Законопроєкт США пропонує заборонити використання державою блокчейнів китайського виробництва та USDT Tether

Законопроєкт США пропонує заборонити використання державою блокчейнів китайського виробництва та USDT Tether
Законопроєкт США пропонує заборонити використання державою блокчейнів китайського виробництва та USDT Tether

Згідно з новим двопартійним законопроєктом, державні службовці більше не зможуть використовувати розроблені Китаєм мережі, які забезпечують крипто-транзакції.

Згідно із заявою спонсорів, законодавці США представили в середу законопроєкт, який забороняє посадовим особам федерального уряду вести бізнес з китайськими блокчейн-компаніями, що свідчить про останній прояв підозри Вашингтона щодо зв’язків Китаю з індустрією криптовалют.

Законопроєкт також прямо забороняє урядовцям США здійснювати операції з iFinex, материнською компанією Tether, емітента найбільшого у світі стейблкойну USDT.

Крім того, Закон про створення юридичної відповідальності для шахраїв-інноваторів і технологій (CLARITY), спільного авторства представників США Зака Нанна (республиканець від штату Айова) та Ебігейл Спанбергер (демократка від штату Вірджинія), між іншим забороняє державним службовцям здійснювати операції з китайськими криптокомпаніями, на додаток до припинення використання державними службовцями китайських блокчейнів або мереж, які є основою платформ криптотрейдингу. 

Жоден з авторів законопроєкту не входить до складу керівництва Палати представників Конгресу США та не займає помітних посад у комітетах. Інші, більш високопоставлені законодавці, вже наполягають на низці криптовалютних законопроєктів, деякі з яких також стосуються питань безпеки. Деякі з цих заходів отримали схвалення повного складу Палати представників і перебувають у процесі розробки, тому малоймовірно, що новий захід проскочить перед ними.

Метою цього останнього закону є забезпечення того, щоб «іноземні супротивники країни … не мали "чорного ходу" для доступу до критично важливих розвідувальних даних національної безпеки та приватної інформації американців», – йдеться в заяві законодавців.

«Протягом наступного десятиліття кожен американець матиме конфіденційні приватні дані, які зберігаються за допомогою технології блокчейн, тому значні інвестиції Китаю в цю інфраструктуру створюють колосальну проблему для національної безпеки та конфіденційності даних», — сказав Нанн, який приєднався до Палати представників цього року, у своєму коментарі в середу.

Законопроєкт також забороняє офіційним особам здійснювати операції зі The Spartan Network, The Conflux Network і Red Date Technology Co., архітектором національного блокчейн-проєкту Китаю та його цифрової валюти центрального банку (CBDC) або цифрового юаня.

Законодавство також наказує міністру фінансів США, держсекретарю та директору національної розвідки розробити план «запобігання ризикам, спричиненим розробкою технологій блокчейн Китаєм та іншими іноземними супротивниками».

Запропоновані обмеження з’явилися після того, як цього літа законодавці з міркувань безпеки ввели заборону державним службовцям на використання TikTok, популярного додатка для соціальних мереж, розробленого в Китаї. Приводом до цього стала заява колишнього співробітника материнської компанії TikTok ByteDance, який стверджував у судових справах на початку цього року, що Комуністична партія Китаю використовувала секретний «бекдор» у своїй популярній платформі соціальних мереж для моніторингу місцезнаходження та повідомлень активістів у Гонконзі у 2018 році.

Сторінка для друку

Коментарі:

comments powered by Disqus