Які переваги має Leopard 1A5 над радянськими танками

Які переваги має Leopard 1A5 над радянськими танками
Які переваги має Leopard 1A5 над радянськими танками

Танки Leopard 1A5 мають відмінну оптику як Leopard 2, високу маневреність, але слабке бронювання. Проте його можна покращити динамічним захистом, вважає аналітик.

Західні країни пообіцяли передати Україні майже 200 танків Leopard 1A5. Вони мають слабке бронювання, але чудову оптику. Про це повідомляє аналітик 2S7 Pion у Х (раніше Твіттер).

Leopard 1A5 має значну кількість переваг над радянськими танками Т-64 чи Т-72.

Оптика Леопарда 1А5

Основною перевагою Leopard 1 є система управління вогнем EMES-18, модифікована версія якої використовується в Leopard 2A4, 2А6 і шведських Strv 122. Крім цього, тепловізійні засоби виявлення також схожі з Leopard 2. Це означає, що Leopard 1 може виявляти і вражати цілі з такою ж ефективністю, як і Leopard 2.

Емес 18 на леопарді qhiquqiuhiekroz

У свою чергу, РФ все частіше використовує танки, які взагалі не мають тепловізійних систем, а лише інфрачервоні прожектори. Вони мають обмежений радіус дії. Зокрема, такі комплекси встановлюються на Т-72 або Т-72Б.

Двигун

Сам двигун на Leopard 1A5, як стверджує автор, вийшов дуже вдалим. Однак є ще одна велика відмінність від радянських машин – швидкість заднього руху. Російські Т-72 або Т-90 їдуть 4-5 км/год та до 11 км/год відповідно. На полі бою це додає ризиків бути враженим. Українські війська вже знищували Т-72 ЗС РФ, який їхав назад зі швидкістю 4 км/год.

Horrendous reverse speed of T-72 (4km/h), спрямований Російським тином на turn their rear towards the enemy to fall back, allowing the Ukrainian ATGM to impact their weakest area of protection. pic.twitter.com/HakYUc0FYX

— OSINTtechnical (@Osinttechnical) November 21, 2022

Танк Leopard 1A5 має швидкість заднього ходу 25 км/год, що підвищує шанси екіпажу залишити поле бою. До того ж танк має високий рівень мобільності, що також підвищує виживання.

Bônus: I нарешті received images showing the reverse speed of the leopard 1A5

Thanks @ThelatehansiVH pic.twitter.com/S1Iqz4dQtd

- 2S7 pion (trost) (@Trotes936897) October 31, 2023

Як покращити бронювання Leopard 1

Найуразливішим місцем Leopard 1A5 є бронювання. Однак вирішити питання можна шляхом встановлення блоків динамічного захисту "Контакт" в лобовій частині, на бортах і можливо на боках башти. Щоб встановити ДЗ, потрібно, щоб техніка мала 35-40 мм бронювання. Головне питання полягає в тому, чи так робитиме українська армія. Що стосується Leopard 2A4 – так вже було.

контакт 1 на леопарда

Сторінка для друку

Коментарі:

comments powered by Disqus