Депутат Київради від "Слуги народу" Вітренко теж вскочив у корупційний скандал, життєві драми і глухий кут

Депутат Київради від "Слуги народу" Вітренко теж вскочив у корупційний скандал, життєві драми і глухий кут
Депутат Київради від "Слуги народу" Вітренко теж вскочив у корупційний скандал, життєві драми і глухий кут

Обранець-"слуга" отримав команду саботувати роботу міської ради та прикривати дерибан провладних схемників у районах.

Після нещодавнього гучного скандалу довкола "Слуги народу" в Київраді з депутатом-"слугою" Трубіциним (якого обвинувачують у хабарі на 1,4 млн грн) ще один обранець від пропрезидентської політсили у міськраді теж попався на викритті.

Мова іде про депутата від СН Андрія Вітренка, який очолює бюджетну комісію міської ради. "Робота" Вітренка останнім часом свідчить про те, що з Офісу президента і Кабміну йому напевно дали завдання будь-якими способами саботувати роботу бюджетної комісії та блокувати всі рішення, які не вписуються в політику "Слуги народу" та Банкової щодо Києва.

Політична багатоходівка від СН: бий чужих, давай гроші своїм?

Таким чином, за такої "дільності" Вітренка, "слуги народу" намагаються заморозити фінанси Київради, як представницького органу киян і столичної громади. Оскільки у якості члена провладної політсили він діє не самостійно.

Це відбувається на фоні довготриваючого конфлікту між ОП та міською владою. Очевидно, після провалу центральної влади у скандалі з укриттями звільнити голову КМДА, наразі ставка робиться вже на внутрішню підривну політичну боротьбу на рівні міської ради. А блокуванням бюджету Києва Банкова намагається примусити до певного "миру" чи політичних поступок Кличка і Київраду. Тиск триває, а напередодні трьом нелояльним до Центру депутатам КМР раптово оголосили підозри в ухилянстві.

Водночас Вітренку "згори" могли поставити завдання також і лобіювати виділення багатомільйонних коштів нібито на потреби районів — тобто райдержадміністраціям під прикриттям "облаштування укриттів" і різних ремонтів. Адже дивні "ремонти" у столиці тривають попри гучні скандали та обурення громадськості й антикорупціонерів. І навіть після "серіалу" з бомбосховищами. Насправді ж, не секрет, після перерахування грошей РДА фінансові потоки відходять провладним схемникам через шокуючі тендери.

Так, зокрема раніше стало відомо, що Дніпровська РДА хотіла закупити 306 барабанів для бомбосховищ на мільйон гривень, біля 30 рацій на 1 млн грн та очищувачі повітря за ціною в 30 тис. грн/штука. Також саме у цьому районі чиновники не без участі "слуг" з Київради намагалися придбати "золоті овочерізки" і конструктори, що набуло надзвичайного розголосу (а згодом призвело до створення контрольної комісії міськради, яка розслідує тендерні злочини).

До того подібні багатомільйонні зловживання спливали і в інших районах столиці, зокрема у Деснянському, Оболонському, Шевченківському та інших. При цьому, за даними деяких ЗМІ, в кулуарах Ради говорять про можливий конфлікт між головою фракції СН Давидом Арахамією та очільником Офісу президента Андрієм Єрмаком. Не виключено, що Арахамію незабаром можуть звільнити. Перед тим лідер СН в Раді публічно погрожував місцевим чиновникам "перестати красти".

А своїм депутатам на місцях, тому ж Андрію Вітренку, "згори" таємно наказали займатися саботажем у Київраді та зривати депутатські пропозиції (причому від всіх фракцій, а не лише від кличковського УДАРу) щодо фінансування першочергових програм столиці — соціалки, армії, медицини, ЖКГ, "втомлених" мостів тощо.

Що іще відомо про "слугу" Вітренка

За даними аналітичної системи YouControl нещодавно цей обранець припинив свою підприємницьку діяльність. У власності депутата знаходиться два джипи ToyotaRAV 4 (2019 і 2013 років випуску). Зазначимо, вартість нової такої машини складає від 1 мільйона гривень. Тобто, дві машини — це, грубо кажучи, два мільйони.

Як ФОП Вітренко займався роздрібною торгівлею одягом, спортивним інвентарем, взуттям і шкіряними виробами. 

Там же на YouControl зазначається, що Андрій Вітренко фігурує у трьох судових процесах. В двох цивільних справах він виступає як відповідач. А ще в одній — у якості позивача. Згідно з судовими матеріалами, Вітренко не один рік судиться з Київрадою, оголосивши їй справжню юридичну війну, де-факто ставлячи палки у колеса депутатського корпусу. Суть справи — ті ж самі повноваження РДА, якими наділила Банкова своїх призначенців у районах.

А щодо фінансових мотивів Вітренка світло проливається, якщо звернути увагу на цивільний позов, де депутат є відповідачем. Суть справи — стягнення заборгованості з Вітренка за банківський кредит у фінустанові з іноземним капіталом — відомому АТ "Креді Агріколь Банк". Це пояснює, чому обранець-"слуга" формально припинив займатися бізнесом — банально, щоб банкіри не арештували його майно і карткові рахунки.

