Бізнес сім’ї Костельманів – від співпраці з окупантами Південного Сходу України до "прильотів" по супермаркету в Одесі

Бізнес сім’ї Костельманів – від співпраці з окупантами Південного Сходу України до "прильотів" по супермаркету в Одесі
Бізнес сім’ї Костельманів – від співпраці з окупантами Південного Сходу України до "прильотів" по супермаркету в Одесі

Один із найбагатших українських бізнесменів, співвласник «Fozzy Group» Володимир Костельман вважається жертвою російської агресії 2022-2023 років.

Але саме діяльність та підходи родини Костельманів та пов’язаних із нею структур і є однією з головних причин трагічних подій 2014-2023 років в Україні.

Контрасти

Історія успіху сім’ї Костельманів побудована на розмаїттях. На дуже великі відмінності між їхнім іміджем з реклами та брудними секретами внутрішньої кухні.

Понад 10 років присутній у різних «ТОП20» та «ТОП50» найбагатших бізнесменів України Володимир Костельман вважається «бізнес-вундеркіндом західного типу». Нібито, разом зі шкільними друзями почав зі спекуляцією у Дніпрі та досяг успіху. Своєю працею перетворився на власника однієї з найбільших і найвпливовіших рітейлінгових мереж України, доларового мільйонера.

Насправді Володимир Костельман – виходець із впливової родини російських бізнесменів єврейського походження. Його батько Михайло Костельман освоював і розвивав газоконденсатне родовище у Новому Уренгої, будував газопроводи Уренгой-Надим-Грязовець, Уренгой-Петровськ, Уренгой-Челябінськ, газотранспортну систему Уренгой-Центр та трансконтинентальний газопровід Уренгой-Помари. У 1999 Костельман-старший був відзначений званням заслуженого будівельника РФ, а в 2000 грамотою Мінпаливенерго Росії. З 1990 по 2014 роки Михайло Костельман керував «Державно-кооперативною асоціацією «Ділові партнери» зі статутним фондом 50 млн. рублів у найважливішому для нафтогазового бізнесу Кремля Ямало-Ненецькому автономному окрузі.

Першу вищу освіту Володимир Костельман здобув у місцях, де його батько став успішним та багатим – у Тюменському індустріальному інституті. "Друзі-однокласники" Костельмана-молодшого, з якими він "з самих низів створив бізнес" і грав разом музику в рок-групі "Ремонт води" - насправді ширма, представники московських друзів Костельмана-старшого. Основні кредити на розвиток однієї з найбільших українських рітейлінгових мереж Костельману-молодшому давав російський "ВТБ-банк" – відомий обслуговуванням делікатних операцій із нерухомістю російського президента Путіна та його близьких.

Одночасно з експансією бізнесу Володимира Костельмана в українську економіку його мати, Людмила Костельман, стала російською бізнес-леді. Її основною юрособою у 2001-2017 роках було ТОВ "Ніжин", також вона мала відношення до ТОВ "Фоззі-Євразія", "Фоззі-Євро".

2003 року Костельман-старший відкриває фірму «Багіра-2003» для занять готельним бізнесом у Канакській долині, поблизу села Привітне Великої Алушти у Криму. Але з 2003 по 2018 роки у фірми «Багіра-2003» засновником та власником вважався Костельман-молодший, лише у 2018 році актив перереєстрували на його батька Михайла Костельмана.

Цікаво, що тіньовим господарем Великої Алушти вважається осетинське етнічне угруповання на чолі з функціонером ФСБ РФ Аланом Джангобеговим. Сусідами готельного бізнесу Костельмана в Криму є пансіонат "Канака" російського держпідприємства "Концерн ППО "Алмаз-Антей", партнером якого до 2014 року був олігарх Дмитро Фірташ. Також Канакська долина відома «генеральськими будиночками», де і після 1991 регулярно відпочивали високопоставлені російські військові. Також представники осетинського етнічного злочинного угруповання, яке займалося нелегальним видобутком вугілля на Донбасі під патронатом нардепа Верховної Ради I-VIII скликань Юхима Звягільського.

Отримання готельного комплексу саме у такому місці з такими сусідами підтверджує особливі зв’язки та статус родини Костельманів серед російських «еліт» та їхніх українських бізнес-партнерів. Про це говорить і присутність Володимира Костельмана у наглядовій раді «Єврейської конфедерації України» – тут його партнерами є брати Суркіси, Олександр Роднянський, Євген Червоненко, Олександр Сусленський тощо.

