Під Києвом знайдено британські літаки часів Другої світової війни: Дісталися по ленд-лізу

Під Києвом знайдено британські літаки часів Другої світової війни: Дісталися по ленд-лізу
Під Києвом знайдено британські літаки часів Другої світової війни: Дісталися по ленд-лізу

Вважається, що зараз у світі залишилося лише 14 літаків "Харрікейн", які ще можуть літати.

Вчені з Національного музею авіації України виявили те, що залишилося від восьми британських винищувачів "Харрікейн", які СРСР отримав у рамках ленд-лізу 1941 року під час Другої світової війни. Експерти кажуть, що це перший випадок в історії України, коли було виявлено таку кількість британських літаків, пише ВВС.

У Фокус. Технології з’явився свій Telegram-канал . Підписуйтесь, щоб не пропускати найсвіжіші та захоплюючі новини зі світу науки!

За словами Валерія Романенка з Національного музею авіації України, уламки восьми літаків, що іржавіють, були виявлені в лісі на південь від Києва, де вони були закопані в землю. Ще після закінчення Другої світової війни тоді ще радянські військові розібрали ці літаки на запчастини, забрали всі важливі прилади, також цінні конструкції з погляду вмісту металів та розбили "Харрікейни". Після чого їх просто закопали у землю. Наразі вчені проводять ідентифікацію літаків, щоб можна було їх зібрати та виставити на загальний огляд.

уламки, літак, Харрікейн, Київ eiqrridtdiqztroz

Іржаві уламки восьми літаків були виявлені в лісі на південь від Києва, де вони були закопані в землю
Фото: BBC

"Ці "Харрікейни" можна назвати символом допомоги Великобританії в роки Другої світової війни. І зараз Великобританія нам дуже допомагає, за що ми дуже вдячні. У 1941 році ця країна першою передала тоді ще СРСР багато літаків, і зараз вона першою дала нам ракети Storm. Shadow", - каже Романенко.

За словами вчених, в Україні можна дуже рідко знайти уламки такого типу британських літаків, і раніше біля Києва не знаходили жодного літака, поставленого в рамках ленд-лізу від союзників.

уламки, літак, Харрікейн, Київ

В Україні можна дуже рідко знайти уламки такого типу британських літаків
Фото: BBC

Після вторгнення нацистської Німеччини в 1941 році в СРСР, останньому, в рамках ленд-лізу, оплачуваного США, Великобританія відправила свої літаки "Харрікейн". Це був один із наймасовіших літаків Королівських ВПС, які відіграли важливу роль у рамках "Битви за Британію, коли ВПС нацисткої Німеччини намагалися завоювати перевагу в повітрі, щоб отримати можливість реалізації наземного вторгнення до Великобританії.

літак, Харрікейн

За 3 роки, з 1941-го по 1944-й, Великобританія передала СРСР приблизно 3 тисячі літаків "Харрікейн"
Фото: BBC

За словами вчених, "Харрікейн" був простим в управлінні літаком і водночас дуже надійним. Хоча багато радянських льотчиків, судячи з історичних записів, вважали ці літаки недостатньо потужними, недостатньо озброєними та недостатньо захищеними.

До кінця Другої світової війни ці літаки вважалися вже застарілими, а тому їх використовували в основному для поразки засобів ППО. За словами вчених, 8 знайдених британських літаків використовувалися для захисту транспортних вузлів, особливо залізничних станцій.

літак, Харрікейн

За словами вчених, "Харрікейн" був простим в керуванні літаком і водночас дуже надійним.
Фото: BBC

За 3 роки, з 1941 по 1944, Великобританія передала СРСР приблизно 3 тисячі літаків "Харрікейн". Але більшість із них або було знищено в бою, або розібрано на запчастини. Деякі з цих літаків радянські військові спеціально розбирали та закопували в землю після Другої світової війни, щоб не платити за них США. Справа в тому, що згідно із законом про ленд-ліз, СРСР повинен був платити за будь-яку військову техніку, що залишилася цілою.

Експерти вважають, що зараз у світі залишилося лише 14 відреставрованих літаків "Харрікейн", які ще можуть літати.

Сторінка для друку

Коментарі:

comments powered by Disqus