Від держслужби до приватних мільярдів: як розвивалася кар’єра однієї з найбільш впливових персоналій на вітчизняному ринку зброї Владислава Бельбаса

Від держслужби до приватних мільярдів: як розвивалася кар’єра однієї з найбільш впливових персоналій на вітчизняному ринку зброї Владислава Бельбаса
Від держслужби до приватних мільярдів: як розвивалася кар’єра однієї з найбільш впливових персоналій на вітчизняному ринку зброї Владислава Бельбаса

На військовий бюджет України у період агресії витрачається приблизно чверть від усього бюджету нашої держави. Левова частка видатків направлена на заробітні плати військовослужбовців, організацію їхнього проживання, забезпечення харчуванням, формою, індивідуальним захистом тощо. Також значна частина коштів із Державного бюджету, який фактично повністю складається з допомоги міжнародних партнерів, виділяється на придбання зброї. Однак це може в найближчому часі завершитися. Чому? Відповідь одна: у всьому винна корупція, яка за часи війни нікуди не зникла, а подекуди навіть посилилася. 

Останні тижні відзначилися міжнародними конфліктами. Низка європейських країн продовжила заборону на імпорт українських продуктів харчування, а польські політики пішли далі, заявивши про те, що перестануть озброювати нашу державу. Протягом місяців у міжнародній пресі все частіше з’являються прогнози, що Україні не будуть давати кошти на закупівлю зброї, всі контракти будуть напряму оплачуватися європейцями. Це підтверджується на діях. Нещодавно з’явилася інформація про те, що США відправляє в Україну наглядача — генерального інспектора Пентагону Роберта Сторча, який буде стежити за використанням коштів американської допомоги.

Роберт Сторч

Усі ці події не є випадковістю. Значну частину у недовірі європейців відіграє компанія «Українська бронетехніка», яку очолює колишній чиновник Владислав Бельбас. Нитки корпорації тягнуться до ексміністра МВС Арсена Авакова та впливового політика Сергія Пашинського.

Кар’єра зброяра

Життєвий шлях Владислава Бельбаса — історія типового відмінника. Народився він у 1984 році у місті Ромни на Сумщині, закінчив школу, потім отримав вищу освіту за спеціальністю «інженер» та влаштувався на роботу у корейський холдинг «Hyundai». У корпорації він себе зарекомендував позитивно, відтак швидко пішов на підвищення. Уже після року роботи Бельбас став директором департаменту сервісного обслуговування.

У 2011 році його призначили на посаду заступника директора вітчизняного автовиробника — концерну «Богдан», мікроавтобуси якого є невід’ємною частиною будь-якого українського міста. На той час компанію контролював експрезидент України Петро Порошенко. Тоді ж Бельбас уперше озвучив свої ідеї утворення приватних підприємств, які будуть постачати зброю українським Збройним силам. Ідея спочатку не була підтримана владою (хоча тоді Порошенко обіймав посаду міністра економіки і торгівлі в уряді Азарова). Тим не менше, команда Петра Олексійовича занотувала ідею молодого спеціаліста та  впровадила її вже після Євромайдану та приходу до влади Петра Порошенка.

Мільярди на «СПЕЦТЕХНО-ЕКСПОРТі»

2014 рік до 2022 року був найбільш шокуючим для українців — спочатку був розстріл «Небесної Сотні» на Майдані, потім втеча Януковича, росіяни анексували Крим і почали дестабілізувати інші області України. Держава була не готова не те що до війни, а навіть до локальних протистоянь — все було знищене владою «регіоналів». Гостро стояло питання зміцнення обороноздатності. У 2014 році на витрати на національну безпеку та оборону України було закладено 15 мільярдів гривень, уже в 2015 році ця сума збільшилася у 3 рази, досягнувши 45 мільярдів.

Інфографіка збільшення оборонного бюджету України (джерело: Слово і діло)

Зрозуміло, що зі збільшенням витрат  збільшуються і корупційні ризики. Після зміни влади, Бельбаса фактично одразу призначили на посаду заступника одного з найбільш важливих державних підприємств у сфері оборони «СПЕЦТЕХНО-ЕКСПОРТ». 30-річний спеціаліст одразу ж зайнявся зовнішньоекономічною діяльністю компанії.

