Як мережа контрабандистів та математик із Греції допомагали рашистам закуповувати військові технології на Заході

Як мережа контрабандистів та математик із Греції допомагали рашистам закуповувати військові технології на Заході
Як мережа контрабандистів та математик із Греції допомагали рашистам закуповувати військові технології на Заході

9 травня в Парижі було заарештовано 59-річного грецького вченого і бізнесмена Ніколаоса Богоніколоса. У США його звинувачують у тому, що він допомагав російським структурам обходити санкції, наприклад, купуючи натовські тактичні антени, нібито для яхт у Голландії, а також лазери та транзистори.

Серед російських клієнтів мережі «Сернія», з якою співпрацював грек, виявилися багаторічні постачальники ФСБ та СЗР з віллою на Лазурному березі Франції та мальтійським громадянством. Зіставивши дані ЄДРЮЛ, митних операцій та держзакупівель, журналісти видання The Insider виявиви всю структуру контрабандистської мережі «Сернія», включаючи військові частини ФСБ та СЗР, які купували цю техніку.

Як «Сернія» оминала санкції

5 грудня 2022 року велике журі в Нью-Йорку звинуватило п’ятьох росіян і двох американців російського походження в змові з метою обдурити США, фінансове шахрайство, відмивання грошей, порушення правил експортного контролю та контрабанду. Згідно з обвинувальним висновком, росіяни ( дисертацію з економіки у Харківському державному економічному університеті. Як Богоніколос заявляє в автобіографії на LinkedIn, його компанії працювали у Греції, Бельгії, Великій Британії, Німеччині, Нідерландах, Україні, Росії та Болгарії. Він не без гордості повідомляє, що сумарний бюджет його проектів – понад €1 млрд.

Група компаній Богоніколоса «Аратос» щільно працювала з НАТО. У 2021 році компанія Aratos Systems стала фіналістом конкурсу NATO Innovation Challenge за програмами космічних технологій для безпеки та оборони. Інша компанія, Forceapp BV, базується у Нідерландах та працює в оборонній сфері. На сайті Forceapp говорилося, що фірма "втілює в життя провідні технології для забезпечення рішень в обороні та внутрішній безпеці", водночас її основна сфера експертизи - космос для оборони, блокчейн для оборони, протидронні системи, розробки та дослідження в секторах оборони та безпеки.

Богоніколос фігурує як «стратегічний радник» фірми Forceapp; зазначено, що він має тривалий досвід як «радник Єврокомісії, Європарламенту та урядів в усьому світі». Чи справді він був радником Єврокомісії, невідомо, але він і справді раніше керував дослідженням, що виконувалося для Європарламенту.

Богоніколос прилетів до Москви 28 грудня 2017 року. Цього ж дня його покликали відвідати лабораторії «Сернії». Судячи з листування, в якому Богоніколос згадує «делікатне обладнання», він усвідомлював, що йому доведеться порушувати американське експортне законодавство.

Антени для бронетехніки у Росії, а не для яхт у Нідерландах

У лютому 2018 року Євгену Гриніну із «Сернії» потрібно було замовити з Міннесоти прецизійне вимірювальне обладнання. На прямий запит американці відповіли відмовою. Тоді Богоніколос погодився замовити вироби для себе, але попросив додати до списку обладнання кілька позицій, щоб збіг списків не викликав підозр у Міннесоті.

З іншого приводу, спілкуючись із фірмою Photon Pro у листопаді 2019 року, Богоніколос визнав у листуванні в месенджері, що йому потрібно буде сфальсифікувати декларацію про остаточного користувача, підставивши туди нідерландську компанію, знаючи пводночас, що товари призначені для «Сернії» Росію. У листуванні зі співробітником групи компаній Aratos того ж дня Богоніколос визнав, що порожня декларація, яку він заповнить на свою фірму, стосується замовлення «для росіян».

Богоніколос у 2018–2020 роках придбав від імені групи «Аратос» військова частина 33949 , що належить до СЗР. Декларацію кінцевого користувача було оформлено на фірму Богоніколоса в Нідерландах, але через перевалочний пункт у Гамбурзі ЦАП поїхали до Росії.

У 2021 році Богониколос замовив «генератор зсуву фази і частоти високої роздільної здатності» (Hi-Resolution Phase and Frequency Offset Generator) з Колорадо і «мікрохвильові фільтри-пробки» (microwave tunable notch filters) з Меріленда. У декларації фірма Богоніколоса наполягала, що обладнання використовуватиметься у лабораторії в Голландії для розробки супутникового та радіообладнання. Насправді вироби вирушили через Photon Pro у ВНДІФТРІ (Всеросійський науково-дослідний інститут фізико-технічних та радіотехнічних вимірювань).

У серпні 2022 року, тобто вже після накладення санкцій на низку юросіб з мережі «Сернія», Богоніколос замовив високопотужний твердотільний підсилювач потужності на нітриді галію (на частотах 6-12 ГГц) із Каліфорнії. Богоніколос оформив на групу «Аратос» декларацію про кінцевого користувача.

Кінець «Сернії»

Водія Вадима Конощенка було затримано в листопаді 2022 року в Нарві при спробі ввезення 20 ящиків американських куль до Росії — і це після того, як у жовтні естонські прикордонники не дозволили йому провезти через Нарву напівпровідники, інші компоненти електроніки та тисячі куль для снайперських гвинтівок. На його складі в Естонії виявили понад 150 кг боєприпасів. У липні цього року Конощенок був екстрадований до США. Брайман здався ФБР, Єрмоленко був заарештований у Нью-Джерсі у грудні минулого року.

