теги: Опимах Роман, ООО Спецтехника 2017, ООО Вест салт групп, ООО Олимп Финанс Груп, Госгеонедра, Руснак Иван, ООО Олимп Финанс Групп, Аукцион, Катион Инвест, Торги, Омельяненко Оксана, Кондратьев Валентин, Рубен Даллакян, Стандарт Ван 190, Закарпатская добавительная компания, Киев, Украина

Читайте по темі:

АМКУ оприлюднив перелік популярних «заточок» при закупівлі офісного паперу
Сандора почне видобувати воду у Київській області
МВС витратить на перебудову кінотеатру під «Службу 112» 168 мільйонів
Агробіостандарт Супруненка приватизував Волиньторф і переоформив спецдозволи
Олігарх Микола Злочевський, засуджений за корупцію, прагне контролювати важливе родовище газу
«Енергоатом» замовив чеській «Шкоді» обладнання для РАЕС по старій ціні на півмільярда
Хто видобув найбільше бурштину? Держгеонадра розкрили результати 2023 року
Держгеонадра розіграли ще дві ділянки піску біля Хмельницької АЕС
В Києві на електронні земельні торги виставлено 4 ділянки під торговельні центри та паркінги
Надія Навроцька розповіла, як її колишній чоловік обманює рідних доньок