Помер провідний авіаконструктор та експрезидент ДП “Антонов” Дмитро Ківа

Помер провідний авіаконструктор та експрезидент ДП “Антонов” Дмитро Ківа
Помер провідний авіаконструктор та експрезидент ДП “Антонов” Дмитро Ківа

З життя пішов провідний авіаконструктор, експрезидент державного підприємства “Антонов” Дмитро Ківа. 

Про це стало відомо з повідомлення пресслужби АТ “Антонов”.

“З глибоким сумом повідомляємо, що пішов з життя Дмитро Семенович Ківа, конструктор авіаційної техніки, чия доля була тісно пов’язана з підприємством «АНТОНОВ», – йдеться у повідомленні.

Дмитро Ківа зробив значний внесок у розвиток авіабудівної галузі України.

Народився Дмитро Семенович 8 жовтня 1942 року. Його шлях на «АНТОНОВ» розпочався у 1964 році, після закінчення Харківського авіаційного інституту. На підприємстві пройшов усі етапи становлення як авіаційний фахівець.

Читайте по темі: Російського опозиціонера Навального мали звільнити в рамках сьогоднішнього масштабного обміну

Спочатку Дмитро Семенович працював провідним спеціалістом, конструктором у підрозділі, який займався розробленням конструкцій фюзеляжів літаків. А згодом, за кілька років він став уже провідним конструктором, заступником Головного конструктора, з 1987 року – Головним конструктором. З 1990 по 2005 роки – перший заступник Генерального конструктора, а у період з 2005 по 2015 рік очолював роботу підприємства на посаді Президента – Генерального конструктора, з 2015 по 2016 роки – Генеральний конструктор.

“Під його керівництвом «АНТОНОВ» вдало подолав важкий економічний період в країні, було збережено і розвинено школу літакобудування, виробничі потужності з серійного виготовлення літаків у Києві, забезпечене поповнення колективу підприємства за рахунок молодих фахівців, створено гнучку систему перспектив, орієнтовану не тільки на заробітну платню, а й на одержання житла, можливість брати участь у зовнішньоекономічній діяльності. Значно поширилася співпраця з інститутами НАН України. З його ім’ям пов’язаний розвиток напрямку сертифікації авіаційної техніки, перш за все, комерційного варіанта «Руслана» – літака Ан-124-100”, – розповідають на підприємстві. 

Дмитро Ківа брав безпосередню участь у створенні практично всіх літаків «АНТОНОВ», зокрема: Ан-3, Ан-28, Ан-32, Ан-74, Ан-70, Ан-124 «Руслан», Ан-225 «Мрія», Ан-140, Ан-148, Ан-158, Ан-178, Ан-132D та численних модифікацій машин сімейства «АН».

Дмитро Семенович Ківа– автор понад ста наукових праць, присвячених авіабудуванню, 18 авторських свідоцтв і патентів у галузі розроблень пасажирських, транспортних, багатоцільових літаків, досліджень і розробок літаків короткого зльоту та посадки.

Серед багатьох міжнародних відзнак, які стверджують світове визнання творчого доробку Дмитра Семеновича, його авторитет у світовому літакобудуванні – нагорода міжнародної організації з забезпечення безпеки польотів (FSF). У нагородному дипломі значиться: «Він зробив великий внесок у безпеку польотів, забезпечивши високу підтримку льотних можливостей повітряних суден «АНТОНОВ». Це вплинуло на підвищення рівня авіаційної безпеки в усьому світі і стало значним прикладом, якому мають слідувати інші виробники та держави».

Дмитро Ківа – Герой України, Академік Національної академії наук України, Заслужений діяч науки і техніки України, доктор технічних наук, професор, лауреат Державної премії України. Відзначений багатьма орденами й медалями України, в тім числі орденом «Ярослава мудрого», орденом Держави, «За заслуги» трьох ступенів.

“Дмитро Семенович Ківа залишиться у нашій пам’яті як видатний конструктор та талановитий керівник. Його спадок житиме у літаках «АН» і у серцях тих, хто мав честь працювати з ним.

Висловлюємо щирі співчуття рідним та близьким Дмитра Семеновича. Світла пам’ять”, – йдеться у повідомленні.

Помер експрезидент ДП "Антонов" Дмитро Ківа eiqruidduirrroz

Сторінка для друку

Коментарі:

comments powered by Disqus