Олена Зеленська повідомила про повернення Скіфського золота в Україну

Олена Зеленська повідомила про повернення Скіфського золота в Україну
Олена Зеленська повідомила про повернення Скіфського золота в Україну

4 липня у Києві відкрили виставку поверненого з Нідерландів "Скіфського золота", за яке Україна судилася з росією. Виставку "Скарби Криму. Повернення" урочисто відкрила перша леді Олена Зеленська.

Про це повідомляє пресслужба Офісу Президента.

Перша леді зазначила, що боротьба за повернення Криму та його скарбів розпочалася одночасно –10 років тому.

"10 довгих років судів та блискучої роботи українських та іноземних юристів, музейників та дипломатів знадобилися, щоб культура, історична справедливість і співпраця вільних людей перемогли," — наголосила Зеленська.

Перша Леді Зеленська повідомила про повернення Скіфського золота в Україну eiqrtiquqiqerroz

Унікальні експонати цієї виставки належать до культур різних народів, які жили на півострові, зокрема греків, скіфів, сарматів, готів, гунів. Вони були створені в період від пʼятого століття до н.е. до пʼятого століття н.е.

"Ще не існувало слова ’мультикультурність’, а Крим та його надбання вже такими були! Сьогодні я радію, що вся колекція стане доступною для українців та друзів нашої держави. Бо національні скарби – це не те що десь сховане чи привласнене. Це те, що доступне людям," — додала Зеленська.

Перша Леді Зеленська повідомила про повернення Скіфського золота в Україну

Виставка "Скарби Криму. Повернення" буде представлена в Національному музеї історії України до остаточної деокупації Криму. Потім колекцію планують перемістити на територію півострова.

"Вірю: так само, як повернулися додому ці скарби, так само повернеться додому і Крим, щоб бути частиною не тільки України, а й вільного світу та світової культури", – наголосила Олена Зеленська.

Сторінка для друку

Коментарі:

comments powered by Disqus