Понад 3 тисячі громадян РФ у березні захотіли здатися в полон, - "Хочу жити"

Понад 3 тисячі громадян РФ у березні захотіли здатися в полон, - "Хочу жити"
Понад 3 тисячі громадян РФ у березні захотіли здатися в полон, - "Хочу жити"

Український державний проект "Хочу жити" для здачі в полон російських військових запрацював в Україні незадовго до оголошення "часткової мобілізації" у РФ.

За його існування програма повністю себе виправдала. У березні 2023 року на сайті зафіксовано 12 млн. відвідувань. Про це йдеться у сюжеті телеканалу Freedom.

Зазначається, що згідно з даними проекту, росіяни все частіше цікавляться можливістю здатися в полон. На кількість звернень прямо пропорційно впливають події на фронті. Стрибки відбуваються, коли ЗСУ мають певні успіхи.

Загалом телефонують чоловіки 3 категорій — ті, хто боїться, що їх мобілізують, ті, кого вже мобілізували, і вони в паніці телефонують "я не хочу на фронт" і ті, хто вже безпосередньо перебуває на передовій в Україні. Також телефонують родичі тих, хто може опинитися на фронті. Перше, що їх цікавить, — забезпечення конфіденційності.

Організатори проекту запевняють, що в РФ не дізнаються про дзвінок на "гарячу" лінію та про те, як військовослужбовці здалися в полон.

"Ті військовослужбовці РФ, які добровільно здалися в полон, які звертаються за програмою "Хочу жити", оформляються нашою стороною, як взяті в полон під час бою, що дозволяє їм отримати після повернення на Батьківщину від Росії всі належні їм виплати", - розповідає спікер. проекту "Хочу жити" Віталій Матвієнко.

Після здачі в полон російських військовослужбовців відправляють до табору, де гарантують дотримання всіх Женевських конвенцій.

"Вони мають триразове харчування, вони можуть проходити медичне обстеження за потребою та за бажанням, дзвонити по телефону рідним та близьким. Також кожен полонений, який оформляється за цією програмою, може вибрати, чи хоче він бути обмінений найближчим часом або після закінчення війни. Він має можливість попросити притулку, якщо буде доведено, що він не скоїв військові злочини в Україні. Є ще можливість просити притулку у таких країн, як Німеччина та Нідерланди", - розповідає Віталій Матвієнко.

Він додав, що операції зі здачі в полон відбуваються кожні 2 дні.

Сторінка для друку

Коментарі:

comments powered by Disqus