Результати розслідування теракту в Оленівці вказують на пряму вину Росії, - ЗМІ

Результати розслідування теракту в Оленівці вказують на пряму вину Росії, - ЗМІ
Результати розслідування теракту в Оленівці вказують на пряму вину Росії, - ЗМІ

Свідчення українських військовополонених, слідчих, родичів загиблих бійців, а також внутрішній звіт Організації об’єднаних націй вказують на Росію як на винуватця теракту в колонії в Оленівці. З моменту теракту минуло два роки – за цей час окупанти так і не пустили на територію спостерігачів ООН, а також не проводили інших незалежних експертних аналізів.

Про це йдеться у матеріалі видання AP.

Як зазначили журналісти, зі 193 українських військовополонених, які на момент теракту перебували в колонії, додому повернулися менше ніж 20.

"Вранці 27 липня 2022 року російські охоронці зібрали групу ув’язнених і відвели їх у промислову частину колонії, подалі від решти п’яти бараків для військовополонених. Їх відвели до будівлі зі шлакоблоків з бляшаним дахом. Там було 100 ліжок без матраців і з поспіхом виритим туалетом", – пишуть журналісти з посиланням на слова тих, хто вижив.

Як сказано в матеріалі, охоронці колонії того ж дня рили собі окопи, а наступного дня перенесли пост охорони та одягли бронежилети та каски, чого раніше не робили. Коли вночі стався вибух, вогонь охопив будівлю. Один свідок розповів, що охоронці сміялися та кидали ганчірки та ліхтарики в українських полонених. А наступного дня тих, хто вижив, ізолювали від решти військовополонених у колонії.

Читайте по темі: "Консенсусу поки немає", – Зеленський про зняття обмежень на удари по РФ

AP: результати розслідування теракту в Оленівці вказують на пряму вину Росії eiqrtirxittroz

Внутрішній аналіз ООН показав, що їх ізолювали спеціально, щоб вони не розповіли іншим у колонії про те, що сталося. Крім того, деякі полонені мали доступ до мобільних телефонів.

AP: результати розслідування теракту в Оленівці вказують на пряму вину Росії

Згідно з аналізом організації, іншу частину українських військових відправили в розбомблені бараки і наказали прибрати уламки і тіла, що залишилися. Через дві години цю групу відправили до найближчого ангару, і деякі бачили, як люди у камуфляжі приносили коробки з боєприпасами до місця вибуху та клали фрагменти HIMARS на лаву неподалік.

Незабаром до колонії прибули чиновники РФ у супроводі пропагандистів. Вони робили фото обвуглених двоярусних ліжок, фрагментів HIMARS та тіл, що лежать на сонці. Після того, як усі пішли, люди у камуфляжі прибрали все по ящиках і пішли.

AP: результати розслідування теракту в Оленівці вказують на пряму вину Росії

Генеральний секретар ООН оголосив, що проведе власне розслідування, але переговори щодо доступу до місця трагедії були довгими та, зрештою, безрезультатними. Місію було розформовано 5 січня 2023 року.

Окрема Місія з моніторингу прав людини в Україні, яка базувалася в країні з 2014 року, також провела своє розслідування, вивчила свідчення 16 осіб, які транслювалися на росТВ, вивчила фото, а також проаналізувала 20 заяв російських чиновників, які відвідали в’язницю. Їх висновок: Росія спланувала та здійснила цей злочин.

В одному зі звітів Місії сказано, що атака відбулася зі сходу на захід. Російська територія розташована на схід від окупованого Донецька. Однак ООН не стала публічно звинувачувати Росію у цьому злочині.

Інших активних міжнародних розслідувань цього теракту більше не ведеться.

Моніторингова місія ООН з прав людини в Україні до другої річниці теракту в Оленівці виступила із заявою та наголосила, що РФ так і не пустила на територію спостерігачів організації. Інші незалежні експертні аналізи також не проводилися.

Там зазначили, що влада РФ вжила заходів, які завадили незалежним зусиллям щодо встановлення фактів трагедії.

"Місце події не тільки не було збережено, а й спотворено, а речові докази було пошкоджено. Російська Федерація не допустила спостерігачів ООН на цю територію, а також не проводилися інші незалежні експертні аналізи. Водночас російська влада заявила, що удару було завдано ракетами HIMARS, випущеними ЗСУ", – йдеться у повідомленні.

У місії нагадали, що на основі опитувань понад 50 свідків і людей, які вижили, а також на основі аналізу відео- та фотоматеріалів Управління ООН з прав людини минулого року дійшло висновку, що вибухи не були викликані HIMARS.

"Хоча точний тип зброї і точне місце її розташування визначити не вдалося, ознаки структурних пошкоджень, очевидно, збігаються з траєкторією снаряда, що рухався зі сходу на захід", – зазначили в ООН.

Сторінка для друку

Коментарі:

comments powered by Disqus