Контрабандисти Козловський та Свіщов: Банкет під час війни

Контрабандисти Козловський та Свіщов: Банкет під час війни
Контрабандисти Козловський та Свіщов: Банкет під час війни

Григорій Козловський, якщо ввести його ім’я у Google, з’являться три сторінки хвалебних статей про нього як "бізнесмена, мецената та патріота", почесного президента ФК "Рух".

Статті не дуже цікаві, але їх дуже багато. Практично в усіх Інтернет-ЗМІ України. Однотипні статті, що наводять на думку про серйозні суми, які Козловський витрачає на відмивання свого імені. Проте правоохоронним органам ЄС Козловський та його партнер Олександр Свіщов "Саша Седий" також добре відомі, але з зовсім іншого боку. Вони відомі як головні організатори постачань підробленого тютюнового виробу в країни ЄС.

Також вони є співвласниками головної фабрики з виробництва цього підробленого виробу - Львівської тютюнової фабрики. Правоохоронці в Україні протягом десятиліть не помічають Козловського та Свіщова. Що не дивно, якщо врахувати, що Козловський щедро платить ментам, СБУ, прикордонникам, митниці, податковій - щоб їх не помічали. Не помічає його і команда Зеленського.

Усі ці Сухачі, Малюки і так далі, ймовірно, з тієї ж причини. А взагалі, не тому, що він, як вважається, "донатить" ЗСУ. Простіше було б не псувати міжнародний імідж України, ніж відкуплятися подачками "для ЗСУ". Козловський в цьому розумінні схожий на іншого злодія і шахрая, власника заправок "БРСМ" Андрія Біби. Той взагалі працює на ФСБ з Італії, але "донатить".

Козловський і Свіщев, насправді, лише вершина злочинної піраміди. І "Пупс" Кривецький - також. Насправді, масштабною контрабандою тютюнових виробів в ЄС займаються саме українські силовики. І не ті, що стоять на кордоні. Серйозні дядьки, генерали. Зазвичай на Західній Україні генералами ставали часто завдяки саме цій "тютюновій справі". Але про це пізніше.

Читайте по темі: Угода Росії та КНДР: Південна Корея обговорить співпрацю з НАТО

Поки що почнемо з найбільш смішного персонажа "тютюнової мафії" - Олександра Свіщева. Цікавий тип, що себе видає майже за "законника", а насправді є представником МВС у "тютюновій мафії". І не лише у тютюновій, а й у спиртовій.

Телеграм-канал "Григорій Козловський та інші": "Львівський "бізнесмен" Олександр Свіщев, відомий в кримінальних колах як Саша Сідий, у 2014 році активно брав участь у схемах крадіжок на ДП “Укрспирт” та контрабанді спирту в Європу і окупований Крим. Більше того, за вказівкою колишнього керівника спиртової монополії Михайла Лабутіна та його "партнера" Олександра Свіщева, директорів спиртзаводів у регіонах оперативно змінювали, призначаючи на посади "своїх" людей, які мали налагодити виробництво контрафактного продукту. Причому, в обсягах, що перевищують 60% від загального виробництва спирту в Україні.

Діяв Свіщев Олександр не один, а в складі так званої "львівської мафії", важливою фігурою якої до сьогодні залишається спонсор ВО "Свобода" Ігор Кривецький-Пупс. Після того, як за фактом крадіжок на "Укрспирті" відкрили кримінальне провадження (№ 12014000000000444), виявилося, що йдеться про мінімум 250 млн гривень, викрадених з підприємства, а під час слідства ця сума зросла до 1 мільярда. Слідство факт виробництва незареєстрованого спирту підтвердило. Проте після того, як кримінальну справу зі злочинів в "Укрспирті" перевели в ГПУ, якою тоді керував "свободівець" - Махницький, розслідування залишили прихованим.