Інша цивільна справа — про розірвання шлюбу. Згідно із матеріалами цієї судової тяганини, ініціатором розлучення стала дружина "слуги", Катерина Вітренко. Примітно, що цей процес стартував іще в 2019 році, тобто перед місцевими виборами. Можливо, саме заради політики Андрій Вітренко вирішив або приховати свої сімейні драми, або, знову ж таки, формально уникнути переслідування через борг за кредитом, уникаючи скандалів та викриттів. А також, більш приземлено - щоб банк не наклав арешт на спільне майно подружжя Вітренків.

Про Катерину Вітренко відомо, що вона раніше була серед акціонерів приватної компанії ПАТ "Чернігівреставрація" (мала частку в 14%).

Статутний капітал підприємства — 1,4 млн грн. Основний вид діяльності вказаний такий: "Надання в оренду й експлуатацію власного чи орендованого нерухомого майна".

Якщо порахувати державну оцінку акцій Катерини Вітренко, то частка в компанії їй належала на 200 тисяч гривень. Ринкова ж вартість могла становити набагато більше. Могла, тому що офіційно це ПАТ збанкрутіло.

Зазначимо, іще серед видів діяльності компанії були такі: будівництво, будівельні роботи і навіть різання каменю.

У власності цієї фірми значився один об’єкт нерухомості (невеличка будівля на околицях Чернігова) і дві вантажівки (ЗИЛ 1971 р.в. та ГАЗ 2000 р.в.).

ПАТ за 15 років своєї діяльності теж дійшла до суттєвих боргових зобов’язань, які врешті не перекривалися її прибутками. А ще на додачу на фірмі висів податковий борг перед державою.

До речі, ані депутат Вітренко, ані його екс-дружина, за даними з відкритих джерел, чомусь не мають нерухомості. Що дуже дивно, адже "слуга" працює у Києві десятки років. Очевидно, обранець дещо приховує (можливо, ще якісь багатомільйонні статки, як у кейсі із його дорогими автівками). Адже в історію, що він з колишньою "половинкою" стали банкрутами-безхатьками, повірити важко.

Що ще відомо про Вітренка і його науковий глухий кут

До "великої" політики Вітренко займався науковою діяльністю. 8 років (до 2012 р.) працював асистентом кафедри економічної теорії у Київському національному університеті імені Тараса Шевченка. В 2012 - 2014 рр. доцент, а в 2014 - 2017 рр. докторант згаданої кафедри.

До 2020-го працював заступником декана з наукової роботи та міжнародного співробітництва економічного факультету КНУ ім. Шевченка. Та навіть міг очолити цей найпрестижніший ВУЗ країни.

Так, за словами студентів, після того, як закінчився термін контракту попереднього ректора КНУ імені Шевченка Леоніда Губерського, тимчасовим виконувачем обов’язків могли призначити саме Вітренка. Однак через позицію студентського парламенту, фігуру майбутнього депутата КМР відкинули. Неофіційно — через особистісні характеристики науковця і адмінресурс. Спливло, що напередодні виборів-2020 Вітренко брутально тиснув на студентів, агітуючи їх підтримати "слуг народу".

А ще Вітренко попри конфлікти зі студентами зміг завдяки Банковій через "соціальний ліфт" влаштуватися заступником скандального міністра освіти Сергія Шкарлета, якого теж називають плагіатором, корупціонером та "батьком науківців-самозванців".

При чому це крісло замміністра виявилося настільки теплим, що Андрій Вітренко до сих пір продовжує сидіти на двох стільцях — в міністерстві (вже при новому міністрові) та у Київраді.

Таким чином, політичний конфлікт інтересів очевидний: очолюючи одну з ключових комісій КМР, Вітренко отримує дві офіційні зарплати, прямі вказівки від Шмигаля-Єрмака та дозволяв (і де-факто дозволяє) викидати десятки чи навіть сотні мільйонів міських коштів на усілякі овочерізки, рації та барабани в РДА.

Тому його відставка з голови бюджетної комісії та позбавлення мандату Вітренка, напевно, це питання часу. Адже протистояння КМР та "слуг"-корупціонерів тільки набирає обертів.

Не лишнім буде нагадати, що за підсумками виборів-2020 "слуги" в Києві опинилися у меншості. Партія Зеленського набрала у столиці лише 7,5% голосів (трохи більше прохідного бар’єру), провівши до міської ради тільки 12 депутатів (5 місце серед політсил нової КМР). А кандидатка від СН на виборах мера — Ірина Верещук — теж зазнала гучного фіаско, отримавши підтримку виборців у 5,44%, і теж 5 позицію серед мерських претендентів. Тому доцільність відставки голови бюджетної комісії від СН і була б логічним завершенням "великої" політичної кар’єри Вітренка.

Як повідомлялося, минулого тижня після гучного скандалу із корупційним тендером на серіал про Поворознюка Верховна Рада відправила у відставку міністра культури Олександра Ткаченка.

Перед тим Київська обласна рада у травні-2023 відправила у відставку свою голову — депутатку від "Слуги народу" Наталію Гунько.

Автор: Антоніна Зінченко

Сторінка для друку

Коментарі:

comments powered by Disqus