Золоті телята влади: хто з чиновників витрачає мільйони під час війни

Золоті телята влади: хто з чиновників витрачає мільйони під час війни
Золоті телята влади: хто з чиновників витрачає мільйони під час війни

З початком війни декларування доходів держслужбовців припинилося, і це вплинуло на рівень корупції

Військовий стан звільняє українців від декларування майна. Народні чоловіки можуть не звітувати про куплені під час війни квартири, автомобілі, коштовності, «грошові подарунки» і доходи родичів. Збіг це чи ні, але щомісяця українське медіаполі поповнюється приголомшливими історіями про покупки чиновників, вартість яких виходить за межі їхніх заробітних плат. Останні приклади — за мільйони гривень дружина одного з нардепів нещодавно купила дві квартири, співробітниця податкової — квартиру в Києві , а сім’я керівника одного із військкоматів — віллу в Іспанії . Які випадки були останнім часом та чому корупція в Україні активізувалася під час війни, читайте у матеріалі « Апострофа ».

Кому війна, а кому мати рідна. Чиновники витрачають мільйони

У владі – черговий скандал. Дружина Богдана Торохтія – нардепа від провладної партії «Слуга народу» – Аліна Левченко купила квартири у курортному місті Несебр, у Болгарії. 1 серпня 2022 року вона стала власником квартири площею 59 кв. м. та приміщення площею 283 кв. м у болгарському ЖК Valencia Gardens. Про це повідомляють українські журналісти з посиланням на тамтешній реєстр нерухомості. Таке житло реально коштує близько $500 000 ($1400-1600 за кв. м).

Торік у жовтні Левченко також купила ще одну квартиру та паркомісце — у люксовому київському ЖК «Новопечерська вежа». Житло площею 68 кв. м у стані "від будівельників" має ринкову ціну близько $115 000, після ремонту - $200 000, паркомісце - $30 000.

Крім того, сім’я нардепа має цікаву історію з автомобілями. Улітку 2022 року Левченко продала Range Rover Sport за $76 000 і вдвічі дорожче купила Mercedes-Benz G400. За чотири місяці вона змінила машину на новий Range Rover (ринкова ціна $185,000). У березні 2023 року сім’я знову оновила машину на Mercedes-Benz EQS 580 за ті ж гроші. Левченко заявила у Facebook, що "її статок дозволяє купувати дорогі автомобілі". Наразі це повідомлення на її сторінці недоступне.

Дочка футбольного тренера Віталія Левченка 2012-го відкрила магазин люксового одягу Addict, зараз володіє студією дизайну інтер’єрів «АЛВ Дизайн». Допомагала нардепу Сергію Капліну , радила екс-міністрові інфраструктури Володимиру Омеляну. 2020-го балотувалася, але не пройшла до Київської міськради від УДАРу. З лютого 2023 року була радницею в.о. гендиректора ДП «Антонов» Днями «Антонов» та служба безпеки «Укроборонпрому» провели перевірку щодо Левченка. 26 червня ЗМІ писали , що комісія не виявила порушень, але вже наступного дня завод звільнив її.

Йдемо далі. 22 червня стало відомо, що у сім’ї керівника Одеського обласного територіального центру комплектування та соцпідтримки Євгена Борисова під час війни з’явилася вілла та автопарк в Іспанії. Ринкова вартість нерухомості перевищує $3 млн. Віллу, куплену наприкінці 2022 року, зареєстрували на матір чиновника. Щойно це сталося, Борисова відсторонили від роботи, а ГБР почало розслідувати факт незаконного збагачення. Борисів підозр не визнає — мовляв, не знає, яка в сім’ї нерухомість. Службове розслідування його ймовірного виїзду до Іспанії під Новий рік не виявило підстав для усунення — урядовець документально підтвердив виїзд на лікування за кордон. Проте Борисова теж зрештою звільнили.

Такого рівня крадіжок, як зараз, в Україні не було з 1991 року. Держава не здатна на це вплинути, бо тяжко хвора, і вилікуватися без зовнішньої допомоги не може», — каже у коментарі «Апострофу» директор соцслужби «Український барометр» Віктор Небоженко.