Разграбление концерна Укрспирт и при чем тут Александр Свищев он же Саша Седой qhiqhhituiqderoz

У свій час Олександр Свіщев (відомий як Саша Сідий - більш відомий псевдонім), Михайло Лабутін, Роман Іванюк і Олександр Шевченко (відомий як Шеф) разом з бідолахою Женею Черняком створили таку схему в Укрспирті, що багато хто й досі дивується. Схеми були прості, як день, але надзвичайно прибуткові. Не позбавлені кримінального духу, як кажуть. Адже якщо взяти на розгляд кримінал 2000-х, Олександр Свіщев (Сідий) та Олександр Шевченко (Шеф) правили балом.

Фігуранти справи. Євген Черняк - фанат ДНР, олігарх, власник «Хортиці» і любитель отримати по морді у запорізькому клубі «Капіталіст». Олександр Свіщев - один із львівських кримінальних авторитетів, народжений в бурхливі 90-ті. У кримінальних колах відомий як Саша Сідий, а його партнер у різних злочинних справах під псевдонімом Шеф - це тезка Шевченко. Михайло Лабутін - вихованець Чернівців, керівник державної компанії Укрспирт, знайомий з криміналом. Ігор Кривецький - він же Пупс, кримінальний спонсор «Свободи». Роман Іванюк - креатура БПП, далекий від криміналу, не відрізняється розумом. Олександр Шевченко - політик з великою натяжкою, має кримінальний псевдонім "Шеф".

Не секрет, що нинішні шановані бізнесмени віддають перевагу не нагадувати про свою молодість. Деякі просто мовчать, розуміючи, що бурхливі дев’яності їм так чи інакше нагадують про себе, але вони ставляться до цього філософськи - вже всі термінм давно вийшли, і через стільки років вже все одно ніхто не докопається до правди.

Але є й інші - ті, хто намагається всіма можливими і неможливими способами приховати етапи свого становлення та початкового накопичення капіталу. Це і зрозуміло - колись слова "рекетир" і "бандит" були синонімами поважної особи. Зараз часи змінилися, а колишні рекетири (ті, хто вижив, звісно), перетворилися на респектабельних бізнесменів. Їм зовсім не смішно постійно фігурувати в скандалах, пов’язаних з далекою та романтичною молодістю з золотими ланцюжками на шиї, величезними перснями та легендарним малиновим піжамами.

Тому в 2017 році такий собі Олександр Свіщев (Саша Сідий, відомий також як Олександр Свіщов), поважаний львівський бізнесмен, звернувся до Пустомитівського районного суду з відповідним позовом. Він просив, зокрема, зобов’язати декілька вітчизняних видань прибрати матеріали, які  "порочать його ім’я". Суд прислухався до аргументів позивача:Разграбление концерна Укрспирт и при чем тут Александр Свищев он же Саша Седой

З рішення суду стає зрозуміло, що Олександру Свіщеву не сподобалося, що його назвали "одним із Львівських кримінальних авторитетів, родом з бурхливих 90-х. В кримінальних колах відомий як Саша Сідий".

Читайте по темі: ISW: Орбан намагається переключити увагу Заходу від підтримки України на "мирні" переговори

Зрозуміло, що це не сподобалося - адже тепер Олександр Юрійович Свіщев - поважаний бізнесмен, який контролює не багато, не мало, а цілих 63 фірми:

Разграбление концерна Укрспирт и при чем тут Александр Свищев он же Саша Седой

Далі, здається, пізніше.

А зараз повернемося до судового рішення. Що ж саме не сподобалося Олександру Свіщеву, через що він був змушений звернутися до суду? До речі, судовий процес, здається, не обмежувався лише цим - Олександр Юрійович, здається, звертався до фахівців, бо знайти інформацію про нього дуже важко. Все забивається згадками про нього як про президента водного поло команди "Динамо Львів", як місцевого мецената та про спортивні новини.

