Мешканці Києва заборгували за спожиту електроенергію майже 440 млн грн

Мешканці Києва заборгували за спожиту електроенергію майже 440 млн грн
Мешканці Києва заборгували за спожиту електроенергію майже 440 млн грн

Загальна заборгованість киян за спожиту електроенергію уже побила рекорди останніх років. Станом на 1 вересня 2023 року сума протермінованого боргу складає понад 438 млн. грн.

Про це повідомляє Інформатор з посиланням на дані ДТЕК Київські електромережі.

Як повідомили у компанії, частина клієнтів, які мають заборгованість за спожиту електроенергію, почали накопичувати її ще до війни та продовжують і надалі не сплачувати. Таким чином, постачальник недоотримує кошти, які могли бути використані для підготовки енергетичної інфраструктури до опалювального сезону.

Для прикладу, лише один киянин, який проживає у Дарницькому районі столиці, вже три роки не сплачує за спожиту електроенергію та накопичив борг у розмірі понад 286 тис. грн.

З розрахунку останніх 8 місяців, лише близько 31% клієнтів розраховуються за електроенергію вчасно та у повному обсязі. Решта клієнтів вносять платежі частково або взагалі ігнорують обов’язок оплати за спожиту електроенергію. А відключати населення за несплату комунальних послуг на період дії воєнного стану в Україні заборонено на законодавчому рівні.

Тому споживачі, котрі мали борги ще до війни продовжують їх накопичувати, а постачальник немає інструментів для впливу на них.

Нагадаємо, тариф на електроенергію для населення, встановлений Кабміном, в тому числі, включає оплату послуг за ремонт та обслуговування мереж. Зараз триває посилене відновлення енергетичної інфраструктури після ракетних атак, і тому суттєва заборгованість населення значно ускладнює хід робіт.

Сторінка для друку

Коментарі:

comments powered by Disqus