«Енергоатом» замовив чеській «Шкоді» обладнання для РАЕС по старій ціні на півмільярда

«Енергоатом» замовив чеській «Шкоді» обладнання для РАЕС по старій ціні на півмільярда
«Енергоатом» замовив чеській «Шкоді» обладнання для РАЕС по старій ціні на півмільярда

ДП «НАЕК «Енергоатом» 14 лютого без торгів замовило у «Skoda JS» (Чехія) приводи регулюючого органу для Рівненської АЕС на 10,98 млн євро, або 451,71 млн грн за курсом НБУ на дату підписання договору.

Про це повідомляється у системі «Прозорро».

До 14 липня 2024 року «Škoda JS» має поставити 32 модернізованих приводи АРК типу ПРО-М власного виробництва для енергоблоків №1-2 РАЕС по 343 тис євро, або 14,12 млн грн. Як раніше повідомляли «Наші гроші», їхня ціна у євро не змінилася з 2019 року.

Це приводи органів регулювання системи управління та захисту реактора. Їх закупили без аукціону через відсутність конкуренції з технічних причин. За даними «Енергоатому», «Skoda JS» є єдиним розробником, виробником і постачальником. Вартість включає виготовлення, випробування, проведення приймальних випробувань на майданчику постачальника, упаковку, шеф-нагляд за монтажем і налагодженням, участь у випробуваннях на майданчику станції, а також розробку технічної документації та гарантійне обслуговування протягом чотирьох років після введення в експлуатацію. Поставка буде на умовах FCA на складі постачальника в Чехії, однак постачальник компенсує «Енергоатому» витрати на доставку звідти на РАЕС.

Раніше «Škoda JS a.s.» контролювала російська група «Объединенные машиностроительные заводы». А ту контролює «Газпромбанк», основним акціонером якого є компанія «Лідер» Юрія Ковальчука – представника найближчого оточення Володимира Путіна. Але в 2022 році, згідно чеського реєстру, структура власності змінилась. Спершу акціонером «Шкода» замість нідерландської «OMZ B.V.» росіян стала чеська посередницька «Wood & Company Financial Services, a.s.», а в листопаді 2022 року – чеська «ČEZ, a.s.». Це міжнародна група, яка займається електрообладнанням. Основним акціонером «CEZ Group» є Мінфін Чехії.

Читайте по темі: Чехія розкрила дані про доходи та витрати, які принесли українські біженці

Детальніше про зміну власника «Шкода», яка вивела її з-під санкцій, писав «Infoатом».

Нагадаємо, в Україні, Швейцарії та Чехії правоохоронці розслідують справи щодо хабаря від компанії «Skoda JS» тодішньому українському нардепу Миколі Мартиненку («Народний фронт»). Мартиненко декілька скликань Верховної Ради очолював комітет з палива і енергетики та вважався куратором «Енергоатому». У 2015 року він склав депутатський мандат. У 2018 році САП зачитала в суді обвинувальний акт щодо Мартиненка та інших фігурантів цієї справи.

В Україні «Skoda JS» отримувала підряди виключно в «Енергоатому». Останній називав її можливим підрядником із добудови двох незавершених енергоблоків Хмельницької АЕС.

nashigroshi

Сторінка для друку

Коментарі:

comments powered by Disqus