Ще кілька показових випадків. Цього року у січні НАЗК виявило незадеклароване майно у депутата Волинської облради — він не звітував про 8,5 млн грн за 2020 рік. У лютому НАЗК знайшло у депутата із Закарпаття куплений у 2019-му і не задекларований автомобіль AUDI Q7 за 1,7 млн грн. Тоді ж стало відомо, що депутат із Вінницької області вказав у декларації за 2020-й майна на 1 млн грн, «забувши» про 11 транспортних засобів та чотири об’єкти нерухомості на 25 млн грн. У березні Агентство з’ясувало, що інший депутат із Вінницької області придбав автомобіль Audi Q8 за 2,1 млн грн за кошти брата, який не мав таких офіційних доходів.

У квітні антикорупціонери виявили необґрунтовані активи на 4,5 млн грн у прокурора Віталія Плекана та його батька Валерія із Львівської ОДА. За документами найстарший чоловік у їхній родині – 90-річний Іван Дацько – купив квартиру та паркомісце у київському ЖК «Бульвар фонтанів» за 4,4 млн грн, а також Lexus NX300H за 1,4 млн грн. У червні стало відомо про недостовірне декларування ексдепутата Київоблради на 27 млн грн — йдеться про колишнього голову комісії з бюджету та фінансів, депутата від «Європейської солідарності» Руслану Кузьменка, який перед нападом Росії втік з України і досі не повернувся.

26 червня Держбюро розслідувань провело обшуки у керівника Чернігівського підрозділу Державної податкової служби Людмили Слотюк. Чому? Вона купила елітну нерухомість у Києві, вартість якої не відповідає офіційним доходам. Квартира та два паркомісця вартістю 12 млн грн оформлені на матір Слотюк.

Карати не можна забути

Як змусити недобросовісних чиновників припинити витрачати переважні доходи суми хоча б до кінця війни? Політолог Віктор Небоженко впевнений, що аж ніяк.

«Під час війни корупція прискорилася. Декілька років тому чиновники мали сімейно-урочисті „стандарти“ корупції. Крадіжка починалася десь за півроку після домовленостей. Нині серед депутатів фотографи, які ведуть на весіллях, менеджери. Вони не мають професійного та бюрократичного досвіду, і, потрапивши на велику галявину задоволень, покращують свій добробут. Вони крадуть уже другого дня на посаді», — констатує Небоженко.

Що далі? «Дехто „наїдеться“ і буде чесним, решта стане підпільним мільйонером і залишок життя боятиметься викриття», — упевнений експерт.

Нардеп від партії «Голос» Андрій Осадчук у коментарі «Апострофу» наголосив, що не можна звинувачувати у корупції всіх чиновників. «В Україні понад 240 тисяч держслужбовців та понад 40 тисяч депутатів місцевих рад, які забезпечують функціонування державної машини. Більшість із них віддані справі, але є й нечисті на руку. Контролювати спосіб життя чиновників має НАЗК, яке має для цього всі повноваження», — каже Осадчук.

«До повномасштабної війни доходи чиновників контролювали через електронні декларації. На початку війни декларування прибрали через безпеку, і це правильно, — каже „Апострофу“ експерт Центру протидії корупції Тетяна Шевчук. — Минулого літа його вже можна було повертати, але досі воно добровільне, і чиновникам це вигідно».

Ще у жовтні 2022-го нардеп від «Слуги народу» Давид Арахамія подав до парламентузаконопроект №8071, який поновлює обов’язкове декларування. Відновлення декларування прописане в Меморандумі МВФ-Україна і дозволить Києву отримати транш у $15,6 млрд і наблизити членство до ЄС. Закон має бути ухвалений до кінця липня 2023 року, і НАЗК підтримує це. Однак парламентарі вже дев’ять місяців розглядають документ.

«Якщо 226 осіб не мають сміливості голосувати за „незручний“ ним закон, то вони хочуть красти кошти українців, заважаючи євроінтеграції. Ми не росіяни, щоб це дозволяти», — каже Тетяна Шевчук.

Чи можна припустити, що корупція активізувалась через потоки грошей від західних партнерів? Експерти кажуть, що ні.

«Чиновники, наближені до Офісу президента та міськрад великих міст, користуються тим, що Україна захлинається від війни, і їй не до них», — каже Віктор Небоженко.

Допомога від Заходу – це підтримка бюджету, каже Тетяна Шевчук. «60% держбюджету – це донорські кошти, які допомагають воювати. Ці гроші враховуються, тому корупція — це не наслідки грошових потоків із Заходу, а питання безкарності», — резюмує експерт.

Костянтин Соборний

skelet.info

Сторінка для друку

Коментарі:

comments powered by Disqus