Член «молодої команди» Черновецького Марина Погибко, яку розшукувала СБУ за крадіжку грошей із бюджету, вирішила повернутися до Києва?

Член «молодої команди» Черновецького Марина Погибко, яку розшукувала СБУ за крадіжку грошей із бюджету, вирішила повернутися до Києва?
Член «молодої команди» Черновецького Марина Погибко, яку розшукувала СБУ за крадіжку грошей із бюджету, вирішила повернутися до Києва?

Той факт, що в Україні останніми роками виникають діячі давно забутих епох, ні для кого не є секретом. Столиця нашої країни теж не представляє у цьому процесі виключення.

Але серед знакових постатей часів Януковича, які виникли на політичному Олімпі в останні чотири роки, дуже дивно виглядає постать такої собі Марини Володимирівни Погибко, яка канула в невідомість ще 2014 року, коли Великобританія надала їй політичний притулок.

Декілька тижнів тому виявилося, що український сегмент Інтернету активно чиститься від матеріалів із згадкою її імені. Що викликало інтерес – минуло вже майже десять років з того моменту, коли Марина Погибко змінила паспорт із тризубом на паспорт із левом, короною та єдинорогом. І тринадцять із того моменту, коли вона «встала на лижі», тобто втекла від СБУ.

Що ж сталося? Навіщо ворушити історію, яка загубилася в часі і нікому не цікава – подумаєш, чергова аферистка, яку не посадили українські правоохоронці. Кому вона потрібна?

Виявилося – потрібна. Навіщо і кому – невідомо, але якась причина в тому, що Марина Володимирівна так ретельно вичищає свою біографію з мережі, говорить про те, що причина є.

Може, збирається повернутися до КМДА, де під час незабутнього Леоніда Михайловича Черновецького обіймала посаду голова управління економіки. Тим більше, що там уже є кілька кадрів «Лені-Космосу», які тепер вірою та правдою служать новому мерові. Може, виникла якась інша ідея, може, її зібралися призначити послом у Великій Британії – хто знає. Але факт залишається фактом.

Чому ця зачистка викликає інтерес? Бо за цим процесом щось криється. І криється явно незаконне, тому що Марина Погибко, яка перейшла на роботу в КМДА слідом за Леонідом Черновецьким з посади віце-президента «Правекс-банку», має у своїй біографії досить неприємні моменти, за що її, власне, і оголошували в розшук.

Як із погляду закону ця мила дівчинка з ляльковим личком проявила себе в банку, невідомо. Але на роботі як начальниця управління економіки Київської міської державної адміністрації із законом у неї проблеми виникли майже відразу.

У червні 2010 року СБУ розпочала розслідування за звинуваченням екс-начальниці Головного управління економіки та інвестицій КМДА Марини Погибко у розтраті коштів комунального підприємства «Київреклама». 19 квітня 2011 року екс-чиновник було оголошено у міжнародний розшук. Досудове слідство встановило, що у квітні 2010 року директор комунального підприємства за попередньою змовою з начальником ГУ економіки та інвестицій КМДА, зловживаючи службовим становищем, здійснили розтрату коштів підприємства на суму 2 мільйони 464 тисячі гривень. За тодішнім курсом долара це було трохи більше ніж 300 000 доларів.

За цим звинуваченням стояв ставленик Януковича у КМДА Олександр Попов, який активно видавлював команду Черновецького зі столичної влади, але не слід думати, що звинувачення було сфабриковано. Якщо Марину хтось і підставив, то це її власний бос Леонід Черновецький. За його правління в Києві Черновецький намагався не підписувати жодних документів, змушуючи це робити замість себе підлеглих. Марина Погибко підписувала всі документи щодо інвестицій та конкурсів. На чому й погоріла.

Історія з «Київрекламою» була не єдиною. Була вона причетна і до переділу ринку МАФів у Києві, які під себе підминав ще один представник «молодої команди» Черновецького – Денис Басс. Його фірмам, зареєстрованим на різних людей, на момент приходу Попова до КМДА, належало понад тисячу МАФів, розміщених у найсолодших місцях Києва.

