Вкрав біткоїнів на $3 млрд, а в тюрму посадили за кілька сотень: в США 7 років шукали легендарного криптоафериста

Вкрав біткоїнів на $3 млрд, а в тюрму посадили за кілька сотень: в США 7 років шукали легендарного криптоафериста
Вкрав біткоїнів на $3 млрд, а в тюрму посадили за кілька сотень: в США 7 років шукали легендарного криптоафериста

Хакер, засуджений за крадіжку з даркнет-маркетплейсу Silk Road понад 50 тисяч біткоїнів у 2012 році, попався на транзакції у $800. Арешт Джиммі Чжуна призвів до розкриття одного з найгучніших криптозлочинів в історії США.

Подробиці гучного розслідування були опубліковані в документальному фільмі Crypto 911: Exposing a Bitcoin Billionaire, випущеному телеканалом CNBC.

Пошуки зломщика тривали понад сім років, а вийти на його слід правоохоронці зуміли завдяки довгій низці подій. Історія завершилася конфіскацією натоді найбільшої партії криптовалюти.

Шлях до викриття розпочався 13 березня 2019 року, коли 28-річний Чжун зателефонував у службу порятунку 911. Він представився біткоїн-інвестором і повідомив, що невідомі влізли до його будинку через вікно і вкрали у нього 150 BTC (тоді це було еквівалентно $600 тис.).

Однак поліція міста Атенс, штат Джорджія, не була знайома зі світом кіберзлочинності. Коли правоохоронці не змогли нічим допомогти, Джиммі Чжун звернувся до приватного детектива Робін Мартінеллі, яка встановила імовірного злодія – ним виявився один зі знайомих хакера.

При цьому детектив дійшла висновку, що друзі та знайомі її клієнта часто його використовували та спілкувалися з ним лише через вигоду. Офіційно безробітний Джиммі Чжун вів розгульне життя, а джерелом свого доходу він називав біткоїни, отримані ще у 2009 році – коли ця криптовалюта тільки-но з’явилася.

Про його спосіб життя може свідчити рішення орендувати у 2018 році приватний літак і з групою друзів вилетіти до Лос-Анджелеса на матч своєї улюбленої команди з американського футболу. На місці він зняв номери в люксовому готелі для своїх гостей і видав кожному з них по $10 тис. на шопінг.

Розслідуванням справи про злом Silk Road у 2012 році займалося Податкове управління США (IRS). Вони пильно стежили за криптогаманцем, у якому зберігалися біткоїни, вкрадені у даркнет-майданчика, але не могли дізнатися, кому він належить – транзакції в блокчейні анонімні.

Джиммі Чжун любив проводити час у суспільстві красунь, а біткоїни зберігав у банку eiqrtiukikxroz

Щоб зберегти анонімність, власник криптогаманця зазвичай користувався криптоміксерами – сервісами, які дозволяють приховати відправника віртуальних монет. Але приблизно через півроку після дзвінка Джиммі Чжуна в 911 хакер чомусь зрадив своїй обережності і переказав біткоїни напряму.

Він відправив BTC вартістю близько $800 на одну із централізованих бірж. Такі майданчики збирають особисті дані своїх клієнтів, тому слідчі легко дізнались, кому належить аккаунт.

Але навіть зв’язати обліковий запис із Чжуном було недостатньо для його арешту або хоча б обшуку. Для цього IRS та поліція Атенс розробили план, згідно з яким вони прийшли до зломщика додому, представившись слідчими у справі про пограбування.

Він їм повірив і, не соромлячись, провів екскурсію своїм шикарним будинком, вихваляючись своїми розкішними покупками. Мало того, він особисто продемонстрував їм рахунок свого криптогаманця, на якому зберігалися біткоїни вартістю $60-70 млн.

Цього було достатньо, щоб 9 листопада 2021 отримати ордер на обшук. Цього дня до будинку Джиммі Чжуна прийшла велика група правоохоронців із собаками – які виявили бляшанку з одноплатним комп’ютером, на якому зберігалися біткоїни на мільйони доларів, а також сейф із дорогоцінними металами, готівкою та криптогаманцем. Саме на ньому зберігалися біткоїни, вкрадені у Silk Road – натоді їхня вартість сягала $3 млрд.

Криптовалюту вилучили, а американця заарештували. Він пішов на співпрацю зі слідством та добровільно передав ключі до криптогаманця, а також визнав себе винним. У квітні 2023 року його засудили до тюремного терміну в один рік і день.

Сторінка для друку

Коментарі:

comments powered by Disqus