Насправді Володимир Костельман не стільки «бізнес-вундеркінд», скільки проект з експансії російських кланів в українську економіку за підтримки впливових релігійно-етнічних організацій.

Секрети бізнесу

Вважається, що основою бізнес-імперії клану Костельманов є торгівля продуктами харчування через мережеві магазини, що охоплюють всю Україну. Насправді комерсанти та їхній топ-менеджмент отримують значну частину доходу з того, що продають доступ на полиці магазинів своєї великої рітейлінгової імперії. Це великі суми, хабарі через кулуарні домовленості. Зайти на полиці магазинів бізнес-імперії Костельманов коштує недешево, гарантій успіху не дають. Бувало, що 90% продукції не розпродували і відповідальності ніхто не ніс.

Ще одним джерелом доходів «Fozzy Group» є операції з «відмивання» сотень мільйонів гривень за допомогою фіктивного експорту аграрної продукції.

Найважливішим стовпом бізнес-імперії Костельманов є модель «кріпацтва», ставлення до молодшого персоналу як до худоби та рабів. Невеликі зарплати, десятки переважно маразматичних штрафів, насильство над психікою персоналу «корпоративною культурою», «безкоштовне харчування» простроченими продуктами харчування і т.д. , вміння прогнутися перед начальством, уникнути абсурдних штрафів Якщо людина вирішує звільнятися – її позбавляють усіх надбавок та видають на прощання голу мізерну ставку.

Сам Костельман та його топ-менеджери в іміджевих публікаціях у ЗМІ розповідають, що його бізнес став успішним не на торгівлі, а на боргах. Вони регулярно брали кредити у російського "ВТБ-банку" у розвитку ритейлінгової імперії. Потім через кризи борги фактично списувалися за процедурою реструктуризації. Також клан Костельманов не повернув гроші банкам, які збанкрутували в результаті т.зв. "Банкопада Порошенка-Гонтарьової" 2015-2016 років. «Fozzy Group» та пов’язані з ними особи в ті роки ще й відмовили Фонду гарантування вкладів погасити свої борги перед банкрутами, що збанкрутували – і їм за це нічого не було.

За махінації з боргами перед «VAB банком» Костельмана публічно звинуватили у шахрайстві, на нього було подано заяву до прокуратури. Повідомлялося, що уникнути відповідальності лідеру «Fozzy Group» допоміг директор Київського інституту судових експертиз Олександр Рувін.

Костельмани й самі володіють банками. Найвідомішими є українсько-ізраїльський «Банк Схід», де головою правління є колишній топ-менеджер «Південного» банку Вадим Мороховський. «Банк Схід» Костельмана разом із банком «Південний» одесита Юрія Родіна у 2018 році потрапив у скандал навколо сумнівної закупівлі продуктів харчування для ЗСУ за участю підозрілого ТОВ «Ресурс-Сервіс КМ». Тоді ж виявилося, що банки «Схід» та «Південний» разом брали участь в обслуговуванні сумнівних закупівель палива для ЗСУ фірмою «Трейд-Коммодіті», яку через бізнесменів Грановського та Адамовського пов’язували із президентом Порошенком. Причому корпорація «Рошен» клану Порошенка чомусь обрала для зберігання 300 млн. гривень саме невеликий банк Костельманів «Схід».

Менш відомий відкритий у Чорногорії «Захід банк» - ним Костельман володіє також разом із Мороховським.

Всупереч чи навпаки, завдяки таким скандалам, клан Костельманов став одним із найбагатших та найвпливовіших в Україні. На початок 2021 року, окрім двох банків, вони володіли 592 супермаркетами мереж "Сільпо", "Le Silpo", "Trash!", "Favore", "Fozzy", 119 точками продажу мобільних телефонів "Ringoo" та 54 аптеками "Біла ромашка" ». Ще аграрно-продовольчим кластером – Ніжинським консервним комбінатом, птахофабрикою «Варто», Агро-альянсом «Закарпаття», Богуславським заводом продтоварів, Сумирибгоспом, що спеціалізується на морепродуктах ТОВ «Вогні Гестії». Крім того, Костельмани контролювали 7 ресторанів, службу доставки, турфірму, національний логістичний оператор, видавничий дім «Чилі», будівельні компанії «Бріклейєрз», «Меджик Вілілідж», «Лін Беккер», київську бізнес-школу, допоміжні торгові компанії, земельну ділянку. на Венеціанському острові у Києві.

