Будівництво зелених електростанцій покращуватиме стан економіки, - НБУ

Будівництво зелених електростанцій покращуватиме стан економіки, - НБУ
Будівництво зелених електростанцій покращуватиме стан економіки, - НБУ

Будівництво в Україні станцій відновлюваної енергетики допоможе зменшувати витрати на імпорт дорогої електроенергії з ЄС, що матиме позитивний вплив на економіку країни.

Про це повідомляє НБУ.

Регулятор зазначає, що імпорт електроенергії завдяки інтегрованості з європейською енергосистемою дасть змогу частково скоротити дефіцит власних потужностей. Однак ціна імпортної електроенергії вища за внутрішню, а щорічна вартість такого імпорту становитиме близько 1 млрд дол.

"Водночас швидше відновлення частини енергогенерації та введення в дію нових потужностей, зокрема розширення можливостей сектору ВДЕ та/або встановлення мобільних газових установок, скоротять дефіцит е/е та є позитивним ризиком прогнозу", - зазначили в НБУ.

У звіті вказується, що подальші руйнування та збільшення дефіциту є вагомим негативним ризиком прогнозу.

У разі реалізації цього ризику темпи зростання ВВП будуть меншими, ніж у базовому сценарії, а зростання цін - вищим через збільшення витрат унаслідок використання дорожчих джерел енергопостачання.

Як повідомлялося раніше, 16 липня Рада проголосувала за законопроєкти № 3853-IX та 3854-IX, що передбачають запровадження короткострокових стимулюючих митних пільг для ввезення в Україну енергетичного обладнання.

Читайте по темі: Як банки диктують умови податкової політики через шантаж Мінфіну

Однак, парламент не надав податкових стимулів вітровій генерації. Українська вітроенергетична асоціація вважає, що це може спричинити негативні наслідки для енергетичної системи України.

Сторінка для друку

Коментарі:

comments powered by Disqus