The Insider: Агенти ГРУ з 2011 року підривали у Європі склади боєприпасів

The Insider: Агенти ГРУ з 2011 року підривали у Європі склади боєприпасів
The Insider: Агенти ГРУ з 2011 року підривали у Європі склади боєприпасів

Як повідомляє The Insider, підрозділ ГРУ 29155 під керівництвом Андрія Авер’янова організував диверсійні операції в Болгарії у 2011, 2012 та 2015 роках, щоб не допустити відправки озброєнь до Грузії та України.

2008 року Андрій Авер’янов очолив підрозділ ГРУ 29155, створений для проведення диверсійних операцій за кордоном.

2008 року Андрія Авер’янова, який у 2004-му обіймав посаду молодшого аташе у російському посольстві у Варшаві, призначили командиром підрозділу 29155 ГРУ. Ця група з молодих офіцерів ГРУ та спецназу, склад якої зріс із часом приблизно до 70 осіб, призначена для диверсійних операцій за кордоном.

Журналісти дізналися, що на новій посаді Авер’янов отримав закордонний паспорт прикриття на ім’я Андрія Овер’янова.

Уперше за новими документами він вирушив у Душанбе у вересні 2009 року, а пізніше їздив з ними до Європи: до Варшави (12 вересня 2010 року), Белграда (19—29 листопада 2010 року) та Кишинева (3—11 березня 2011 року) ).

За даними The Insider, метою цих поїздок було підготовка серії операцій на території Європи.

За даними The Insider, у 2011 році агенти ГРУ презентували Авер’янову радіокеровані бомби.

Згідно з листуванням зі зламаної раніше пошти помічника Авер’янова та даними з бази авіаперельотів, незабаром після повернення з Молдови Авер’янов із чотирма членами групи 29155 вилетів до Краснодара. Судячи з звітів, які вони надіслали Авер’янову, кожного з них попросили подати варіант радіокерованої бомби та продемонструвати її ефективність.

В описі, який надіслав майор Мойсеєв (у 2018 році Bellingcat та The Insider розкрили його причетність до організації невдалого перевороту в Чорногорії у 2016 році), зазначено, що для активації людина має знаходитися на відстані 300—700 метрів від детонатора, а після неї буде від 5 до 55 хвилин, щоб залишити місце запланованого вибуху.

Журналісти дізналися, що група 29155 організувала підрив складу боєприпасів у Болгарії у 2011 році.

За даними The Insider, дізнавшись, що болгарська компанія EMCO купила артилерійські снаряди радянського зразка, які Словаччина списала у 2009 році, коли перейшла на стандарти НАТО, у ГРУ вирішили, що вона може продати снаряди Грузії.

Куплені EMCO 6000 снарядів зберігали на чеському складі біля Врбетиці та планували відправити до Болгарії між 4 жовтня та 4 листопада 2011 року. Точно невідомо, як агенти ГРУ потрапили на склад, проте вони, ймовірно, змогли встановити дистанційно керовані вибухові пристрої готові до відправки партії боєприпасів.

Журналісти встановили, що в цей період там під вигаданими іменами побували агенти підрозділу 29155: Микола Кононіхін (у житті Микола Єжов), Сергій Рижиков (Сергій Романов), сам Овер’янов, полковник Олексій Капінос (офіційно Капінос був заступником військового аташе у Києві, а на насправді перебував у диверсійній групі 29155), Рустам Джамалов (Рустам Джафаров) та Руслан Боширов (Анатолій Чепіга), який пізніше разом із Олександром Мішкіним (Петровим) отруїв Скрипалів у Солсбері. Джафаров і Чепіга відлетіли 25 жовтня 2011 - того ж дня в Болгарію відправили найбільшу партію снарядів.

Судячи з даних про перетин кордону, які надали «Кіберпартизани», 10 листопада 2011 року Єжов та Романов пройшли білорусько-український кордон на КПП Нові Яриловичі — ймовірно, з України вони вирушили до Болгарії, щоб активувати детонатор. 23 листопада автомобіль з агентами перетнув кордон із Росією на КПП Гоптівка на північ від Харкова.

Дванадцятого листопада на складі боєприпасів у болгарському селі Ловнідол, де EMCO зберігала 3120 снарядів, отриманих на кілька днів раніше з Врбетиці, стався потужний вибух. Болгарські правоохоронці виявили свідчення того, що склад підірвали «саморобним дистанційним вибуховим пристроєм», проте за три роки прокуратура припинила розслідування через відсутність доказів.

За даними The Insider, наступного року агенти підрозділу 29155 підірвали другий склад у Болгарії.

Менш як за рік, 5 червня 2012 року, у Болгарії підірвали ще один склад — біля міста Стралжа. Там також зберігалися набої, які планували відправити до Грузії. Три співробітники підприємства загинули, 18 отримали серйозні поранення, із сусідніх сіл евакуювали понад 150 людей.

Через кілька років прокуратура Болгарії звинуватила трьох працівників компанії, що управляє складами, у недбалості при зберіганні боєприпасів.

The Insider з’ясував, що один із учасників зустрічі в Краснодарі, Володимир Мойсеєв (Володимир Попов за легендою), бронював квиток до Болгарії з Одеси на 5 червня, проте через дві години після вибуху купив квиток безпосередньо до Москви.

The Insider дізнався, що у 2015 році в Болгарії за сприяння агентів ГРУ вибухнув ще один склад - докази пізніше знищили.

Як повідомляє The Insider, 6 березня 2015 року Попов приїхав до Болгарії, змінив там трьох «колег», які прибули 25 лютого, та пробув у країні до 11 березня. Через десять днів після від’їзду Мойсеєва (він же Попов), 21 березня 2015 року, понад дві тисячі ракет та протитанкових гранат, які планували експортувати до України, підірвали на складі в Іганово.

Усі зібрані на місці вибуху докази відправили до судово-медичного центру до Софії до завершення розслідування, проте вони зникли, коли 31 травня 2015 року в будівлі, де їх зберігали, за нез’ясованих обставин сталася пожежа.

Журналісти дізналися, що за два дні до пожежі до Софії прибув представник частини 29 155; за кілька годин до події він виїхав машиною до Сербії.

Деякі члени підрозділу 29155 зараз займають керуючі посади в російських регіонах, а Авер’янов став заступником начальника ГРУ.

За даними The Insider, Андрій Авер’янов доріс до заступника начальника ГРУ та довіреної особи Путіна — саме він після смерті Євгена Пригожина вирушив до Африки підкоряти колишніх "вагнерівців".

Деякі з агентів групи 29155 займають високі посади в російських регіонах: Іван Терентьєв (він же Лебедєв) - головний федеральний інспектор по Сахалінській області, Микола Єжов (Кононіхін) - головний федеральний інспектор з Магаданської області, Рустам Джафаров (Джамалов) - перший заступник представника у Далекосхідному регіоні, а Сергій Романов (Рижиков) майже десять років був торговим представником Росії у Таїланді.

occrp.org

Сторінка для друку

Коментарі:

comments powered by Disqus