В одній із фірм – ТОВ «Хай-тек-буд» – серед засновників вважалася Марина Погибко. Ще одним засновником була юридична особа – ТОВ «КОНТОРА.КОМ.ЮЕЙ». На яке Денис Басс виводив украдені шляхом підробленої приватизації земельні ділянки столиці. Схему зламав Олександр Попов, але наскільки в ній брала участь Марина Погибко – невідомо. На даний момент у ТОВ «Хай-тек-буд» вже інші учасники, і воно демонструє суцільні збитки.

Ще одна схема, за допомогою якої заробляли гроші представники «молодої команди», та з якої їх посунула команда Попова – паркування. 90% отриманих з водіїв грошей були абсолютно «чорним готівкою», який розподілявся ланцюжком від паркувальника, який отримував копійки, до організаторів схеми та мера, які знімали вершки.

Схема, до речі, пережила і Черновецького, і Попова, і успішно діяла і за Кличка, незважаючи на встановлені на практично всіх парковках паркомати. Які банально не працювали, а гроші за стоянку збирали молоді люди.

Наразі ця схема модернізувалася – «незаконно» запарковані автомобілі оперативно збирають евакуатори. Кількість фірм, які займаються евакуацією, не перевищує п’яти, а місту майже з трьох тисяч гривень, які платить власник вивезеної з вулиць столиці машини, потрапляє не більше 400 гривень. Решта осідає у кишенях паркувальної мафії.

Можливо, таланти Марини Погибко знадобилися саме нинішній паркувальній мафії, адже вже в момент, коли вона благополучно жила в Британії, насолоджуючись перевагами підданства Її Величності, прізвище Марини Володимирівни виринало у скандалі навколо незаконного збирання грошей за паркування у Києві.

Виявилося, що паркомати, які були встановлені ТОВ «Київ сіті девелопмент» у 2008 році, не працюють, бо застаріла ліцензія на програмне забезпечення. Коли почали розкопувати історію, з’ясувалося, що ТОВ «Київ сіті девелопмент» у 2008 році закупило 57 паркоматів за ціною 106 тисяч гривень кожен. Загальна сума лише покупки становила понад 6 мільйонів гривень. У доларовому еквіваленті це становило 1 200 000 вічнозелених.

Але найцікавіше, що директором ТОВ «Київ сіті девелопмент» у момент купівлі паркоматів із заздалегідь проблемним програмним забезпеченням була Погибко Марина Володимирівна:

Водночас вона керувала у КМДА Департаментом економіки, що було явним порушенням закону. Але на такі дрібниці ні тоді, ні зараз ніхто не звертав уваги.

Найцікавіше в цій ситуації було те, що програмне забезпечення паркоматів було налаштоване так, що вони через короткий час переставали працювати. І на парковках з’являлися люди, які представлялися паркувальниками та збирали з водіїв готівку. Куди йшла ця готівка – зрозуміло. З урахуванням того, що таким чином щодня «обилечивались» десятки тисяч машин, гадані суми, що осідали в кишенях організаторів схеми, вражають.

Мабуть, дещиця цих грошей осідала і в сумочці Марини Володимирівни. Тому що їх вистачило на оплату послуг недешевого імміграційного адвоката, який допоміг отримати статус політичного захисту у Великій Британії.

Також можна припустити, що з приводу непрацюючих паркоматів їй не висунули претензій «на подяку» за налагоджену схему, яка перейшла у спадок наступній владі Києва. Бо інакше довелося б цю схему ламати, а хто ж ріже курку, що несе золоті яйця?

Що цікаво – ТОВ «Київ сіті девелопмент» дожило до сьогодні, хоча вже перебуває на стадії банкрутства і потопає в судах. Власником фірми вважається явний «фунт», така собі Світлана Пилипюк, на яку записані ще понад п’ятдесят різноманітних юридичних осіб.

Повертаючись до особи Марини Погибко – повторимося: причина, через яку відбувається судомна зачистка всіх цих історій, невідома. Напевно, у пошуках «нових осіб» нинішня влада вже дісталася і «молодої команди» Черновецького. Тим більше, що в талантах, хай і вельми специфічних, цій команді не відмовиш.

Сторінка для друку

Коментарі:

comments powered by Disqus