Маргінали Гіркіна чи ВДВшники: кому під силу підняти хвилю заколоту проти Путіна

Маргінали Гіркіна чи ВДВшники: кому під силу підняти хвилю заколоту проти Путіна
Маргінали Гіркіна чи ВДВшники: кому під силу підняти хвилю заколоту проти Путіна

Російські спецслужби готуються до другої спроби бунту проти Володимира Путіна. Залишки "вагнерівців" та ультранаціоналісти безсилі перед Кремлем, а от генералітет цілком зацікавлений у зміні режиму, кажуть "Фокусу" політичні експерти.

Спецслужби Росії та Кремль готуються до можливої спроби нового заколоту після ліквідації голови ПВК "Вагнер" Євгена Пригожина. ФСБ розробляють плани протидії бунтам, пише газета The Moscow Times з посиланням на співрозмовників, близьких до Кремля та уряду РФ.

Незабутнє враження на російського диктатора Володимира Путіна, як запевняють чотири джерела видання, справили танки, що підійшли на відстань менше 200 км до Москви.

Пригожин залишив у спадок військові підрозділи з бойовим досвідом в Україні, Африці та на Близькому Сході. Діяльність найманців підкріплена медіа-імперією з Telegram-каналів та політтехнологів, тому ПВК "Вагнер" розформують, повідомили джерела.

Опитані експерти переконані у відсутності сил для організації другої спроби заколоту в Росії та повалення Володимира Путіна. Російський президент оговтався і всім дав сигнал убивством Пригожина, вважає експерт із питань Центральної та Східної Європи, політичний аналітик Іван Преображенський.

"Захищаючись від наслідків заколоту, президент Росії створив передумови для нових повстань. Він дозволив губернаторам мати приватні армії (йдеться про так звані "федеральні армії", їх створили для посилення охорони громадського порядку, боротьби з диверсантами, боротьби з безпілотниками, – ред. ). Усі побачили, що влада в країні може легко передаватися силовим шляхом", – пояснив аналітик.

"Збройне захоплення влади у Москві відбудеться, але не найближчим часом. "Вагнеровців" перекупить Кремль, а ультранаціоналісти, Z-патріоти та прихильники заарештованого військового злочинця Ігоря Гіркіна не мають реальних сил", – додав він.

"Роздавлені російські ліберали і то зберуть на акції більше людей, ніж будь-які ультрапатріоти, які мають підтримку держави. Всі ці організації на балансі ФСБ. З Гіркіна спецслужби зняли захист, його заарештували, а прихильники розбіглися", — сказав Преображенський.

Генерали ВДВ "врятують" Росію

Найвище військове керівництво Росії може стати головним двигуном заколоту. Доказом цього, як каже Преображенський, є відставка та арешт замкомандуючого російським угрупуванням в Україні Сергія Суровікіна та чутки про проблеми у генерала ВДВ Михайла Теплинського.

"У Росії ВДВ завжди було єдиною службою всередині армії, позбавленої суб’єктності та готовності до боротьби за владу. ВДВ брали участь у підготовці до заколоту генерала Лева Рохліна (1998 року генерал Лев Рохлін намагався влаштувати військовий переворот. Його застрелили 3 липня цього ж року на дачі , - ред.), який раптово помер нібито з вини дружини", – наголошує фахівець.

Вплив військових у Росії підвищуватиметься в міру продовження повномасштабної війни в Україні. Кремль зробив так, щоб жодної публічної особи серед військових не з’явилося, зауважив Преображенський.

"Обличчям армії зробили спікера Міноборони Ігоря Конашенкова, який точно не має перспектив нічого очолити", – сказав він.

На думку генерал-майора запасу СБУ Віктора Ягуна, діючі військові та залишки "вагнерівців" не чинитимуть опору режиму. Частина з них піде в армію, інші займуться бандитизмом або вчинять самогубство на ґрунті зловживання алкоголем чи наркотиками, вважає він.

"Якщо немає фінансування та лідера, про угруповання ["Вагнер"] можна забути. Маргінальні прихильники Гіркіна та інші – це дивані патріоти і далі квартири вони не вийдуть. Росія вдало зачищає суспільство. Як тільки з’являється такий, як Пригожин, з ним швидко вирішують" питання", – резюмував Ягун.

Сторінка для друку

Коментарі:

comments powered by Disqus