Вилучені у Конощенка кулі eiqrridqiqehroz

Вилучені у Конощенка кулі

Але багаторічна схема принесла свої плоди. В учасників мережі «Сернія» Євгенії Бернової та Віктора Григоряна є вілла «Ла Тарант» майже за €3 млн у французькому Кап д’Антиб. Бернова та Григорян володіють нею через фірму SCI Griber.

Підписи Григоряна та Бернової під статутом фірми SCI Griber

Підписи Григоряна та Бернової під статутом фірми SCI Griber

Вид вілли Григоряна та Бернової на maps.google.com

Вид вілли Григоряна та Бернової на maps.google.com

Пара із задоволенням проводила час в Європі. Крім іншого, вони мали громадянство Мальти, яке Бернова втратила у зв’язку з санкціями.

Євгенія Бернова та Віктор Григорян у Каннах

Євгенія Бернова та Віктор Григорян у Каннах

Подальша доля Богоніколосу

23 травня прокурор Бреон Піс направив до суду клопотання про арешт Богоніколоса. Серед причин, через які, з погляду звинувачення, обвинуваченого не можна випустити під заставу, зазначаються його контакти з болгарським генералом Валентином Цанковим. Генерал Цанков, колись болгарський військовий аташе і радник НАТО, потім відсторонений від посад у зв’язку з тим, що відкрилася його робота на комуністичні спецслужби, був заарештований у 2022 році за підозрою у шпигунстві на користь Росії. За версією американського звинувачення, генерала Цанкова афілійовано з болгарською фірмою Hemus Technologies, засновник якої — Богоніколос.

Судячи з клопотання про арешт, американська сторона має більше релевантної інформації про Богоніколоса, ніж досі розкрито в обвинувальному висновку. Так, у клопотанні про арешт стверджується, що Богоніколос переслав зашифрованим каналом зв’язку одному зі своїх російських контрагентів 85-сторінкову аналітичну доповідь за станом голландської космічної політики та оборонної стратегії в космосі. В американців, мабуть, відсутня юрисдикція для звинувачення Богоніколоса в шпигунстві на користь Росії, але здається, що майбутній судовий процес дасть багато цікавої інформації. Якщо, звісно, Богоніколоса не обміняють на когось.

Як влаштована мережа «Сернія»

Якщо зіставити дані ЄДРЮЛ, митних операцій та держзакупівель, можна уявити собі приблизну структуру цього контрабандистського спрута. У мережу «Сернія» входили три типи компаній: іноземні фірми-експортери, російські фірми-імпортери та російські фірми-держпідрядники (серед яких, у свою чергу, можна виділити «серцевину» мережі та «периферію».) Усі вони складно пов’язані через директорів, засновників, загальні адреси та телефони.

Загальна структура мережі

Загальна структура мережі "Сернія"

Іноземні компанії "Сернії" ( Центр захисту інформації та спеціального зв’язку ФСБ ); а також на спецзв’язок (ФГУП НВП Гамма). Крім того, ЗАТ «Сернія-СПб» поєднувала постачання цивільним вишам та ФСБ-шникам (військова частина 45187).

ТОВ «Сертек» укладало контракти з Державним регіональним центром стандартизації, метрології та випробувань у Санкт-Петербурзі та Ленобласті, Санкт-Петербурзьким державним електротехнічним університетом (ЛЕТІ) та іншими вузами та науковими організаціями, а також з ракетними двигунобудівниками з ОКБ «Факел».

Нарешті НВО «Сернія» виконувало замовлення спецслужб: у неї закуповували техніку військові частини ФСБ 43753, 95006, 35533 та Управління військово-технічного постачання Служби господарського забезпечення ФСТ.

розслідуванні «Радіо Свобода» «Пригоди електроніки». Постачання американського обладнання для ФСБ йшли через «Сернію» ще з 2000-х.

Клієнти «Сернії»

Із «Сернією» вели справи органи влади; галузеві НДІ, КБ та заводи, у тому числі які стосуються оборонної та космічної сфер, обслуговування силовиків; а також фундаментальні наукові інститути та виші.

З органів влади послугами «Сернії» користувалися:

  • Мінпромторг,
  • ФСКН,
  • ФСТ,
  • ФСВП.

Найбільш важливі підрозділи спецслужб, галузеві НДІ, КБ та заводи, які працювали через «Сернію», діяли у наступних сферах.

З цивільних вишів та фундаментальних інститутів послугами мережі «Сернія» користувалися:

  • МДУ,
  • МФТІ,
  • МИРЕА,
  • ФІАН,
  • ІФПМ СО РАН,
  • ІНМЕ РАН.

Джерело: The Insider

Сторінка для друку

Теги: Бернова Евгения, Григорян Виктор, Конощенок Вадим, ООО Сертал, обход санкций, ФСБ Росії, ФСБ РФ, Серния Инжиринг, военные технологии, військові технології, контрабандисты, Арест, Богониколос Николаос

Читайте по темі:

Колишнього нардепа від “Партії регіонів” підозрюють у диверсіях залізниці на Полтавщині
Венесуела видала Росії двох добровольців колумбійців, які воювали за Україну – ЗМІ
Після нападу на Україну родина Путіна без проблем відвідує курорти Європи
СБУ затримала залізничника, який шпигував для росіян на Покровському напрямку
СБУ затримала російського агента, який шпигував за Силами оборони в Миколаєві
СБУ затримала інформатора ФСБ у Харкові, який шпигував за позиціями ЗРК Patriot
Передавав дані про місця дислокації Сил оборони на Донеччині: 14 років тюрми отримав інформатор ФСБ
Ще один священник УПЦ МП отримав підозру
Зусилля РФ у Європі нині спрямовані на недопущення військової підтримки України
Хакери РФ намагались викрасти у експосла США в Україні пароль електронної пошти

Коментарі:

comments powered by Disqus