Під КМДА вимагали припинити руйнацію пам’яток історії та архітектури

Під КМДА вимагали припинити руйнацію пам’яток історії та архітектури
Під КМДА вимагали припинити руйнацію пам’яток історії та архітектури

Під стінами КМДА відбулась акція протесту небайдужих киян, які вимагали від місцевої влади припинити руйнувати в столиці пам’ятки історії та архітектури.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Активісти, історики, екологи і просто небайдужі люди зібралися з приводу того, що дійсно знищується наша ідентичність, за яку ми нібито боремося на фронті. Насправді у нас фронт тут в Києві відбувається на ментальному, сакральному, економічному рівні, бо більша частина грошей надається не для того, щоб захищати культуру і історичну спадщину, а на якісь незрозумілі нові будівлі і проєкти», - відзначила одна з учасниць акції.

 qeituitziqztroz

Протестувальники, зокрема, наголосили, що після скандалу з руйнацією садиби Зеленських, КМДА не скасувала дозвіл на проведення підготовчих будівельних робіт, виданий забудовником, Департамент охорони культурної спадщини не визнав садибу Зеленських пам’яткою, а Київська міська рада не подала позов проти забудовника щодо відновлення Садиби та не розірвала з підрядною організацією ТОВ «Сервіт», яка виконувала демонтаж будинку, господарські відносини. Також на пленарне засідання так і не винесено проєкт рішення про надання додаткового охоронного статусу для всіх історичних будівель старше 100 років.

«Віталій Кличко підписав незрозумілий меморандум із забудовником, що знаходиться під слідством. Там прописано відновити будинок, але не пам’ятку. Жодних правових механізмів його реалізації чинним законодавством не передбачено», - наголосив інший протестувальник.

Активісти висунули низку вимог, які передбачають конкретні кроки від столичної влади, а також реформування Департаменту охорони культурної спадщини.

«Вимагаємо: скасувати всі дозволи, які раніше КМДА видало забудовнику; внести садибу Зеленських 1890 р. до переліку пам’яток м.Києва відповідно до рішення Міністерства культурі та інформаційної політики від 24.07.2024 р.; Київській міській раді звернутися до суду з вимогою відновити пам’ятку у встановлений законом спосіб; прийняти рішення Київської міської ради про додатковий охоронний статус для всіх історичних будівель старше 100 років», - йдеться у вимогах протестувальників.

Активісти планують зібрати голоси для петиції, аби в міськраді сформувала нова команда, яка б опікувалася питаннями культурної спадщини.

Читайте по темі: Правоохоронці затримали 16-річного студента за підпал авто, придбаного журналістами для військових

Як повідомляв Укрінформ, Департамент охорони культурної спадщини КМДА виступив із вимогою до правоохоронних органів про належне реагування на знесення садиби Зеленських і притягнення винних до відповідальності.

У столичній поліції повідомили, що розпочали розслідування.

Сторінка для друку

Коментарі:

comments powered by Disqus