Разом із колегою за наглядовою радою «Єврейської конфедерації України», однокурсником дружини Петра Порошенка, впливовим девелопером Олександром Сусленським Володимир Костельман контролює Art mall у Києві. Будівництво свого торгово-розважального центру йшло дуже важко. Відомо, що лише завдяки великій фінансовій допомозі московських друзів клану впливових рітейлерів проект вдалося добудувати та відкрити. І що відіграла роль близькість Костельмана з кланом Порошенка та необхідністю інвестувати фінансові бонуси від феномену «Жму руку. Обіймаю».

Ставлення до людей та співпраця з російськими окупантами

Уявімо, що найбільші рітейлери «АТБ», «Фоззі», «Фуршет» у 2014 році не визнають російську окупацію Криму та синхронно згортають роботу. Не факт, що Кремлю в умовах продовольчої кризи вдалося б розвернутися на півострові. У разі провалу у Криму не було б і подій на Донбасі, якими насамперед відволікали увагу від труднощів РФ у поглинанні півострова.

Сім’я Костельманів у ситуації з Кримом зробила кроки, щоб негласні домовленості про поглинання Криму путінською бандою спрацювали. Адже в їхній системі координат сприяння домовленостям про здачу українських територій росіянам – це лише використана можливість заробити на передачі «кріпаків» від одного пана іншому.

Тому, 29 квітня 2014 року, ще до ескалації конфлікту на Донбасі, пов’язані з бізнес-імперією Костельманів топ-менеджери створили їм у російських реєстрах фірми для ведення бізнесу у Криму. Це "Кримторг-С", "Кримторг-Е", "Кримторг-Б", "Кримторг-Р". Власником цих юрособ було московське ТОВ «Ніжин» Людмили Костельман. З цим «кущем» фірм бізнес-імперії Костельманов були пов’язані й додаткові російські юрособи, організовані обслуговування садів, логістичних і тваринницьких підприємств клану Костельманів в окупованому Криму.

Водночас фірми українських гігантів рітейлінгу почали працювати під парасолькою т.зв. «голови» Криму Сергія «Гобліна» Аксьонова та підконтрольного ФСБ РФ бандитського угруповання «Сейлем». На «понятійних» умовах – частина доходів йшла Аксьонову та партнерам. Ті, у свою чергу, через молдавські зв’язки допомогли клану Костельманов налагодити не зовсім легальні поставки в Придністров’ї.

Показово, що коли «професійний татарин» Рефат Чубаров займався у 2015-2016 роках «транспортною блокадою Криму», то він ніяк не згадував у своїх гнівних інтерв’ю клан Костельманів, який явно співпрацював з окупантами. У фур «Фоззі» та «Сільпо» при перетині кордону між Херсонською областю та Кримом труднощів не виникало.

2017 року ТОВ «Ніжин» Людмили Костельман згорнуло свою діяльність. Бізнеси Костельманів продовжили роботу у Криму під керівництвом довірених осіб, для чого їх прикрили «матрьошками» з ланцюжків фірм, що засновують одна одну по колу.

Кримський сегмент бізнес-імперії Костельманів продовжив свою роботу під патронатом їхнього партнера та, за сумісництвом, представника Сергія «Гобліна» Аксьонова В’ячеслава Ташкінова. Через його юрособу ТОВ «Кримфрукт», що існує і в українських реєстрах. Загальне керівництво та корпоративна культура залишилися за Костельманами. До цього підприємства користуються корпоративною поштою «Fozzy Group».

"Сільпо" продовжили працювати в Криму як "Сільпо" до вересня 2022 року. Після чого їм виконали косметичний ребрендинг та перетворили на супермаркети мережі «Яблуко» - того самого В’ячеслава Ташкінова. Але, водночас, як видно з наявного у нас у розпорядженні чека, юрособа у них і станом на вересень 2023 року залишилася зі структури допоміжної сітки клану Костельманів. Це ТОВ «ЕКЦ Еталон», де засновником вказано професійний «директор» та «засновник» (12 організацій одночасно) Анастасія Попова. Вона є «зіц-головою Фунтом» у Ташкінова та клану Костельманів.

