Нове масове вимирання: 10 млрд крабів Берингового моря загинули через зміни клімату

Нове масове вимирання: 10 млрд крабів Берингового моря загинули через зміни клімату
Нове масове вимирання: 10 млрд крабів Берингового моря загинули через зміни клімату

Останнє дослідження представило шокуючі цифри, що розповідають про сумну долю популяції крабів, які звикли до нижчих температур, що гинуть голодною смертю.

Підвищення температури в Беринговому морі призвело до загибелі близько 10 млрд крабів, що становить 90% всієї популяції крабів регіону, йдеться в дослідженні, опублікованому в журналі Science. Результати дослідження дозволяють припустити, що популяція крабів може ніколи не повернутися до колишньої чисельності, пише The Guardian.

Історичні дані показують, що кількість загиблих останнім часом крабів у чотири рази перевищує загальну кількість крабів, видобутих за 45 років. Основною причиною настільки масштабної смертності вважається підвищення температури води в період, коли популяція крабів була дуже високою.

До 2018 року сприятливі умови дозволили популяції краба у Беринговому морі досягти свого зеніту. Проте того ж року настала спека. Співавтор дослідження Коді Шувальскі зазначив, що протягом двох років поспіль крига покривала лише 4% від типової площі поверхні. Це призвело до відсутності більш холодних водойм, необхідних виживання крабів.

Підвищення температури води збільшило енергетичні потреби крабів у чотири рази. Спостереження 2018 показали, що маса тіла крабів зменшилася порівняно з крабами того ж розміру попередніх років, що свідчить про недоїдання.

Крім того, співавтор дослідження Керім Айдін зазначив, що потепління води дозволило тихоокеанській трісці мігрувати в Берингове море, полюючи на чисельність крабів, що вже скорочувалася.

Шувальськи підкреслив швидкий розвиток кліматичної кризи та її відчутні наслідки для морських екосистем. Хоча зміни були очікувані, їхній раптовий наступ виявився несподіваним, йдеться у дослідженні.

Сторінка для друку

Коментарі:

comments powered by Disqus