Незважаючи на те, що статутний капітал корпорації надзвичайно скромний — всього 86 тисяч гривень, оборот підприємства вже в ті часи доходив до сотень мільйонів гривень. Після призначення Бельбаса на керівну посаду, одразу впадає в очі одна цікава деталь: «СПЕЦТЕХНО-ЕКСПОРТ» починає брати величезні кредити. В одному зафіксованому випадку державна компанія позичила в «Укрексімбанку» 2,7 мільярда гривень під заставу власного майна. Цей кредит і досі «висить» за компанією, його планове виконання заплановане на 2026 рік.

У 2018 році Бельбас пішов на підвищення — з червня він став в.о. директора ДП, а з жовтня керівником. Схоже, що Бельбас вирішив відмітити своє призначення, взявши ще один кредит, знову у тому ж «Укрексімбанку», незважаючи на те, що попередні зобов’язання не були виконані. Тоді «СПЕЦТЕХНО-ЕКСПОРТ» отримав позику на 16,7 мільйонів доларів. У черговий раз компанія заставила своє майно. Як віддавати ці кошти — важко сказати, адже дохід підприємства співставний із зобов’язаннями. У минулому році «СПЕЦТЕХНО-ЕКСПОРТ» отримав 10,649 мільярдів гривень, при цьому компанія має обтяжень 10,603 мільярда гривень. 46 мільйонів залишку не вистачило би навіть на обслуговування власного майнового комплексу, не кажучи вже про податки, зарплати та інші обов’язкові витрати.

Інформація про отримані кредити ДП «СПЕЦТЕХНО-ЕКСПОРТ»

Чим далі в ліс — тим більше дров. Протягом 5 років, під час яких Бельбас обіймав керівні посади у ДП «СПЕЦТЕХНО-ЕКСПОРТ», проблеми компанії почали лише збільшуватися. Їхній пік настав саме тоді, коли Бельбаса призначили керівником.

На підприємство почали масово відкривати виконавчі провадження щодо невиконання ним договірних умов. Примусово стягували кошти велика кількість установ, пов’язаних із силовими структурами, зокрема, Служба безпеки України, Офіс генерального прокурора, Міністерство оборони України, Служба зовнішньої розвідки, військові частини та ще безліч юридичних осіб.

Інформація про виконавчі провадження проти ДП «СПЕЦТЕХНО-ЕКСПОРТ»

У цей же час закупівлі підприємства виглядають відверто дивно. Судячи зі статистики, співпрацювати із «СПЕЦТЕХНО-ЕКСПОРТом» або ніхто не хоче, або хочуть лише свої. У середньому у тендерах, які оголошувало державне підприємство, брали участь 1,9 учасників на етапі підписання контрактів (менше двох компаній (!)). Головним підрядником, згідно з даними OpenDataBot, є… продавець елітних автомобілів «Ауді» — «Ауді Центр Віпос».

Дані про закупівлі «СПЕЦТЕХНО-ЕКСПОРТ»

Також підприємство брало участь у сотнях судових справ. Здебільшого — це господарські спори (572 справи), серед яких переважно суперечки щодо невиконання договірних умов, але понад половина проваджень (329 справ), які стосуються діяльності ДП, кримінальні.

У березні 2019 року детективи Національного антикорупційного бюро України затримали Владислава Бельбаса разом із 4 підлеглими. Їх підозрювали у розкраданні 55 мільйонів гривень під час міжнародного контракту з Індією. Провадження було досить гучним, однак, як швидко «каша заварилася», так само швидко все забулося. Суд відмовився відсторонювати Бельбаса від посади, а кримінальне провадження стало «на паузу». Вдалося звільнити керівника державного підприємства, підозрюваного в корупції  після зміни влади, без особливого розголосу.

Незважаючи на те, що чинна влада заплющила очі на численні порушення у «СПЕЦТЕХНО-ЕКСПОРТІ» за часи керування підприємством Бельбасом, схоже, що правоохоронці надалі продовжують розслідування ймовірних корупційних схем. За інформацією наших джерел у слідстві, йдеться про десятки контрактів, під час виконання яких могли викрасти сотні мільйонів гривень.

