Швейцарія не передаватиме Україні прибутки від заморожених російських активів, як це зробив Євросоюз

Швейцарія не передаватиме Україні прибутки від заморожених російських активів, як це зробив Євросоюз
Швейцарія не передаватиме Україні прибутки від заморожених російських активів, як це зробив Євросоюз

Швейцарія не наслідуватиме приклад Європейського Союзу і не передаватиме Україні прибутки від заморожених російських активів, що зберігаються у швейцарських банках.

Про це пише швейцарський мовник Swissinfo, посилаючись на Державний секретаріат з економічних питань.

Нагадаємо, 26 липня Євросоюз оголосив про виділення 1,5 млрд євро для допомоги Україні. Це перший внесок із прибутку, отриманого від заморожених російських активів.

"Швейцарія не буде слідувати підходу ЄС. Відповідно до швейцарського законодавства та міжнародних зобов’язань, країна не може отримувати "жодних надзвичайних доходів у зв’язку з коштами російського центрального банку", - ідеться у відповіді держсекретаріату.

У відомстві зауважили, що ця позиція стосується саме Швейцарії.

Читайте по темі: Україна повернула з окупованих територій двох жінок похилого віку

Станом на квітень 2024 року загальна вартість активів Центробанку РФ, заморожених у Швейцарії, становила трохи більш як 7 мільярдів швейцарських франків (приблизно 7,08 млрд євро). Ц цю суму не входять заморожені кошти, що належать фізичним особам або компаніям, пов’язаним з Росією.

Передача Україні заморожених активів РФ

Наприкінці травня країни Євросоюзу погодили план використання прибутків від заморожених активів Росії для допомоги Україні: 90% коштів спрямують у Європейський фонд миру для закупівлі зброї для України, решта 10% піде на інші українські програми ЄС.

Високий представник Європейського Союзу з питань зовнішньої політики та політики безпеки Жозеп Боррель оцінив доходи від заморожених російських активів у близько 3 мільярдів євро на рік, ці кошти планують спрямувати на військову та цивільну підтримку України.

При цьому влада ЄС дозволила європейському депозитарію Euroclear, у якому зберігається більша частина заморожених активів російського центробанку, залишити собі отримані від їх інвестування прибутки у 2022 та 2023 роках на загальну суму близько 5 мільярдів євро. Таким чином, ці кошти не будуть передані Україні в рамках рішення, яке наразі обговорюється у ЄС, писало видання Politico. 

Сторінка для друку

Коментарі:

comments powered by Disqus