Закриття підпільних тютюнових фабрик: реальний крок чи фікція?

Закриття підпільних тютюнових фабрик: реальний крок чи фікція?
Закриття підпільних тютюнових фабрик: реальний крок чи фікція?

На початку березня, в Україні, розпочалась справжня боротьба з нелегальним ринком тютюну.

Під тиском зовнішніх партнерів, та з внутрішнім розумінням, що виробництво та реалізація сигарет підробок краде з бюджету 23 млрд. гривень, в цю боротьбу включились всі.

БЕБ, вперше в історії країни, надовго та по справжньому заблокував ТОП -5 нелегальних фабрик.

Нацпол, в обличчі Департаменту стратегічних розслідувань, розпочав боротьбу з нелегальними кіосками та точками сбуту на місцях, а податкова почала перевірки та навіть позбавила кількох виробників ліцензії.

Зокрема і Львівську тютюнову фабрику.

Міністр внутрішніх справ Ігор Клименко публічно заявляв, що за кілька місяців таке ганебне явище зникне, адже навколо боротьби об’єдналися всі правоохоронні та контролюючі структури.

І ці заходи дійсно дали результат. Відсоток нелегального ринку суттєво скоротився, на ринку виник дефіцит контрафактної продукції, а в багатьох містах та столиці повністю зникли нелегальні точки.

Але дивним чином, в країні залишились міста поза межами цієї боротьби.
Яскравий приклад – Харків.

В самий розпал активних дій правоохоронців, там спокійно функціонували сотні кіосків з нелегальними сигаретами та алкоголем.

Влітку, в цих мережах, не було дефіциту підробок, а восени, саме в них з’явились в продажу свіжі партії сигарет однієї з заблокованих фабрик.

Мова про виробництво в Гощі (Українське тютюнове виробництво), але кажуть що і інші фабрики крок за кроком повертаються в гру.

І це при тому, що питання Харкова окремо обговорювалось на серпневому засіданні фінансового комітету, де Заступник керівника ДСР Нацполу Володимир Ценов обіцяв швидку реакцію на опубліковані мною факти.

Я щиро вірю в бажання керівництва правоохоронних органів подолати це явище, адже після публічних заяв і Ценова і Міністра Клименка – подальша робота нелегальних точок – це вже їх репутаційні втрати.

Але схоже що на місцях, у їх харківських підлеглих, інша думка та ставлення до нелегального збуту.

Дуже хочеться, щоб запущена навесні боротьба з нелегальним тютюновим ринком, цього разу, таки пройшла випробування часом.

Автор: Євген Плінський

Сторінка для друку

Коментарі:

comments powered by Disqus