У Кропивницькому приховали ціни у тендері на ремонт лікарні за 116 млн гривень

У Кропивницькому приховали ціни у тендері на ремонт лікарні за 116 млн гривень
У Кропивницькому приховали ціни у тендері на ремонт лікарні за 116 млн гривень

Управління капітального будівництва Кропивницької міськради 13 серпня за результатами тендеру замовило ПП «Кабекслайн» капітальний ремонт приміщень центральної міської лікарні (коригування) за 116,12 млн грн.

Про це повідомляється у системі «Прозорро».

«Кабекслайн» ремонтує лікарню по вулиці Салганні піски, 14 ще з липня 2022 року, коли виграв тендер на 119,99 млн грн. На сьогодні сплачено 38,43 млн грн, а термін виконання робіт продовжили з червня 2023 року до лютого 2025 року.

Нинішній ремонт мають завершити до квітня 2025 року. На закупівлю обладнання відведено 21,02 млн грн. У договорі передбачено аванс у розмірі 30% від вартості річного обсягу робіт. На 2024 рік заплановано робіт на суму 25,23 млн грн, отже, аванс складає 7,57 млн грн, який потрібно використати протягом трьох місяців.

Коригування проекту замовляли ПП «Кіровоградбудпроект». Експертизу проекту видало ТОВ «Експертна компанія «Основа», яка проводить швидкісні експертизи (див. «Погані новини про експертні фірми, які мали б контролювати завищені ціни в будівельних кошторисах»).

Підсумкову відомість ресурсів не оприлюднили, що не дозволяє порівняти ціни будівельних матеріалів із ринком. У тендерній документації замовник вимагав, щоб переможець надав розрахунки договірної ціни включно з відомістю ресурсів під час укладання договору про закупівлю.

 eiqrtiqhiddhroz

Крім того, для участі в торгах треба було надати аналогічний договір на ремонт чи будівництво об’єктів медичної сфери. Аналогічна вимога оскаржувалась в АМКУ по іншій закупівлі, і колегія зобов’язала київських освітян змінити тендерну документацію.

Також треба було мати відгук про виконання аналогічного договору, датований не раніше двох тижнів до оголошення відкритих торгів.

На підготовку тендерної пропозиції дали 12 робочих днів.

Місцева фірма ТОВ «Псв Груп» подала дешевшу пропозицію, але її відхилили через невиправлені помилки.

У відомості обсягів робіт передбачено встановлення двох лікарняних і трьох пасажирських ліфтів. Ліфти монтуватиме колективне підприємство «ПВК Геркон», яке належить Андрію Слинченко та Олександру Слінченко з Кропивницького. У 2024 році «Геркон» без торгів отримав замовлень від управління ЖКГ Кропивницької міськради на 2,54 млн грн.

«Кабекслайн» також будує відділення комп’ютерної томографії за 12,91 млн грн і ремонтує харчоблок за 17,63 млн грн у цій лікарні.

«Кабекслайн» належить Леоніду Федоренку з Кропивницького. Фірма зареєстрована в житловому будинку та має 1 500 грн статутного капіталу. Онлайн-медіа «Антикорупційний вимір» писало, що «у 2020 році Леоніду Федоренку висували звинувачення за статтею про привласнення майна. За версією слідства, освоюючи у 2018 році підряд від управління ЖКГ з капремонту мереж зовнішнього освітлення, підприємець закупив для виконання робіт світлодіодні світильники за нижчою ціною. Але в офіційній документації вказав вищу ціну, чим спричинив збитки на понад 40 тис. грн. Втім у 2023 році суд закрив справу через сплив строків давності».

З 2016 року фірма натендерила 409,33 млн грн, найбільше в нинішнього замовника.

Ганна Кислякова, «Наші гроші»

Сторінка для друку

Коментарі:

comments powered by Disqus