Власник АТБ Буткевич прагне заволодіти українськими урановими надрами

Власник АТБ Буткевич прагне заволодіти українськими урановими надрами
Власник АТБ Буткевич прагне заволодіти українськими урановими надрами

Геннадій Буткевич, український бізнесмен та співвласник мережі супермаркетів АТБ-Маркет.

Проте АТБ — не єдиний цікавий актив у портфелі Буткевича. Бізнесмену зокрема належить ТОВ ”Атомні енергетичні системи України”.

Ця компанія володіє спецдозволами на геологічне вивчення з дослідно-промисловою розробкою покладів урановмісних руд на Дніпропетровщині та Миколаївщині.

Уран має стратегічне значення для країни. Його використовують для виготовлення ядерного палива та зброї. В умовах війни особливо важливо, хто має контроль за подібним ресурсом. Тож інтерес Буткевича в урані — не випадковий.

Проте поки що отримувати доступ до надр його компанії вдавалося з перемінним успіхом.

У 2018 році АЕСУ отримали дозволи на користування надрами. Проте пізніше Верховний суд "фактично в цілому визнав незаконним надання цих спецдозволів”.

А вже 2021 року компанія Буткевича також намагалася отримати спецдозвіл на видобування урановмісних руд із Сафронівської ділянки Миколаївської області. Однак Держгеонадра Буткевичу відмовили "у зв’язку з виявленням у поданих документах недостовірних даних".

Проте джерела на добувному ринку свідчать — Буткевич продовжує цікавитися урановмісними родовищами. І не покидатиме спроб отримати доступ до них.

Сторінка для друку

Коментарі:

comments powered by Disqus