Сандора почне видобувати воду у Київській області

Сандора почне видобувати воду у Київській області
Сандора почне видобувати воду у Київській області

Раніше родовище контролювала близька Сандорі компанія з російським корінням

ПрАТ «Вімм-Білль-Данн Україна» (до 2007 р. – Київський міський молочний завод №3) відчужило спеціальний дозвіл на видобування питних підземних вод Київського родовища на користь ТОВ «Сандора». Повідомляє NADRA.INFO із посиланням на наказ Голови Державної служби геології та надр України Романа Опімаха №159 від 03.04.2024 (завантажити), яким до спеціального дозволу №5694 внесено зміни «у зв’язку з відчуженням шляхом укладення договору купівлі-продажу права на користування надрами або внесення його як вкладу до статутного капіталу створеного за його участю суб’єкта господарювання».

За даними YouControl, станом на 4 кв. 2023 р., 98,58% акцій ПрАТ «Вімм-Білль-Данн Україна» володіла російська «Вімм-Білль-Данн Продукти Пітанія» (джерело). Кінцевий бенефіціарний власник не вказаний, з приміткою «БЕЗПОСЕРЕДНЬО ТА ОПОСЕРЕДКОВАНО ВОЛОДІЄ ЧАСТКАМИ УЧАСТІ АКЦІЇ ПЕПСІКО ІНК. ТОРГУЮТЬСЯ НА БІРЖІ». Інших дійсних спецдозволів на користування надрами, крім відчуженого на користь Сандори, Вімм-Білль-Данн Україна не має.

100% ТОВ «Сандора» володіє компанія «САНДОРА ХОЛДІНГС» (SANDORA HOLDINGS B.V.) із Нідерландів (джерело). За даними YouControl, Сандора володіє двома дійсними спецдозволами на видобування підземних вод: №5904 – родовище Горохівське, №5498 – родовище Миколаївське; а також спецдозволом №6392, наданим для будівництва та експлуатації підземних споруд, не пов’язаних з видобуванням корисних копалин.

Вважається, що Вімм-Білль-Данн і Сандора входять до групи PepsiCo (PepsiCo володіє брендом Sandora та низкою брендів продукції Вімм-Білль-Данн Україна (джерелоджерелоджерело)). Як зазначалося у фінансовому звіті ТОВ «Сандора» за 2021 р., компанія працювала з ПрАТ «Вімм-Білль-Данн Україна» за договором переробки давальницької сировини. 24.02.2022 виробництво молочної продукції на виробничих потужностях у Київській обл. за договором із давальницькою сировиною припинялося (джерело).

Читайте по темі: Дочірня компанія PepsiCo у Росії збільшила прибутки майже втричі

На Україну припадає 0,1% консолідованих активів PepsiCo:

PEPSICO Annual Report 2023 (джерело)

Сторінка для друку

Коментарі:

comments powered by Disqus