САП направила до суду частину справи банку Бахматюка

САП направила до суду частину справи банку Бахматюка
САП направила до суду частину справи банку Бахматюка

Антикорупційна прокуратура затвердила та направила до суду обвинувальний акт щодо 15 осіб у справі про рефінансування банку олігарха.

Спеціалізована антикорупційна прокуратура направила до суду обвинувальний акт щодо 15 осіб, яким інкримінується причетність до заволодіння 1,2 млрд грн стабілізаційного кредиту Національного банку України, виданого ВіЕйБі банку, власником якого є олігарх Олег Бахматюк .

Про це повідомляє прес-служба САП, пише «Слово і справа» .

«18 травня 2023 року прокурор САП за матеріалами досудового розслідування НАБУ направив до суду обвинувальний акт за звинуваченням 15 осіб, серед яких колишній перший заступник голови НБУ, екс-голова правління ПАТ «ВіЕйБі Банк», екс-заступник голови правління ПАТ «ВіЕйБі Банк» ; а також інші колишні та діючі службовці Національного банку України та ВіЕйБі Банку та представники приватних компаній у незаконному заволодінні 1,2 млрд грн стабілізаційного кредиту ПАТ «ВіЕйБі Банк», — інформує прокуратура.

За інформацією «Слово і справа», у справі звинувачують колишнього першого заступника голови НБУ Олександра Писарука, члена ради Нацбанку Миколу Каленського, екс-директора Генерального департаменту банківського нагляду НБУ Аллу Шульгу, екс-голову правління ВіЕйБі банку Дениса Мальцева, його екс-заступника Андрія Яцюту, директора бізнес-центру «Експертиза» Олександра Файєра, засновника БЦ «Експертиза» Дмитра Жука, директора Станіславської торгової компанії Наталію Перець, колишнього керівника юридичного департаменту НБУ Віктора Новікова, екс-директора департаменту банківського нагляду НБУ Світлану Фабер, колишню заступник НБУ по Києву та області Ірину Мезенцеву, Ірину Ліходовську, Людмилу Клоченок, Юлію Гарагон та екс-начальницю відділу моніторингу кредитів Департаменту супроводу кредитів НБУ Ірину Вінічук.

Нагадаємо, НАБУ заочно повідомило про підозру Бахматюка. Також його оголосили у розшук. Пізніше олігарха заочно взяли під варту . Слідство з’ясувало, що у жовтні 2014 року ВіЕйБі Банк, віднесений до категорії проблемних банків, звернувся до НБУ з клопотанням надати йому стабілізаційний кредит під заставу нерухомого майна. Хоча ВіЕйБі Банк не представив усіх необхідних для цього документів (як програму фінансового оздоровлення банку, спрямовану на вирішення протягом терміну користування стабілізаційним кредитом проблем ліквідності, покращення структури активів, прибутковості, рентабельності тощо), правління Нацбанку всупереч вимогам законодавства пристало на його пропозицію.

При цьому вартість нерухомості, яка передається в заставу НБУ, завищили майже у 25 разів шляхом складання підроблених звітів про оцінку. Експертиза, проведена під час досудового розслідування, встановила, що реальна вартість закладеної нерухомості становить 72,62 млн. грн. проти 1,8 млрд. грн., заявлених ВіЕйБі Банком. Проте, знаючи про завищену вартість заставного майна та відсутність усіх необхідних документів, посадові особи НБУ надали 1,2 млрд грн стабілізаційного кредиту ВіЕйБі Банку. Це на додаток до раніше отриманих від НБУ та не повернутих 3 млрд грн кредитів.

Через 40 днів, у листопаді 2014 року, НБУ визнав ВіЕйБі банк неплатоспроможним. Стабілізаційний кредит у 1,2 млрд грн, отриманий від НБУ на два роки, ВіЕйБі банк не повернув.

Водночас адвокати Бахматюка стверджують, що дві інші офіційні експертизи підтвердили правомірність оцінки заставного майна ВіЕйБі Банку. А обставини отримання третьої, яку використовує НАБУ, встановлюють слідчі Державного бюро розслідувань за фактом складання можливого явно неправдивого висновку експертом.

skelet.info

Сторінка для друку

Коментарі:

comments powered by Disqus