Проте вдалося знайти матеріали, які так не сподобались Свіщеву. Справа стара, почалася при Януковичі, завершилася за раннього Порошенка, але все ж суть розкажемо.

Справа в тому, що Олександр Свіщев брав активну участь у схемах крадіжок на державному підприємстві "Укрспирт" та контрабанді цього самого спирту в Європу. Не сам, звісно, а в складі так званої "львівської мафії", головним діячем якої є та залишається відомий спонсор "Свободи" Ігор Кривецький-Пупс.

Крім того, частина спирту потрапляла в окупований Крим, на заводи тодішнього генерального директора "Укрспирту" Михайла Лабутіна. Причетний чи не причетний до цього Олександр Свіщев - невідомо, але відомо, що його роль зводилася до контролю за "доглядаючими" за Лабутіним, які вказували останньому, скільки і куди направити продукції і як розподіляти вкрадені гроші.

Після того, як факт викрадення в «Укрспирті» став відомим, розпочалося кримінальне провадження (№ 12014000000000444), у якому йшлося про мінімум 250 мільйонів гривень (за цінами 2014 року), викрадених з підприємства. Проте під час розслідування ця цифра зросла до мільярда. Також йшлося про спробу рейдерського захоплення держпідприємства «Зірненський спиртзавод». Результатом кримінальної справи стала втеча Лабутіна разом з обвинуваченням у викраденні понад одного мільярда гривень.

Проте це окрема історія, нас цікавить причетність Лабутіна до діяльності на посаді директора державного підприємства «Укрспирт» Олександра Свіщева-Сідого. У матеріалах, які через суд вимагав видалити Свіщев, були наступні фото:

Разграбление концерна Укрспирт и при чем тут Александр Свищев он же Саша Седой

Підписане воно було наступним чином: «11 червня 2014 року, м. Київ, вул. Пилипа Орлика, ресторан “М’ясо і Риба”, на фото Лабутін (червоний) на інструктажі від Олександра Свіщева (Сідий, зелений), Олексій Шевченко (Шеф, синій), у оточенні охорони».

Наступне фото було підписане: «22 жовтня 2014 року, м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 23-Б, на фото Лабутін (червоний) отримує інструкції від Свіщева (Сідого, зеленого), Шевченка (Шефа, синього), у оточенні охорони».

Разграбление концерна Укрспирт и при чем тут Александр Свищев он же Саша Седой

Разграбление концерна Укрспирт и при чем тут Александр Свищев он же Саша Седой

Згідно зі звітами ЗМІ, «за вказівкою колишнього керівника державного монополістичного підприємства спиртової промисловості Михайла Лабутіна і його компаньйона Олександра Свіщева (Саша Сідий), директорів спиртзаводів у регіонах швидко змінювали «на льоту», призначаючи на посади людей, які ще недавно караулили підприємства через затемнені вікна джипів. Основною метою новопризначених керівників було виробництво контрафактного продукту, обсяг якого перевищував би 60% від загального виробництва спирту в країні».

Слідство підтвердило факт виробництва необлікованого спирту. Проте після того, як кримінальне провадження було передане з МВС до Генеральної прокуратури, якою тоді керував ще один «свободівець» — Махницький, розслідування втратило темп. Ця історія стара, складна і заплутана. Проте в інтернеті вона присутня, ознайомитися з нею можна тут, і суд не зміг її видалити.

Щодо більш свіжих подій, повернемося до згаданих тютюнових фабрик. Виявилося, що обидві з них також просочилися в контрабанду. Інформація про це стала загальнодоступною в березні 2020 року, у зв’язку з призначенням головою Волинської митниці випускника Львівщини Ігоря Вістака. Ось що писали з цього приводу "Волинські новини": «на одному з Telegram-каналів ще в кінці лютого повідомлялося про можливе призначення львів’янина на Волинь. Зазначалося, що його кандидатуру лобіює сигаретна мафія Львівщини. За Вістаком, мовляв, стоїть власник Львівської тютютнової фабрики Григорій Козловський. А також співвласник фабрики Олександр Свіщев, колишній учасник організованої злочинної групи з кличкою "Сідий", він же — власник будівельної компанії "Авалон Інк". Ці бізнесмени у свою чергу лобіювали призначення через іншого впливового львівського бізнесмена та політика Ігоря Кривецького за кличкою Пупс».