Враховуючи те, що кримінальні провадження проти посадових осіб ДП «СПЕЦТЕХНО-ЕКСПОРТ» займають декілька тисяч сторінок, розглянемо лише декілька з них.

За 3 місяці до звільнення Бельбаса з посади керівника державної компанії, 29 липня 2019 року, НАБУ розпочало розслідування щодо дій посадових осіб двох державних підприємств — ДП ДГЗП «СПЕЦТЕХНО-ЕКСПОРТ» і ДП СЗТФ «Прогрес». Відомості про злочин внесені до ЄРДР під №  25.09.2023 - Бельбас

25.09.2023 - Бельбас

Витяг із кримінального провадження №  25.09.2023 - Бельбас

Витяг із кримінального провадження № 32017100110000081

Для того, щоб підрахувати кількість проваджень проти ДП «СПЕЦТЕХНО-ЕКСПОРТ» за той час, коли Бельбас був заступником, а потім керівником підприємства, не вистачить пальців ані обох рук, ані ніг. Збитки вираховуються мільярдами, але нікого не притягнуто до відповідальності.

Від державного до приватного

Після того, як наприкінці 2019 року Бельбаса «по-тихому» звільнили, він зник, але вже скоро повернувся на «збройну арену»: з квітня 2020 року він є керівником і співвласником компанії «Українська бронетехніка», сліди якої ведуть до ексчиновників Пашинського та Авакова.

Станом на зараз «Українська бронетехніка» є одним із найбільших приватних постачальників зброї нашим Захисникам. За 2022 рік офіційний дохід компанії склав 13,079 мільярдів гривень, а чистий прибуток — 173,8 мільйонів гривень. Для порівняння: у 2021 році підприємство отримало дохід у розмірі 103,1 мільйон гривень, збиток склав 17 мільйонів. 

25.09.2023 - Бельбас

Фінансові показники «Української бронетехніки»

Приватний постачальник зброї за перший рік війни заробив у десятки разів більше, аніж за весь час свого існування. Наразі діяльність «бронетехніки» під пильним оком не лише українських, а й іноземних слідчих. Тотальне завищення цін на зброї для української армії може стати не лише гучним антикорупційним розслідуванням, а й однією з підстав, чому іноземні партнери перестануть давати нам кошти на закупівлю зброї.

Бельбас зумів уникнути відповідальності за десятки масштабних схем під час його керівництва ДП «СПЕЦТЕХНО-ЕКСПОРТ», але чи вдасться йому пояснити причини завищення цін зброї для української армії, якщо такий факт підтвердиться? Можливо, в Україні питання (як завжди) вдасться вирішити, а от що скажуть наші союзники?

Сторінка для друку

Теги: махінації, Махинации, Украинская бронетехника, ООО Украинская бронетехника, ГП СЗТФ Прогресс, НАБУ, Ауди Центр Випос, ЗСУ, ВСУ, Спецтехноэкспорт, Спецтехноекспорт, Порошенко Петро, Порошенко Петр, Порошенко, Пашинский Сергей, Пашинский, Аваков, Аваков Арсен, Военный бюджет, Сторч Роберт, Бельбас Владислав

Читайте по темі:

Українська армія контратакує під Покровськом, - ЗМІ
ЗСУ за добу ліквідували 1270 російських окупантів
Російська армія продовжує наступ на Курахівському та Покровському напрямку, — Генштаб
Дрони постійно літали: СБУ не мала інформації про загрозу для вишу у Полтаві
Як продуктова мафія знущається із ЗСУ та підриває боєздатність армії
ОСУВ "Таврія": Інтенсивність бойових дій на Запорізькому напрямку значно знизилася
На Харківщині судитимуть російського інформатора, який "зливав" дані про ЗСУ
Військові "Холодноярці" показали, як збивають російські безпілотники
Посадовці Запорізької облради підозрюються у хабарі на 650 тисяч на тендерах лікарні
Deep State: ЗСУ відновили позиції біля Липців та в Нелипівці

Коментарі:

comments powered by Disqus