Російську мережу "Брокард" необхідно передати державі, як це зробили із ТРЦ Ocean Plaza - ГО "Антикор блокпост"

Російську мережу "Брокард" необхідно передати державі, як це зробили із ТРЦ Ocean Plaza - ГО "Антикор блокпост"
Російську мережу "Брокард" необхідно передати державі, як це зробили із ТРЦ Ocean Plaza - ГО "Антикор блокпост"

Російські власники найбільшої мережі парфумерних магазинів в Україні "Брокард" здійснили фіктивний продаж компанії, щоб уникнути конфіскації майна. Проте експерти впевнені: цю російську мережу в Україні потрібно передати державі так само, як і передали столичний ТРЦ Ocean Plaza.

Незважаючи на повну заборону змін у реєстрації активів громадян РФ в Україні, у другій половині 2022 року кінцевим бенефіціаром ТОВ "Брокард-Україна" та ТОВ "Егзагон" став громадянин Франції Філіп Бенас. Про те, що продаж "Брокарда" справді є фікцією, говорять не лише рекордні терміни, за які сторони уклали угоду, а й сумніви, що лідер світового ринку погодився на угоду, коли існує ризик із переоформленням бізнесу. Про це в авторській колонці для видання "Цензор" пише аналітик ГО «Антикорупційний блокпост» Роман Портянко .

«З початком російської агресії, Кабінетом міністрів було ухвалено абсолютно правильне рішення, постанова №187 від 03.03.2022 року "Про забезпечення захисту національних інтересів за майбутніми позовами держави Україна у зв’язку з військовою агресією Російської Федерації". Ця постанова на початку війни заборонила будь-яку зміну майнових, корпоративних чи будь-яких інших прав, власниками яких виступають громадяни РФ. Ця постанова була покликана не допустити уникнення конфіскації майна росіян в Україні. Адже за всі руйнування, вбивства, каліцтва росіянам доведеться рано чи пізно заплатити», – наголосив аналітик.

Він також навів приклад столичного ТРЦ, що належав росіянам, але нещодавно було передано у державну власність. 11 квітня ТРЦ Ocean Plaza, яким володіла родина росіянина Аркадія Ротенберга, перейшла у власність держави. Рішення Вищого антикорупційного суду щодо конфіскації двох третин ТРЦ Ocean Plaza у російських власників набуло чинності», – пише Роман Портянко.

З його слів, не всі росіяни під прицілом конфіскації майна в Україні. Адже компанія "Брокард", якою володіла на початок вторгнення росіянка Тетяна Володіна, вже другий рік уникає конфіскації свого бізнесу в Україні.

Аналітик нагадав, що з погляду українського законодавства купівля "Брокарда" Філіпом Бенасеном, що відбулася минулого року, є абсолютно незаконною. «У пресрелізі, поширеному у ЗМІ, купівля відбулася 23 травня 2022 року. На той час, 18 травня Подільський районний суд міста Києва наклав арешт на корпоративні права у ТОВ "Брокард-Україна" та ТОВ "Егзагон". Покажіть мені людину, яка вчинить таке самогубство і набуде такої проблемної компанії, яка в майбутньому, швидше за все, буде конфіскована», – зазначив експерт.

Він упевнений: угода між Володіною та Бенсоном була укладена всупереч чинній в Україні забороні на відчуження активів росіян, а отже, може бути визнана недійсною. Тобто мережу Брокард в Україні нарешті можуть і мають передати державі, як це вже було зроблено із ТРЦ Ocean Plaza.

20 березня 2023 року ВАКС прийняв рішення конфіскувати активи російських бізнесменів Аркадія та Ігоря Ротенберг, серед яких ТРЦ Ocean Plaza. У серпні 2022 року ТРЦ Ocean Plaza передали в управління АРМА, оскільки серед його власників – громадяни Росії з близького оточення Володимира Путіна, а кошти, отримані від діяльності ТРЦ, використали для фінансування виробництва та постачання боєприпасів збройним силам РФ.

Сторінка для друку

Читайте по темі:

Як російські спецслужби заховали Марсалека, - The Insider
На Ocean Plaza "висить" кредит перед Ротенбергом на майже 7 мільярдів
Як українські власники скандального ТРЦ Ocean Plaza вирішили обдурити державу в найтяжчий для неї момент
Кабмін включив до переліку обʼєктів великої приватизації ТРЦ Ocean Plaza
Кличко із Палатним працюють на Росію?
Український співвласник ТРЦ Ocean Plaza звернеться до суду щодо рішення Мінʼюсту, - ЗМІ
За звільненням Ігоря Танцюри, ймовірно, піде відставка керівництва БЕБ і прокурорів Таркана, Стадника і Станкова з Офісу Генпрокурора
Таємниця Pin-Up: чому російське казино досі заробляє в Україні, хто такий Пунін і до чого тут Гетманцев?
Дудь вперше взяв інтерв’ю у російського спортсмена: той "ошпарив окропом систему"
Після смерті Пригожина у "вагнерівців" хочуть відібрати привілеї, але пропонують "альтернативу"

Коментарі:

comments powered by Disqus