За даними львівського видання "Форпост", тютюнові фабрики у Львові та Винниках здійснюють контрабанду в Європейський союз з великою успішністю. Згідно з відомостями видання, ці сигарети виготовляються на "нелегальних" лініях і ніхто, крім власників виробництва, не відображає їх. "Сигарети «Джин Лінг» (Jin Ling), схожі на Camel, з козлом на етикетці, буквально завоювали європейський «чорний ринок», ставши одним з лідерів серед контрабандних марок тютюнових виробів. При цьому, за твердженням європейських митних служб, жодних легальних поставок «Джин Лінг» в країни Європейського союзу не здійснювалося".

За даними "Форпосту", виробництво та контрабанда здійснюються власникам фабрик за активної допомоги силовиків, які Козловський налагодив ще в часи Януковича. А серед бізнес-партнерів є Олександр Свіщев-Сідий та кілька інших не менш відомих осіб.

Разграбление концерна Укрспирт и при чем тут Александр Свищев он же Саша Седой

За одними даними, тютюнові фабрики належать Козловському, за іншими – справжнім власником є Свіщев, на кого вони і записані. Ймовірно, праві ті, хто називає бізнес спільним, зокрема, оскільки цигарки - не єдині підприємства, якими володіють Свіщев і Козловський.

Ще одна характерна риса - в усіх схемах з’являється ім’я ще одного львівського авторитета - Ігоря Кривецького-Пупса і партія «Свобода», політичним покровительством якої користуються всі ці люди. Правда, серед зв’язків, які дозволяють стільки часу безкарно діяти всім цим представникам львівської мафії, є і інші - зрозуміло, «Свобода» зараз перетворилася на маргінальну політичну силу, не в останню чергу завдяки діям саме таких спонсорів.

Але повернемося до Свіщева. Як зазначалося, матеріалів про нього дійсно мало. Проте, завдяки весіллю його сина, яке відбулося у 2017 році, коли останній був депутатом Львівської міської ради, і яке обійшлося в декілька сотень тисяч доларів, стали відомі деякі подробиці щодо Александра Свіщева. Виявилося, що сім’я Свіщевих володіє земельною ділянкою площею 1,8 га у закритому елітному поселенні в селі Підберізці біля Львова, де проживають найбагатші львівські бізнесмени та депутати.

Разграбление концерна Укрспирт и при чем тут Александр Свищев он же Саша Седой

І знову на поверхню вилізли ті самі прізвища людей, з якими у бізнесі перебуває Свіщев - Козловський, Гутник, Блащак.

Син-депутат (вже, правда, колишній), сусідство з поважними людьми, благодійна діяльність - він допомагає місцевій громаді УГКЦ, президентство в спортивному клубі. І ось, на вас: "Олександр Свіщев під кличкою «Седий» причетний до контрабанди", "Олександр Свіщев-Сідий - бандит з дев’яностих". Хто таке сприйме з задоволенням? Отже зрозуміло, чому Олександр Юрійович Свіщев так не хоче, щоб його бурна молодість стала громадським надбанням.

Але, правда, з пісні слів не викинеш. Було становлення, були малинові піджаки, були сутички і стрільці. Тепер завдяки всьому цьому є великий бізнес. І - контрабанда. Отже - судися не судися, чисти не чисти Інтернет, а рано чи пізно щось все ж вирине. Розумні люди давно з цим погодились і ставляться до цього філософськи. Чим значно економлять собі як нерви, так і гроші.

ord-ua

Сторінка для друку

Коментарі:

comments powered by Disqus