"Образливий символ": у Молдові людей штрафують за "георгіївську стрічку", - ЗМІ

"Образливий символ": у Молдові людей штрафують за "георгіївську стрічку", - ЗМІ
"Образливий символ": у Молдові людей штрафують за "георгіївську стрічку", - ЗМІ

Незважаючи на заборону демонстрації цього символу у публічному місці, за який проголосував парламент країни ще у квітні 2022 року, навіть екс-президент Молдови Ігор Додон порушив закон і вийшов на площу з "георгіївською стрічкою" на лацкані піджака.

У Молдові поліція почала штрафувати людей, які вийшли на вулиці та площі міст із георгіївською стрічкою. Відео у вівторок, 9 травня, поширив низку телеграм-каналів.

На відеокадрах видно, як у Кишиневі поліцейський намагається забрати жінку. Вона тримає портрет свого родича, який воював під час Другої світової війни. У куточку фотографії прикріплено георгіївську стрічку.

У свою чергу співробітник поліції попросив жінку прибрати "георгіївську стрічку", оскільки це є "образливим символом".

Молдова заборонила демонстрацію "георгіївської стрічки": що про це відомо

У четвер, 4 травня, голова місцевого генерального інспектората поліції заявив , що носіння георгіївської стрічки в Молдові вважається виправданням або уславленням військової агресії і за це належить штраф.

"Якщо стрічка буде разом із нагородою, якою була удостоєна ця людина, то вона розглядатиметься як частина нагороди. Якщо вона буде окремо, то це розглядатиметься як діючий символ військової агресії, що заборонено", - уточнив Чернеуцану.

Він нагадав, що парламент країни ще у 2022 році ухвалив закон про штрафи за носіння символів військової агресії, у тому числі георгіївської стрічки та символів Z та V.

За носіння, демонстрацію та розповсюдження цього символу передбачено штрафи від 4,5 тис. до 9 тис. леїв (від $250 до $500) для фізичних осіб.

Однак зауважимо, що екс-президент Молдови Ігор Додон порушив цей закон і з’явився в Кишиневі з "георгіївською стрічкою", хоча демонстрація цього символу і визнана в країні незаконною.

молдова 9 травня, кишинів 9 травня, ігор додон фото, безсмертний полк eiqrkikuiqrrroz

Сторінка для друку

Коментарі:

comments powered by Disqus