ЗМІ розшукали літаки еліти РФ, які оминають санкції

ЗМІ розшукали літаки еліти РФ, які оминають санкції
ЗМІ розшукали літаки еліти РФ, які оминають санкції

Підсанкційні російські бізнесмени й досі використовують свої приватні літаки і навіть здають в оренду як чартерні.

Російські олігархи, майно яких перебуває під санкціями, вільно переміщаються світом на своїх приватних літаках. Вони обходять обмеження шляхом переоформлення та продажу бортів, після чого продовжують використовувати їх, як і до війни. Про це стало відомо із розслідування "Української правди".

Борти, пов’язані з повномасштабним вторгненням

В аеропорту Женеви, Швейцарія, уже більше року стоять одразу два літаки, безпосередньо пов’язані з повномасштабним російським вторгненням.

Одним із бортів, Gulfstream G550, користувався самопроголошений президент Білорусі Лукашенко та його син Віктор. Він куплений у 2015 році за 50 млн доларів. Наразі час він стоїть із зафарбованим бортовим номером.

Борт Лукашенка eiqeeiqthidqxroz

Борт Лукашенка

Його "сусід" із таким же зафарбованим номером — літак Тараса Козака, найближчий соратник Медведчука, який зараз ховається у РФ.

20 березня 2023 року зі столиці Естонії до Женеви прилетів приватний літак Embraer Legacy. Цей літак також використовував Тарас Козак після того, як його попередній літак потрапив під санкції. Разом з ним цим літаком літав і колишній народний депутат Ренат Кульмін, який також утік до РФ. Одним із власників борту тоді вважався білоруський бізнесмен Микола Варабей.

Борт Дмитра Пумп’янського

25 травня 2020 року до московського аеропорту зайшов літак Bombardier Global. Саме цей борт належав російському олігарху Дмитру Пумп’янському.

2023 року вже перефарбований літак стояв у місцевому аеропорту Ніцци, Франція. Він не заарештований, а просто чекає на пасажирів. А за кілька днів він спокійно вирушив до США.

За день до повномасштабного вторгнення борт Пумпянського здійснює одноденний політ з Москви до Мілана і назад, завбачливо повернувшись до РФ. А вже 28 лютого літак переганяється до Дубаю, де олігарх ховатиме його майже три місяці. А вже 17 травня він вирушив до Великобританії, де відбуваються реєстрації офшорів. 26 жовтня борт вирушає до США, а потім починає пересуватися вільно, як і до санкцій, що свідчить про те, що його, ймовірно, перереєстрували.

У грудні літак змінив свій бортовий номер. Наразі відомо, що літак здається в оренду іноземцям, які можуть навіть не знати про справжнього власника борту.

Борт Дмитра Пумп’янського

Борт Дмитра Пумп’янського

Борт Едуарда Кудайнатова

Також у Ніцці було помічено і літака Едуарда Кудайнатова, колишнього віце-президента Роснафти. На момент повномасштабного російського вторгнення борт перебував у Фінляндії. Там він простояв 9 місяців, звідки вирушив до Базелі, Швейцарії. 9 березня 2023 року борт вирушив до Ніцци, після чого також почав вільно пересуватися світом.

Борт Едуарда Кудайнатова

Борт Едуарда Кудайнатова

Борт Рустема Терегулова

Крім того, особистий Boeing 137 також "перечекав турбулентність" у Ніцці. Він належить російському банкіру Рустему Терегулову. На момент початку війни він виставив літак на продаж. Зараз він здається в оренду як чартер.

Сторінка для друку

Коментарі:

comments powered by Disqus