Bayraktar TB2 став хітом продажів: скільки купили дронів завдяки Україні та Азербайджану

Bayraktar TB2 став хітом продажів: скільки купили дронів завдяки Україні та Азербайджану
Bayraktar TB2 став хітом продажів: скільки купили дронів завдяки Україні та Азербайджану

До кінця 2023 року найвідоміший турецький дрон куплять армії 32 країн світу у кількості близько 500 штук.

Турецький дрон Bayraktar TB2 став настільки популярним через успішне застосування проти російських військ та дій армії Азербайджану, що його продаж за останні чотири роки зріс більш ніж у 80 разів. Про це повідомляє портал Defense Aerospace.

Якщо ще в 2019 році, за даними порталу, Туреччина продала всього шість безпілотників Bayraktar TB2, то до кінця 2023 року заплановано, що ці дрони надійдуть на озброєння в 32 армії світу. Компанія продасть 500 екземплярів своїх відомих дронів.

З інженерної точки зору Bayraktar TB2 називається, як "середньовисотний дрон великої дальності польоту" (MALE). Він розроблений турецькою компанією Baykar (заснованою Сельчуком Байрактаром, зятем президента Туреччини) і виявився надзвичайно успішним на світовому ринку, зайнявши домінуюче становище, зазначають журналісти порталу. Fullscreen eiqrtiqkeixqroz

Bayraktar TB2, Сільчук Байрактор

Автор Bayraktar TB2 Сільчук Байрактар
Фото: Скрин відео

Цей символ "нового століття Туреччини" і розширення її оборонної промисловості на експортних ринках зарекомендував себе як чудова зброя бліцкригу: невидима, жорстока, ефективна настільки, що його порівнювали зі знаменитим Junkers Ju 87, найвідомішим і наймасовішим німецьким пікіруючим бомбардувальником "Stuka", який прославився під час Другої світової війни, зазначають журналісти Defense Aerospace.

"Спаситель України" і "Підкорювач Карабаху" — так називають цей дрон за свою роль у знищенні кістяка російських окупантів, що наступали в Україні, і за блискучий 24-годинний бліцкриг у Нагірному Карабаху з боку армії Азербайджану, зазначає військовий портал. Здатність дрону відслідковувати та знищувати цінні активи, незважаючи на багаторівневу протиповітряну оборону, викликала шок не лише серед військового істеблішменту у Вірменії та Росії, а й серед військових штабів НАТО.

Bayraktar TB2, розробники

На день Незалежності України у 2023 році турецькі друзі подарували ЗСУ ще один Bayraktar TB2
Фото: Baykar Makina

Тому не дивно, пише видання, що за військовими перемогами прийшов комерційний успіх: за даними компанії, 82% доходів Baykar надходить від міжнародних клієнтів. Клієнти або зацікавлені країни закуповують ці дрони не тільки з турецької сфери впливу (Катар, Кавказ, Близький Схід), але також з Африки (Нігер, Чад, Ангола тощо), Європи (Польща, Румунія) та Азії (Японія). що показує вражаюча слава TB2.

Портал Defense Aerospace зазначає, що незабаром будуть і інші замовлення, враховуючи інтереси Анголи, Латвії та Словаччини (на розгляді), Португалії (на обговоренні), Японії (нині проходять випробування), і це лише деякі з них.

На сьогоднішній день постачання дронів Bayraktar TB2 виглядає так.

Bayraktar TB2, турецький дрон, продаж

Сторінка для друку

Коментарі:

comments powered by Disqus