На початку наступу на Харків Росія задіяла нову тактику, заставши ЗСУ зненацька, - The Times

На початку наступу на Харків Росія задіяла нову тактику, заставши ЗСУ зненацька, - The Times
На початку наступу на Харків Росія задіяла нову тактику, заставши ЗСУ зненацька, - The Times

На початковому етапі нового наступу на Харківщині росіяни застосували зовсім нову тактику, що стало однією з причин його успіху у перші дні битви.

Про це виданню The Times розповів боєць спеціального підрозділу Kraken із позивним "Драго", який в числі перших зустрів росіян біля кордону.

За словами спецпризначенця, він із побратимами безпорадно спостерігав, як російські війська кілька тижнів скупчувалися по той бік кордону. Українці просто не мали змоги завдати превентивного удару через заборону на використання західної зброї по території РФ, накладену країнами-донорами.

"Там зібралося багато росіян, і ми могли знищити їх по дорозі, але у нас небагато ATACMS, і ми маємо заборону на їх використання. Нам довелося чекати, поки вони перетнуть кордон", — сказав "Драго" і поскаржився, що така політика США коштувала його підрозділу певних жертв.

Однак не лише це сприяло російському успіху у перші дні вторгнення. Як розповідає боєць, українці очікували від агресора типової лобової атаки з використанням бронетехніки, але були заскочені зненацька новою тактикою малих піхотних груп, які просочувалися між опорними пунктами Сил оборони і заходили українцям в тил.  

Читайте по темі: Глава Мінборони закликав світові оборонні компанії інвестувати у виробництво зброї в Україні

На додачу до цього, у перший день вторгнення росіяни задіяли свої елітні підрозділи спецпризначенців, аби якомога швидше знешкодити спротив біля кордону. За іронією долі російські елітні спецпризначенці натрапили прямо на Першу десантно-штурмову роту "Драго" – спеціалізованих нічних бійців на службі Головного управління розвідки Міноборони України. Разом з іншими їх передислокували з Донбасу для посилення мобілізованих солдатів, які прикривали Харків.

 

"Вони пройшли крізь болота та ліси, майже непомічені нашими ударними дронами. Сусідні підрозділи були новосформовані: люди, які ще не мали бойового досвіду. Вони були поруч з нами, намагалися утримати лінію оборони, але ворог чисельністю 20 чоловік підійшов до нас у тил", — розповів "Драго".

Команда "Драго" з шести бійців опинилася розділеною на дві групи та затиснутою в окопі з двома бліндажами. Вони були оточені переважаючою кількістю росіян і мали вириватися з оточення. Після запеклої сутички, коли окопи вже горіли, а ситуація здавалася безнадійною, боєць викликав вогонь артилерії на свою позицію, сподіваючись, що йому вдастся вижити в окопі.

"Це спрацювало. Артилерія вбила щонайменше трьох із них (росіян), і вони відступили. Потім приїхала наша підкріплююча група з автоматниками", – розповів він.

Із прибуттям підкріпленння запеклий бій продовжувався. Обидві сторони зазнали втрат. В певний момент стрілецький бій вівся на дистанції у 5 метрів.

У цьому бою біля села Красне, що за 3 км від кордону, зіткнулися елітні підрозділи спецпризначення України та Росії. Бій тривав загалом близько 16 годин і виграв критичний час для більшої кількості українських спецпризначенців і десантно-штурмових бригад, щоб зайняти позиції в селі Липці – на південь від Красного. 

Якби росіяни прорвалися до висоти в Липцях, вони змогли б обстрілювати Харків з артилерії, як у перші пісяці війни. 

Сторінка для друку

Коментарі:

comments powered by Disqus