В Україні може початися дефіцит дизельного палива

В Україні може початися дефіцит дизельного палива
В Україні може початися дефіцит дизельного палива

В Україні, як і в усіх інших країнах світу, може початися дефіцит дизельного палива. Нафтопереробні заводи не можуть виробляти достатньо ДП, повідомило агентство Bloomberg.

Згідно з прогнозом Міжнародної енергетичної агенції, взимку у світі може посилитися дефіцит дизельного палива. Дизеля вже випускають менше, ніж потрібно. Але ця ситуація може погіршитися ще більше. Справа в тому, що 5 вересня 2023 року Саудівська Аравія та Росія (лідери альянсу ОПЕК+) оголосили, що вони продовжать зниження видобутку нафти до кінця поточного року. Нафта через зниження видобутку на світових ринках перевищила позначку 90 доларів за барель. На лондонській біржі нафту вже продають майже по 95 доларів за барель.

У США вартість дизельного палива збільшилась до 140 доларів. Раніше в середині вересня дизель у Сполучених Штатах ще ніколи так дорого не коштував. У Європі дизель із літа подорожчав на 60%.

Є кілька причин, чому нафтопереробні заводи не виробляють достатньо дизельного палива. Однією з причин є те, що від них вимагають більше випускати авіагасу та бензину. Попит на ці види палива дуже збільшився. Ще одна причина полягає в тому, що під час пандемії Covid-19 було закрито найменш прибуткові нафтопереробні заводи. Багато які з них досі не відновили роботу.

В Україні може початися дефіцит дизельного палива eiddikriqekroz

В Україні дизельного палива достатньо. Оператори роздрібного паливного ринку зуміли зробити запаси бензину та дизельного палива, що особливо актуально під час війни з російськими окупантами. В Україні зараз практично не виробляють паливо, адже окупанти обстрілюють заводи та іншу цивільну інфраструктуру. Паливо везуть із-за кордону. Але низькоякісне паливо продовжують випускати в Україні кустарним способом.

Наразі середня вартість дизельного палива в Україні становить 53,67 грн за літр. Найдешевше ДП у середньому коштує у Миколаївській області – 92,99 грн за літр. Деякі експерти не виключають, що дизельне паливо може подорожчати до 60 гривень за літр, оскільки нафта на світових ринках уже коштує понад 90 доларів за барель (бочку).

Сторінка для друку

Коментарі:

comments powered by Disqus