Спецдозволи Укрспирту не змогли переоформити на приватні спиртові заводи

Спецдозволи Укрспирту не змогли переоформити на приватні спиртові заводи
Спецдозволи Укрспирту не змогли переоформити на приватні спиртові заводи

Державна служба геології та надр України відмовила у внесенні змін до двох спеціальних дозволів, наданих Державному підприємству спиртової та лікеро-горілчаної промисловості «Укрспирт» (ДП «Укрспирт») на видобуток питних підземних вод.

Повідомляє ІА NADRA.INFO .

У внесенні змін відмовлено, оскільки надрокористувач має податковий борг із рентної плати.

Обидва спецдозволи Укрспирту мали бути переоформлені на нових власників спиртових заводів у Львівській обл., які Фонд державного майна України приватизував у 2022-2023 роках:

  • ТОВ «Сторонібабський спиртовий завод» мало стати власником спецдозволу № 6025 (видобуток питних підземних вод Сторонібабського родовища). Товариство купило окреме майно Сторонибабського провадження діяльності та зберігання спирту ДП «Укрспирт» (спиртзаводу) за результатами аукціону 12.01.2023. Торги стартували із 53,3 млн. грн. Найвища ціна – понад 142 млн. грн. — запропонувало ТОВ «Ес Ойл», яке у лютому 2023 р. змінило назву на ТОВ «Сторонібабський спиртовий завод» (дані YouControl ).
  • ТОВ «Вузловий спиртовий завод» мало стати власником спецдозволу № 5716 (видобуток питних підземних вод Узловського родовища). Товариство купило окреме майно Узловського місця провадження діяльності та зберігання спирту ДП «Укрспирт» (спиртзаводу) за результатами аукціону 11.10.2022. Торги стартували із 23,6 млн. грн. Найвищу ціну – понад 235 млн грн – запропонувало ТОВ «Італі Фромм», яке не викупило лот. Переможцем визнали ТОВ «Полі Стар» зі ставкою близько 130,4 млн. грн. У січні 2023 року ТОВ «Полі Стар» змінило назву на ТОВ «Узловський спиртовий завод» (дані YouControl ).

Відповідно до Кодексу України про надра, підприємство, яке приватизувало державне підприємство відповідно до Закону України «Про особливості приватизації вугледобувних підприємств» або Закону України «Про приватизацію державного та комунального майна», набуває права на користування надрами шляхом внесення змін до спеціального дозволу на користування надрами, наданого зазначеному державному підприємству, термін дії такого спеціального дозволу.

Підставою для відмови у внесенні змін до спеціального дозволу на користування надрами для таких випадків є наявність інформації про неусунення надрокористувачів порушень умов користування надрами, передбачених угодою про умови користування надрами, до якої вносяться зміни за результатами здійснення останнього заходу державного нагляду (контролю) або наявність податкового боргу з рентної плати.

Як випливає з наказу Голови Держгеонедра Романа Опімаха № 389 від 28.07.2023 ( завантажити ), саме наявність податкового боргу по рентній платі стала підставою відмовити у внесенні змін.

Раніше в липні Державна служба геології та надр України відмовила у наданні спецдозволу Укрспирту ТОВ «Спиртовий завод «Лопатин», яке купило спиртзавод у Львівській області на приватизаційному аукціоні у жовтні 2020 р. У торгах компанія брала участь під назвою ТОВ «Офіс Інвестицій» та змінила назву на ТОВ «Спиртовий завод «Лопатин» у грудні 2019 р. Підставою для відмови у наданні спецдозволу стали неправдиві відомості, виявлені Держгеонадрами у поданих документах (наказ № 353 від 13.07.2023, скачати ).

ТОВ «Сторонібабський спиртовий завод» засновано у 2021 р. Статутний капітал 1 000 000 грн. Реєстрація - с. Сторонибаби, Львівська обл..  Кінцевий бенефіціарний власник (КБВ) та керівник: Лущик Андрей. Спецдозволів на користування надрами відсутні. Тут і далі анкетні дані YouControl.

ТОВ «Вузловський спиртовий завод» засновано у 2021 р.. Статутний капітал 1 200 000 грн. Реєстрація - с. Вузлове, Львівська обл.. КБВ: Огородник Орест. Керівник: Цибровський Ігор. Спецдозволів на користування надрами відсутні.

ТОВ «Спиртовий завод «Лопатин» засновано у 2019 р. Статутний капітал 10 000 грн. Реєстрація - смт Лопатин, Львівська обл.. КБВ: Василівська Вікторія, Семашко Олексій, Полторацький Артем. Керівник: Личак Андрій. Спецдозволів на користування надрами відсутні.

Сторінка для друку

Коментарі:

comments powered by Disqus