Мін’юст запустив на Corezoid бот WarCrime для фіксації військових злочинів

Мін’юст запустив на Corezoid бот WarCrime для фіксації військових злочинів
Мін’юст запустив на Corezoid бот WarCrime для фіксації військових злочинів

Команда Міністерства юстиції та Middleware запустили чат-бот для месенджерів Viber, Telegram, який дозволяє фіксувати злочини проти людяності з боку російської федерації під час війни в Україні.

Бот збирає повідомлення про порушення прав людини, захоплення, вбивства, знищення, катування, бомбардування та інше.

Як передає Цензор.НЕТ, про це повідомляє Міністерство юстиції України.

Зафіксовані й належним чином пізніше оформлені юристами випадки будуть опрацьовані та ляжуть в основу міждержавної заяви України проти російської федерації в Європейському суді з прав людини. Також ці повідомлення будуть передані Офісу Генерального прокурора та можуть бути використані у доведенні здійснення воєнних злочинів російською федерацією.

Чат-бот дає змогу сфотографувати місце злочину, додати фото, відеодокази, залишити текстовий коментар і контактні дані для можливого залучення у майбутньому в ролі свідка.

Якщо ви на місці злочину – зробіть фото та опишіть адресу або локацію для подальшого розслідування. Намагайтеся залишити місце події максимально непорушним. Якщо фотографуєте чи знімаєте людей на відео – отримайте від них попередню згоду, поясніть, що і навіщо ви робите. Зробіть серію ландшафтних фотографій, які перетинаються. За можливості додайте маркер, що вказує на північ.

Зробіть фото крупним планом з деталями, які заповнюють повний знімок. Використайте лінійку або інший об’єкт для позначення розміру. Якщо можливо, включіть маркери для позначення реалій життя: дорожні знаки, час на годиннику.

Над проєктом продовжують працювати державні органи, правозахисні спілки, міжнародні організації, а також окремі юристи. Співпраця буде націлена на те, щоб максимально точно та якісно описати зібрані дані та кейси.

Співробітники компанії Middleware (США) допомогли з технічною реалізацію бота на базі технології Corezoid (Corezoid.com), а також надали безпечне середовище для збору та менеджменту даних з подальшими можливостями поєднувати зібрану інформацію з іншими базами даних.

При розробці проєкту врахували досвід схожих західних проєктів на зразок EyeWitness. Методичні рекомендації з фіксації злочинів надані юридичною фірмою PILPG. Логотип розробила дизайнерка Ірина Ліпавська. Фасилітацію проекту забезпечив Андрій Удовиченко з Bot&Partners.

Запрошуємо поширювати посилання на бот команду Міністерства цифрової трансформації, канали ІТ-армії та кібервійська України.

Сторінка для друку

Коментарі:

comments powered by Disqus