До речі цікаво, що в Ялті «Сільпо», що перетворилося на «Яблуко», працює в ТРЦ «Конфетті» - це ТРЦ, що входить до бізнес-імперії Рамзана Кадирова через його «фунту» Сергія Клімова. Це давно відомий у професійних колах факт. Тобто ще у давнину топ-менеджери Костельмана домовилися про співпрацю з топ-менеджерами Кадирова і ця співпраця, де-юре, продовжується досі і за умов ескалації війни.

Станом на 2023 рік продовжує займатися нерухомістю у Москві Людмила Костельман, а Михайло Костельман – готельним бізнесом серед кримських ялівців у Канаку. Це за умов, коли у родичів окупанти, що впали в немилість до Зеленського Коломойського, активи в Криму відібрали.

Дочка магната, Заріна Костельман живе переважно у Великій Британії, володіє там фірмою Kosa art group Ltd, яка раніше була організатором спільних із росіянами арт-перфомансів у Венеції. Разом із батьками Володимира Костельмана його дочка Заріна також володіє фірмою в Чехії, яка займається туризмом та курортною нерухомістю Карлових Вар.

Якимось чудовим чином за умов, коли багато впливових кланів цілком, навіть разом зі своїми підставними особами опинилися в різних списках санкцій, Костельмани примудряються безперешкодно одночасно вести справи в РФ, в Україні, на окупованих територіях України, у Великій Британії, в ЄС. Більше того, «Fozzy Group» у 2023 році під шум війни заявила, що розширюватиметься до Польщі.

Відбуваються парадокси – де-юре, виплачені батьками Володимира Костельмана «податки» в РФ у тому числі пішли на ракети, якими розбомбили склад у Київській області, що належать клану, і супермаркет в Одесі. Були поранені та серйозно постраждалі.

Водночас Володимир Костельман – один із трохи українських доларових мільйонерів та власників системоутворюючого бізнесу, хто виразно не висловився щодо загострення конфлікту з РФ. Лише одного разу, 17 червня 2023 року Володимир Костельман, як член наглядової ради «Єврейської конфедерації України», підписався під спільним комюніке із засудженням заяви російського президента Путіну про те, що «Зеленський – не єврей, а ганьба нації». Руйнування логістичного складу та тяжкі поранення у співробітників супермаркету його бізнес-імперії не спонукали Володимира Костельмана до будь-яких публічних кроків.

Комплексно розширення бізнес-імперії Костельманів у 2014-2022 роках відбулося тому, що вони разом з багатьма іншими українськими доларовими мільйонерами в довгу поставили на Росію. І програли. Тому Володимир Костельман і не робить заяви про війну.

Сторінка для друку

Теги: Kosa art group Ltd, Костельман Зарина, Кадыров, Попова Анастасия, ООО ЭКЦ Эталон, ООО Крымфрукт, Ташкинов Вячеслав, Аксенов Сергей, Крымторг-Р, Крымторг-Б, Крымторг-Э, Крымторг-С, ТЦ Art Mall, ООО Огни Гестии, аптека Белая ромашка, Ringoo, Fozzy, Trash!, Favore, Le Silpo, Сильпо, Запад Банк, Roshen, Порошенко Петро, Порошенко Петр, Порошенко, Адамовский, Грановский, оборонні закупівлі, оборонные закупки, ЗСУ, ВСУ, Трейд-Коммодити, ООО Ресурс-Сервис КМ, Банк Пивденный, Родин Юрий, Мороховский Вадим, Банк Восток, Рувин Александр, Шахрайство, Мошенничество, махінації, Махинации, Vab банк, Суркис Игорь, Суркис Григорий, Сусленский Александр, Червоненко Евгений, Роднянский Александр, Звягильский Ефим, Звягильский, Алмаз-Антей, Фирташ, Джангобегов Алан, бізнес в Криму, бизнес в Крыму, ООО Багира-2003, ООО Фоззи-Евро, ООО Фоззи-Евразия, ООО Нежин, Костельман Людмила, ВТБ, Банк ВТБ, ВТБ Банк, Костельман Михаил, Костельман Владимир, Костельман, Fozzy Group

Коментарі:

comments powered by Disqus