Космічний корабель NASA зробив перше фото свого гігантського сонячного вітрила

Космічний корабель NASA зробив перше фото свого гігантського сонячного вітрила
Космічний корабель NASA зробив перше фото свого гігантського сонячного вітрила

23 квітня 2024 року NASA запустило прототип сонячного вітрила на орбіту навколо Землі – технологію, яка, за словами науковців, може кардинально змінити наше уявлення про рух космічного корабля.

А 29 серпня агентство підтвердило, що це вітрило успішно розгорнулося у відкритому космосі, проте не надало офіційних фотодоказів цього. 

Але нарешті NASA опублікувало перше зображення відкритого сонячного вітрила, яке офіційно називається Advanced Composite Solar Sail System. У американському агентстві заявили, що космічний корабель, з якого було випущено вітрило, продовжуватиме надсилати більше кадрів і даних з часом, пише Space.com.

Перше зображення космічного вітрила є дещо заплутаним. У NASA пояснили, що це частково пов’язано з тим, що космічний корабель повільно перекидається в космосі. За словами експертів, оператори запровадять контроль орієнтації та стабілізують апарат після збору достатньої кількості даних, щоб намалювати картину того, як працює вітрило та композитні гіки, що його утримують. 

NASA зазначає, що в центрі космічного корабля є чотири ширококутні камери, які кріплять вітрило. У нижній частині зображення одна камера показує "відбивальні квадранти вітрил, що підтримуються композитними стрілами". Натомість у верхній частині фотографії можна побачити задню поверхню однієї з сонячних панелей корабля. Адже більшість космічних кораблів обладнано сонячними батареями, тому що вони живляться сонячним світлом.

"П’ять наборів позначок на гіках поблизу космічного корабля є опорними маркерами, які вказують на повне висування вітрила. Стріли встановлені під прямим кутом, а сонячна панель прямокутна, але виглядає спотвореною через ширококутне поле зору камери", – пояснили у NASA. 

За словами науковців, успіх цієї місії наразі вражає, адже технологія сонячних вітрил є передовою концепцією як на практиці, так і в теорії. 

Сонячне вітрило виглядає як плоский аркуш. У випадку композитної сонячної вітрильної системи NASA, воно має квадратну площу, яка вдвічі менше тенісного корту (приблизно 80 квадратних метрів). 

Експерти наголошують, що найважливіше те, що ці вітрила можна гіпотетично прикріпити до космічних кораблів будь-якого типу, поки частинки сонячного світла б’ють об їхній матеріал.

Космічний корабель NASA зробив перше фото свого гігантського сонячного вітрила qhiddeidekiktroz

Космічний корабель NASA зробив перше фото свого гігантського сонячного вітрила

За словами науковців, корабель із сонячним вітрилом у космосі рухається тиском сонячного світла, що потрапляє на його вітрило. Це означає, що пристрій на сонячних батареях може не лише скоротити потреби в паливі, але, теоретично, він повинен мати можливість розгорнути дуже високі швидкості. Адже він може досягати безпаливного прискорення протягом невизначеного періоду часу.

Однак таких результатів вчені поки не можуть досягти. Ця система сонячних вітрил не перша, яку запускають. Японський космічний корабель Ikaros відповідальний за дебютне успішне розгортання сонячних вітрил у 2010 році, і з того часу було кілька інших спроб. 

У NASA наголошують, що Advanced Composite Solar Sail System залишить свій слід в історії двигунів. Наступним кроком для команди (після стабілізації космічного апарата та аналізу динаміки його польоту) буде початок маневрування кораблем на орбіті. 

Сторінка для друку

Коментарі:

comments powered by Disqus