Суддя Чернюк, яку призначили на посаду, 8 років ігнорує присягу

Суддя Чернюк, яку призначили на посаду, 8 років ігнорує присягу
Суддя Чернюк, яку призначили на посаду, 8 років ігнорує присягу

Суддя Світлана Чернюк, котру призначили на посаду у Добровеличківський райсуд Кіровоградської області у 2016 році, до цього часу не прийняла присягу.

Про це редакція дізналася з висновку ГРД.

Чернюк у 2016 році призначена строком на п’ять років на посаду судді Добровеличківського районного суду Кіровоградської області, на урочисту церемонію складання присяги двічі не з’являлася. Чернюк набула статус судді з дня видання указу президента України. Це визнається і самою жінкою, яка згідно з відомостями її суддівського досьє періодично подає декларації родинних зв’язків судді і декларації доброчесності, а також розпочала проходження оцінювання на відповідність займаній посаді, адже була присутня та склала відповідний іспит у його межах.

Чернюк з 2008 року працювала у Центральній виборчій комісії на різних посадах. Вочевидь вона не звільнялася з ЦВК і після призначення на посаду судді у 2016 році, оскільки з того часу періодично подає декларації і повідомлення про суттєві зміни в майновому стані, у яких зазначає про обіймання різних посад у ЦВК та отримання заробітної плати.

У декларації за 2023 рік зазначається, що Чернюк обіймає посаду начальника відділу загального юридичного супроводу діяльності комісії юридичного управління Секретаріату ЦВК.

Читайте по темі: Одеський суддя Шурупов не вказав в декларації будинок на узбережжі Чорного моря

Ці відомості викликають наступні зауваження щодо відповідності судді критеріям доброчесності та професійної етики.

Поведінка судді зумовлює недовіру до судової влади та підриває її авторитет, адже по суті є використанням статусу судді та пов’язаних гарантій в умовах нездійснення правосуддя. Звання судді дає їй право на щонайменше спірних підставах претендувати на отримання усіх супутніх статусу судді вигод Попри це до здійснення правосуддя Світлана Чернюк так і не приступила, двічі ухилившись від складення присяги судді, а отже користується цими гарантіями безпідставно.

Поведінка судді негативно впливає на право на доступ до правосуддя та розумні строки розгляду справи. Штатна чисельність (кількість) суддів відповідного суду визначається Вищою радою правосуддя. Із призначенням Світлани Чернюк на посаду судді Добровеличківського районного суду ця чисельність суддів цього суду фактично була зменшена на одного суддю, адже перешкодила призначенню на цю посаду іншої особи (яка б розпочала здійснювати правосуддя). Це фактично призвело до пропорційного збільшення навантаження на інших суддів цього суду і зниження реалізації права на доступ до суд.

Суддя порушила вимоги щодо несумісності. Увесь цей час Світлана Чернюк обіймає іншу посаду і перебуває під присягою державного службовця, що суперечить принципу поділу влади, передбаченого статтею 6 Конституціїи, з якого слідує опосередкована заборона для судді обіймання посад публічної служби в інших органах державної влади (крім випадків, прямо передбачених Законом України “Про судоустрій і статус суддів”). Вказане свідчить про порушення протягом 8 років вимог ч. 2 ст. 127 Конституції України і ч. 1-2 ст. 54 Закону України “Про судоустрій і статус суддів”;

Сторінка для друку

Коментарі:

comments powered by Disqus