Розкрадання бюджету, кримінал та зв’язки з РФ: чим відомий адвокат Бугай, який захищає підсанкційні компанії?

Розкрадання бюджету, кримінал та зв’язки з РФ: чим відомий адвокат Бугай, який захищає підсанкційні компанії?
Розкрадання бюджету, кримінал та зв’язки з РФ: чим відомий адвокат Бугай, який захищає підсанкційні компанії?

Компанія одіозного адвоката Дениса Бугая, причетного до справи про виведення коштів Брокбізнесбанку, відстоює інтереси підсанкційних компаній, які працюють на РФ?

Чи обслуговував Сергія Курченка, відомого як «гаманець» Януковича, потрапив у кримінальну справу, а тепер спеціалізується на захисті інтересів підсанкційних компаній? У переліку клієнтів юрфірми «VB partners» Дениса Бугая — бізнес-структури, чиї власники та бенефіціари пов’язують із країною-агресором.

Кого зараз захищає фірма столичного адвоката Бугая? Якими резонансними справами відомий цей юрист? Впізнавала журналістка " СтопКора " Ольга Левицька.

Денис Бугай адвокат фахівець у банківській сфері «VB partners» eiqrrirhiderroz

Київський адвокат Денис Бугай спеціалізується в галузі кримінального права та процесу. З 2005 року він є партнером-співзасновником адвокатського об’єднання VB partners. З 2013-го до 2017-го, а також з 2019-го до 2021-го Бугай обіймав посаду Президента Асоціації правників України — юридичної спільноти. За часів президентства Порошенка пан Бугай був членом робочої групи з реформування адвокатури при Раді з питань судової реформи, проте за плечима юриста є і певний бекграунд у банківській сфері.

Банківські справи та зв’язок із Курченком.

Так, у трудовій біографії Бугая є досвід роботи у центральному апараті Національного банку України.

А перша згадка про пана Дениса як неоднозначну особу з’явилася у 2014 році, причина тому — тісні зв’язки з олігархом-втікачем Сергієм Курченком, якого називали «гаманцем Януковича». З 2012 року Бугай супроводжував найбільш суперечливі угоди Курченка, як придбання «білих активів»: "Українського медіахолдингу", "Брокбізнесбанку" та футбольного клубу «Металіст».

На початку серпня 2013 року Бугай став головою наглядової ради «Брокбізнесбанку», придбаної структурами Сергія Курченка, що є підтвердженням безперервної співпраці та партнерських зв’язків. В якості голови наглядової ради Бугаєм ухвалювалися ключові рішення, результати яких призвели до ліквідації банку та зникнення значної суми державних коштів.

Брокбізнесбанк Реал банк Денис Бугай

Як писали ЗМІ, до «Брокбізнесбанку» та ще однієї фінансової організації «Реал Банк», яка перебувала в передінфарктному стані, щедро влили 2 млрд гривень. Їм судилося безслідно зникнути, як у «чорній дірі».

У 2014 році СБУ порушила кримінальне провадження проти Курченка та його спільників, звинувачених у розкраданні державного бюджету. Проте сам «фінансист» Януковича на той момент уже втік з України. Тому відповідати перед законом залишився голова наглядової ради – юрист Бугай.

"VB partners". Яким був перебіг цього судового процесу?

У суді Бугай повністю заперечував свою причетність до зникнення грошей, а Асоціація правників України, президентом якої він на той момент був, допомагала відбілити репутацію.

Під СБУ навіть було організовано пікет, щоб невинного адвоката випустили на волю. І вже за два місяці Бугай вийшов із СІЗО. А розслідування справи триває й досі.

2022 року розпочалося повномасштабне вторгнення РФ в Україну, і в соцмережах Денис Бугай почав проявляти активну громадянську позицію. Проте зауважимо, що навіть після захоплення Криму та окупації Донбасу з адвокатським об’єднанням Бугая активно співпрацювали компанії, пов’язані з Росією. Можна припустити, що вони продовжують підтримувати ділові зв’язки. З таких компаній можна виділити: "Quarter partners", "Vioil", "Сумське МНПО", "Миколаївський глиноземний завод", "Svitland Development", "Metro cash & carry".

