Президент «Київміськбуду» Ігор Кушнір просить інвесторів продовжити фінансування будівництва

Президент «Київміськбуду» Ігор Кушнір просить інвесторів продовжити фінансування будівництва
Президент «Київміськбуду» Ігор Кушнір просить інвесторів продовжити фінансування будівництва

Після тривалого простою «Київміськбуд» (КМБ) відновив будівельні роботи у чотирьох житлових комплексах: «Урловський-1», «Урловський-2», «Mirax» та «Абрикосовий».

Але продовження робіт залежить від стабільного надходження коштів, каже президент компанії  Ігор Кушнір.

«З лютого 2022 року інвестори майже перестали сплачувати кошти за квадратні метри, придбані на умовах договорів розтермінування, та загалом купувати нове житло. Сума боргу одних лише інвесторів, які придбали нерухомість на виплат у «Київміськбуді», становить 326 млн грн», - звітував він. 

За словами Кушніра, проблема неплатежів накладається на ще одну - подорожчання будматеріалів, вартість яких зросла на 50-60% та подорожчання транспортної логістики, а компанія працює за рахунок коштів інвесторів,  і жодних інших, чи то дотацій від міста, держави не має. 

Свого часу КМБ було передано недобудовані житлові комплекси компанії «Укрбуд», яка «обрушилася» у 2019 році. На сьогодні «Київміськбуд» ввів в експлуатацію повністю або частково 11 із 17 укрбудівських ЖК. Але доля решти «прийомних» будмайданчиків залежить від надходження коштів з укрбудівського фонду фінансування будівництва – ТОВ «Житло-Капітал». «Ще понад 400 млн грн коштів інвесторів «Укрбуду» має перерахувати «Житло-Капітал». Тобто загалом, компанія очікує від людей, які придбали нерухомість на умовах договорів розтермінування, ще понад 700 млн грн боргу», - каже Кушнір. 

Але щодо ТОВ «Житло-Капітал», підконтрольного екс-власнику «Укрбуду» Максиму Микитасю, то з ним не так просто. Хоча ця фінкомпанія роками акумулювала на своїх рахунках гроші інвесторів «Укрбуду», зараз вони порожні. За даними Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку, «Житло-Капітал» десь приховує 3,7 млрд грн грошей оперативного резерву. Величезні кошти інвесторів замість розміщення в банку (як цього вимагає закон), було перераховано на якесь ТОВ «Каса народної допомоги», що за інформацією ЗМІ, також пов’язано з колишнім власником «Укрбуду» Максимом Микитасем. 

Нагадаємо, що Національне антикорупційне бюро (НАБУ) направило до суду обвинувальний акт щодо екс-депутата та колишнього керівника «Укрбуду» Максима Микитася, викритого на спробі підкупу за 22 млн євро мера Дніпра Бориса Філатова. За даними слідства, у жовтні 2022 року він запропонував меру хабар за укладення контракту з будівництва метрополітену поза конкурсом. Також Микитась проходить обвинуваченим за фактом заволодіння 81 млн. грн. при заміні об’єкта житла для Національної гвардії.

Сторінка для друку

Читайте по темі:

У столиці провертають шахрайські схеми на мільйони гривень
Планує вивести гроші з України? Столична забудовниця Владислава Молчанова зареєструвала фірми у Великій Британії
ВАКС зняв браслет з екснардепа Микитася
У Київраді затвердили ліквідацію історичної “лісопильні Сніжка”
Столична влада збирається передати оточенню Кушніра землю під історичною будівлею “лісопильні Сніжка”
Нацполіція розслідує будівництво ЖК "Мілос" на столичній Троєщині компаніями Кушніра і Царенка
ВАКС не став розглядати скаргу на підозру помічнику екснардепа Микитася Якусевичу
На Черкащині за 67 мільйонів замовили шкільне укриття з переплатою, яке збудують лише в 2025 році
Компанія "загубила" 3,7 мільярда гривень: ДБР завело справу на власника "Житло Капіталу"
Апеляційна палата залишила зменшеною заставу експомічника Микитася

Коментарі:

comments powered by Disqus