Київський таксист відмовився обслуговувати пасажирку державною мовою (Доповнено)

Київський таксист відмовився обслуговувати пасажирку державною мовою (Доповнено)
Київський таксист відмовився обслуговувати пасажирку державною мовою (Доповнено)

Новий мовний скандал у Києві – водій таксі висадив жінку, яка вимагала розмовляти з нею державною мовою.

Відповідне відео публікують в соцмережах.

Пасажирка, яка перевозила квіти в горщиках, звернулася до таксиста з вимогою розмовляти з нею українською мовою. На ґрунті мовних розбіжностей між ними виник конфлікт. Щоб припинити словесну перепалку, водій зупинив машину і висадив пасажирку з її багажем. Її супутниця зняла інцидент на відео (нижче).

На скандал відреагував уповноважений із захисту держмови Тарас Кремінь. Омбудсмен стверджує, що готує звернення до поліції та компанії сервісу перевезень Bolt "для встановлення особи порушника і притягнення його до відповідальності". На його думку водій порушив статтю 30 Закону України про державну мову (покарання за цією статтею передбачає штраф до 5100 гривень). Крім того, Кремінь зазначив, що це не поодинокий випадок, і за дев’ять місяців 2023 року до нього надійшло понад три тисячі звернень громадян про порушення зазначеної статті, причому з них більше половини звернень стосуються саме сфери обслуговування.

Доповнено: 

Компанія Bolt офіційно заявила, що назавжди заблокувала обліковий запис водія, який відмовився говорити українською з пасажирками.

Також у компанії заявили, що готові співпрацювати з усіма органами щодо надання необхідної інформації.

Сторінка для друку

Коментарі:

comments powered by Disqus