"У нас є запит на демократію": професорка НАН оцінила впровадження реформ в Україні

"У нас є запит на демократію": професорка НАН оцінила впровадження реформ в Україні
"У нас є запит на демократію": професорка НАН оцінила впровадження реформ в Україні

На думку доктора політичних наук Галини Зеленько, коли влада не реагує адекватно на запит суспільства, формується конфліктне поле та соціально-політичні протиріччя, які згодом конвертуються у відповідні політичні настрої.

В українському суспільстві є запит на демократію, але немає системного, загального та відстороненого бачення змін, які необхідно запровадити. Про те, наскільки готове українське суспільство до реальних змін, розповіла вчена і докторка політичних наук Галина Зеленько, член-кореспондентка Національної академії наук України.

"У нашому суспільстві є запит на реформи. Якщо подивитися дані центру Разумкова, фонду "Демократичні ініціативи" та останні соціологічні опитування, з одного боку, у нас зменшилася кількість патерналістів, тобто людей, які чекають, що держава їм щось виплатить, що держава їх забезпечить. З іншого боку, у нас дуже сильно підскочила запит на демократію. Це означає, що людина готова брати на себе відповідальність за свої дії та вчинки. І в даному випадку держава просто зобов’язана на це відреагувати", - розповіла Галина Зеленько. 

За словами експерта, у разі, коли влада не реагує адекватно на запит суспільства, формується конфліктне поле та соціально-політичні протиріччя, які згодом конвертуються у відповідні політичні настрої.

Зеленько вважає ситуацію в Україні ідеальною для запровадження реформ. І сприяє цьому саме воєнний стан.

"Фактично, зараз ми маємо ультрапрезидентську республіку чи суперпрезидентську республіку. Тобто ми маємо у парламенті пропрезидентську більшість та вертикаль влади у вигляді військових адміністрацій", - пояснює вона.

Незважаючи на те, що ОВА безпосередньо не займаються реформами, їм набагато простіше впроваджувати та реалізовувати рішення центральної влади на місцях.

"Тобто з одного боку це загроза демократії, але я б із цього не робила трагедію. Тому що це вимушений захід і питання пріоритетів. Чи хочемо ми демократії, чи все ж таки хочемо відбитися від ворога. Тому, коли ставиш питання саме так, проблема одразу знімається", — запевняє Зеленько.

Утім, на думку вченої, зараз у країні не відчувається явної політичної волі щодо впровадження реформ, лише окремі зміни без системного, загального та відстороненого бачення. Зеленько зазначає, що головна проблема — відсутність розуміння необхідності змін, а також того, що треба робити.

Сторінка для друку

Коментарі:

comments powered by Disqus