Промислова група "Vioil" пов’язана з росіянином Пономарчуком.

Одним із юристів «VB partners» є Денис Шкаровський. Він спеціалізується на захисті бізнесу від претензій правоохоронних органів. Серед його клієнтів — промислова група «Vioil», якій належать олійно-жирові комбінати у Вінницькій та Чернівецькій областях.

Проте продукцію групи можна побачити і російському ринку. Журналісти знайшли докази — кілька російських сайтів із пропозицією купити українську олію цієї фірми.

«VB partners» Денис Шкаровський

Засновник компанії – Віктор Пономарчук. Поки суд не заарештував його активи, він і не приховував факту російського громадянства.

Факт наявності російського громадянства у Пономарчука підтверджується даними, які навела аналітична служба StockWorld.com.ua. Аналітики звернули увагу на те, що на сайті Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку знаходилися дані компанії ТОВ «Віойл-Інвест», де кінцевим власником було вказано громадянина Росії — Пономарчука Віктора Євгеновича.

Віктор Пономарчук

Ще один клієнт "VB partners" - компанія "Квотер партнерс".

Ця структура входить до інвестиційної групи компаній "Ufuture", ключовою особою, засновником та мажоритарним акціонером якої є Василь Хмельницький. Саме він є співвласником третини ТЦ "Ocean plaza" і сьогодні займається його управлінням, а дві третини корпоративних прав "Ocean plaza" ще недавно контролював підсанкційний російський олігарх Аркадій Ротенберг.

Захищає юрфірма Бугая також і ТОВ "Сумської МНПО", згідно з указом Президента України від 12.05.2023 року включено до списку санкцій.

Також клієнтом Дениса Бугая є власник "Миколаївського глиноземного заводу" – російський олігарх українського походження Олег Дерипаска. Йому належить промисловий конгломерат "Російські машини", до якого входить "Військово-промислова компанія" - великий постачальник озброєння та військової техніки для російських збройних сил.

З країною-агресором у ЗМІ пов’язують і самого Бугая.

Мережею неодноразово поширювалася інформація про родинний зв’язок адвоката з державним зрадником Сергієм Ганжею, колишнім генерал-майором СБУ.

Прізвище Ганжі стало відомим після кривавих подій на Майдані: за даними слідства він безпосередньо керував силовим розгоном. Зараз він перебуває у розшуку за скоєння тяжких злочинів. Однак, за даними Центру журналістських розслідувань, саме Сергія Ганжу призначили керувати на окупованому Запоріжжі держслужбою безпеки — це якась філія ФСБ.

Щоб дізнатися, чому одна з кваліфікацій адвокатського об’єднання — саме захист підсанкційних компаній, команда «СтопКора» вирушила до офісу «VB partners», але журналістам так і не дали увійти. Більше того, всі входи в офіс закрили, і навіть листоношу всередину не пустили.

Згодом журналістам все ж таки вдалося зустрітися з невловимим паном Бугаєм. Але поставити медійники встигли лише одне питання — чи зять він зраднику Ганжі чи ні? Адвокат запевняє: дівоче прізвище його дружини не Ганжа, все це вигадки «проросійських активістів».

Тому «СтопКор» звернувся до Генеральної прокуратури.

Проте відповідь більше нагадувала «відписку»: «Згідно з п. 14 ст. 23 Закону України „Про адвокатуру та адвокатську діяльність“ забороняється притягувати до кримінальної чи іншої відповідальності адвоката або загрожувати застосуванням відповідальності у зв’язку із провадженням ним адвокатської діяльності згідно із законом» .

А скаргу із КДКА перенаправили на розгляд до КДКА… Донецької області.

Чому ж справа Бугая як одного із підозрюваних у незаконному виведенні коштів із "Брокбізнесбанку" за 2014 рік досі не дійшла до логічного фіналу? І чому людина, яка у перші дні повномасштабного вторгнення позиціонувала себе як захисник столиці, справді відстоює інтереси підсанкційних компаній?

Поки що ці питання залишаються відкритими, а ми продовжимо стежити за цією темою.

skelet.info

Сторінка для друку

Коментарі:

comments powered by Disqus