Сіярто оголосив вимоги до України для розблокування фонду військової допомоги

Сіярто оголосив вимоги до України для розблокування фонду військової допомоги
Сіярто оголосив вимоги до України для розблокування фонду військової допомоги

Угорщина скасує блокування з виплат військових компенсацій країнам-членам Євросоюзу лише за умови, що Україна відновить транзит російської нафти "Лукойл" через нафтопровід "Дружба". Оскільки заборона транспортування пов’язана з оновленими санкціями, Угорщина по суті вимагає від України послабити санкції проти Росії.

Про умови Будапешта заявив міністр закордонних справ Угорщини Петер Сіярто в інтерв’ю ATV.

"Я ясно дав зрозуміти (Єврокомісії. – Ред.), що доти, доки це питання (з транзитом російської нафти. – Ред.) не буде вирішено Україною, усі мають забути про виплату компенсацій за постачання озброєнь у розмірі 6,5 млрд євро з Європейського фонду миру. Як би це виглядало, якби ми погодилися виплатити 6,5 млрд євро, тоді як Україна загрожує безпеці наших енергоносіїв?" – заявив Сіярто.

Заборона транзиту російської нафти відбулася після того, як Україна посилила санкції проти російської компанії "Лукойл". Їй нарешті заборонили використовувати Україну як транзитну країну для своєї продукції. Сіярто назвав це нібито порушенням Україною Угоди про асоціацію з ЄС.

Угорщина обурена, оскільки досі отримувала 70% імпортної нафти з Росії, і 50% – саме від "Лукойла". Але замість того, щоб зайнятися забезпеченням енергонезалежності від країни-агресора, проросійський уряд Віктора Орбана обрав шантаж.

Читайте по темі: У Білому домі назвали надання Іраном ракет для РФ "різкою ескалацією"

Так Угорщина ветувала розблокування коштів Європейського фонду миру (ЄФМ) на постачання зброї в Україну. Високий представник ЄС Жозеп Боррель уже назвав цю ситуацію ганьбою.

Важливо, що через вето Будапешта страждає не лише Україна, а й країни-члени Євросоюзу. Вони не можуть отримати компенсацію за надану Києву військову допомогу.

Демарш Угорщини розпочався після того, як Україна заборонила використати свою територію для транспортування російської нафти через нафтопровід "Дружба". Також до "протесту" приєдналася Словаччина.

Словацький міністр закордонних справ Юрай Бланар прямо виступив на захист Угорщини. "Ми відкидаємо перетворення Словаччини на політичний інструмент проти Угорщини або будь-якої іншої держави. Ми рішуче захищатимемося і використовуватимемо всі можливості європейського права", – сказав Бланар.

Як розповів політичний експерт, доктор історичних наук Олексій Кошель, причина блокування Угорщиною фінансування для України полягає у несамостійності її прем’єр-міністра Віктора Орбана як політика, який діє відповідно до основних рішень Росії. Це проявляється у низці його дій, зазначив Кошель.

"Орбан проявляє себе як глибоко несамостійний політик, що йде у фарватері ключових рішень Росії.... Це проявляється у провокаціях, спробах змінити інформаційний порядок денний, актуалізувати всі інші теми або прямо блокувати рішення, які йдуть на користь Україні", – наголосив Кошель.

Сторінка для друку

Коментарі:

comments powered by Disqus