Тінь Іванющенка: Як Лев Гольдберг зловживав банківськими схемами та співпрацював з росіянами

Тінь Іванющенка: Як Лев Гольдберг зловживав банківськими схемами та співпрацював з росіянами
Тінь Іванющенка: Як Лев Гольдберг зловживав банківськими схемами та співпрацював з росіянами

Весною 2022 року, коли Збройні сили України вигнали окупантів із Київщини, весь світ був шокований тим, наскільки область була понівечена. Одним із містечок, яке сильно постраждало від дій російських загарбників, був Макарів.

Про це повідомляє "Антикор".

Але, як показало журналістське розслідування, не всі в Макарівському районі були противниками «руського міра». Власник 46 земельних ділянок в селі Гавронщина, на яких розміщений елітний гольф-клуб, Лев Гольдберг тісно пов’язаний з близьким до президента-втікача Януковича бізнесменом Юрієм Іванющенком та не цурається співпрацювати з громадянами країни-агресорки.

Лев Гольдберг відомий тим, що був засновником нині збанкрутілих «Грін-банку» та «Артем-банку». Обидві структури в часи правління Януковича пов’язували з колишнім народним депутатом та бізнесменом Юрієм Іванющенком. Перший банк був створений ще у 1992 році і мав назву «Олімпійська Україна». З 2008 року одним із засновників «Грін-банку» стала Інвестиційна будівельна компанія «Артем», яка згодом стане забудовником території оборонного заводу «Артем».

«Артем-банк» був створений у 2002 році. Серед його засновників була Державна акціонерна холдингова компанія «Артем», ПАТ «Завод Універсал-А», ПАТ «Аура» та ТОВ «Парадигма». З 2003 року у засновниках з’являються Лев Гольдберг та його бізнес-партнери Аркадій Козеровський і Валерій Козиренко. Останнього швидко викреслять з керівництва банку, і в кінці матеріалу стане зрозуміло, навіщо.

Читайте по темі: Україна повернула з окупованих територій двох жінок похилого віку

З 2008 року, коли навколо «Артем-банку»  почали з’являтися супутні бізнеси, як-от будівництво, на згаданій території Макарівського району провернули схему із залученням 30 наближених осіб для отримання земельних ділянок площею 50 гектарів. На цій території почали зводити елітний гольф-клуб GolfStream, де впритул до повномасштабного вторгнення проводились у тому числі міжнародні змагання та навіть дипломатичні турніри. Проводити їх не завадило навіть кримінальне провадження, яке було відкрите за фактом незаконного отримання права на володіння землею.

Ідеологом будівництва гольф-клубу GolfStream називали того ж засновника «Артем-банку» Лева Гольдберга. Але навряд чи його можна вважати самостійною фігурою. І реєстри доводять його зв’язок водночас зі згаданим Юрієм Іванющенком та російськими грошима водночас.

Одним із засновників ТОВ «Інвестиційно будівельна компанія «Артем»», яка, зокрема, займалась будівельним бізнесом, дотичним до «Артем-банку», було товариство з обмеженою відповідальністю «Альмагама». Адреса його прописки збігається з головним офісом «Артем-банку» на вулиці Січових Стрільців, 103. Це ж приміщення, до слова, досі перебуває у власності Лева Гольдберга.

різне xdiqddixxihrant eiqeuiqztiqxdroz

Згодом однією із засновниць «Альмагами» стала Бренда Патрисія Кокседж з Південної Африки (вона була резиденткою Великої Британії, а тепер проживає в Дубаї). Її ім’я згадується в тому числі у витоку інформації з Panama papers, а також жінка була одним з керівників британської компанії Fitzalan Limited.

різне

В цій фірмі у 2015 році працювала кіпріотка Крістіна Палала, за допомогою якої у 2014-2015 роках Юрій Іванющенко отримав значний пакет акцій одного з найбільших ринків України «7 кілометр».

Крістіна Палала працювала в ще одній британській фірмі - Addison Alliance Limited, яка через доволі довгий ланцюг зв’язків веде до компанії Rolexa Limited. Згідно зі звітністю, опублікованою у березні 2015 року, власниками компанії були Ірина та Діана Іванющенки. Це дружина та дочка ексдепутата Верховної Ради Юрія Іванющенка.

різне

Якщо з Іванющенком у любителя гольфу Лева Гольдберга зв’язок дуже очевидний, то з росіянами трохи більш заплутаний. Наприклад, згадана Бренда Патрисія Кокседж свого часу була в керівництві величезної кількості фірм із російським капіталом. Аби це перевірити, достатньо в Google написати пошуковий запит із цим ім’ям в поєднанні з «Росією».

Читайте по темі: Окупанти обстріляли Херсонщину, загинув чоловік

різне

У той же час ТОВ «Гольф енд кантрі клаб», яким зараз керує дружина Гольдберга Людмила, управляв житель міста Ліверпуль Келлі Стівен Джон. Він був одним із засновників фірми Boily Systems Limited разом із громадянином Росії, яка стала частиною гучної справи Магнітського.

Ну і найголовніше, що пов’язує Лева Гольдберга з росіянами, – це той же «Артем-банк». В судовому рішенні за лютий 2023 року по кримінальному провадженню, яке правоохоронні ограни України ведуть за фактом заволодіння коштами банку, описується схема, як за допомогою підконтрольних фірм структура видавала кредити під купівлю землі. Ціни від фірм завищувались в декілька разів. Відповідно до висновку Державної аудиторської служби України від листопада 2021 року, встановлено збитки «Артем-банку» в сумі 181 696 274,20 грн.

У цьому ж рішенні згадується наступне: «Під час досудового розслідування встановлено, що до вчинення зазначених кримінальних правопорушень причетний колишній фактичний власник «Артем-банку», яким приймалися ключові рішення, що стосувалися діяльності банку, у тому числі щодо видачі банком значних сум кредитних коштів… Установлено, що до вчинення зазначених кримінальних правопорушень причетний його бізнес-партнер – громадянин Російської Федерації, який, зокрема, є співзасновником ТОВ «С-Вклад», а також директором та співзасновником ГО «Київський гольф клуб «Гольфстрім» та ГО «Київський гольф-клуб».

Єдиною людиною, яка є співзасновником всіх цих трьох компаній, є бізнес-партнер Лева Гольдберга Валерій Козиренко, згаданий на початку цього матеріалу.

27 січня 2023 року на підставі ухвали Печерського районного суду Києва проведено обшук за місцем проживання особи з громадянством Росії. За результатами проведеного обшуку серед іншого «виявлено та вилучено документи та предмети, які безпосередньо вказують на стосунок останнього до діяльності АТ «Артем-Банк», зокрема, договори щодо відкриття банківських вкладів, грошові кошти та вироби з дорогоцінних металів, а також інші документи та предмети, які мають доказове значення в кримінальному провадженні».

різне

Нещодавно у ЗМІ з’явилась інформація про те, що Лев Гольдберг під час наступу російської армії на Київщину нібито прихистив окупантів на території гольф-клубу. Підтверджень цьому знайти не вдалося, а сам клуб досі не працює, збираючи кошти на відновлення на рахунок створеного благодійного фонду. Але навіть якщо Гольдберг і не допомагав росіянам взимку-навесні 2022 року, то його давній зв’язок з громадянами цієї країни і з колишніми розкрадачами держави часів Януковича простежити вдалося беззаперечно.

22.07.2024 - різне

Сторінка для друку

Коментарі:

comments powered by Disqus